Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ADR] ciężko odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje 1.8 ciężko odpala mimo iż akumulator jest dobry, wskaźnik naładowania jest okey, poza tym widzę na wolnych lekkie falowanie obrotów i przy puszczaniu gazu. Stąd pytanie co to może być, jak zdiagnozować? :)

Opublikowano

Falowanie obrotów to zapewne przepustnica. Czyściłeś czy jeszcze nie?

Opublikowano

Przepustnica to raz a dwa to sonda do sprawdzenia. Najlepiej jak podepniesz kompa i sprawdzisz błędy.

Opublikowano

Od siebie poleciłbym jeszcze posprawdzac wężyki wszystkie idące do przepustnicy czy nie są popękane ze starości.

Opublikowano

Podłącz się kompem. Możliwe że faktycznie przepustnica.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie podpinałem kompa, myślałem o przepustnicy i też o przepływce może ale dzięki sprawdze

Opublikowano

Obowiązkowo sprawdź. Spoko

Opublikowano

Przepustnicy nie ma co sprawdzać jeśli nie była czyszczona tylko od razu brać się za czyszczenie (i koniecznie później adaptacja) :P

Opublikowano

wskaźnik naładowania jest okey

1.Jeśli chodzi Ci o to oczko w akumie to zapomnij że coś ono pokazuje.

Ważne jest czy akum daje odpowiedni prąd rozruchu . Jaki Masz akum (pojemność/prąd rozruchu) i ile ma lat ?

Tak czy inaczej warto go spróbować prawidłowo naładować i zobaczyć czy będzie lepsze odpalanie.

Przy okazji ładowania Masz reset ECU i adaptację przepustnicy (może pomóc na falowanie)

2.falowanie = najczęściej nieszczelność w dolocie albo przepustnica do czyszczenia i adaptacji.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi Ci o to oczko w akumie to zapomnij że coś ono pokazuje.

Nie mam żadnego oczka i wiem że to nic nie daje... po prostu na zegarach mam wskaźnik naładowania z aku proste

Opublikowano

Falujące obroty faktycznie może być przepustnica ale również pęknięta odma.

Ciężkie odpalanie może być spowodowane czujnikiem temperatury silnika.

Odepnij wtyczkę od niego i sprawdź jak pali.

Opublikowano

O tak, odmę też sam już przerabiałem :)

Opublikowano

U mnie jest to samo, falują obroty i ciężko odpala po nocy pierwszy razem ale jak już odpali to później odpala od strzała.

Ale obroty dalej falują, niby jak auto miałem u mechanika mówił mi, że czyścił przepustnicę, pojechałem zrobić adaptację i nic to nie dało ( nie mam pewności czy czyścił)

Odmę też kupiłem całą nową + ten grubszy wężyk, ten cienki wężyk,który też jest przy odmie nigdzie nie mogłem kupić i coś tam na modzili, żeby to chwile podziałało więc pewnie coś z tym wężykiem jest nie tak skoro obroty dalej falują :PP

A autor tego tematu coś ogarnął z odpalaniem? Mi dziś mechanik mówił w sprawie tego odpalania, że może rozrusznik daje zbyt wysokie napięcie i auto się jakoś męczy, nie wiem dokładnie jak on to powiedział ale coś w tym stylu :P

Opublikowano
  • Autor

Byłem dziś na kompie i nie ma błędów tylko że mam przekroczoną emisję spalin, i przy tych mrozach zauważyłem że śmierdzi mi z rury wydechowej spalenizna

wyszło mi na komputerze błąd 16705 czujnik położenia zapłonu, podobno na wale są dwie czujki i warto by było zrobić czyszczenie przepustnicy...