Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[a4 b5 tdi] upadl i nie chce wstac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak juz pisalem w watku przywitalnym od paru dni stalem sie posiadaczem a4 1.9 tdi no i pieknie ladnie ...podaobalo mi sie wszystko do dzis...kiedy to pojechalem do kuzyna zeby mi zapodal laptopa. Auto stalo w garazu...rozgrzalem swiece i z pewna taka niesmialoscia tj.4-5sek. krecenia odpalilo...pojechalem do kuzyna czekalem na niego ok 5 min. na parkingu. Weszlismy do niego na 10 min. moze. Wrocilem odpalil bez problemow...ujechalem ok 500m i zaczalem wyczuwac spadek mocy. Poniewaz temp. chlodnicy byla na 60st. to nie gazowalem mu bardzo i jechalem powolutku na 3 chyba wiec poczatkowo uznalem ten spadek mocy za rzecz normalna przy takim biegu i dosc wolnej predkosc. Ujechalem jednak moze ze 100m i silnik zgasl... po wielokrotnych staraniach odpalenia niestety sie nie podniusl...skonczylo sie na zaholowaniu mnie do domu... najpierw myslelismy z bratem, ze moze brak paliwa ale nie chce wierzyc mi sie zeby kontrolka byla padnieta tzn. wskaznik raczej bo jeszcze rezerwy nie tknal - chociaz nie wykluczam tego bo od dnia zakupu go nie tankowalem...no ale najpierw by mi chyba mrugala kontrolka z paliwem - ta pomaranczowa? a nic takiego nie bylo... jak narazie zrobilem nim 110km .... 2 razy do poznania i spowrotem... i chodzil idealnie...ojciec stwierdzil ze moze to byc wina tego ze gdzies sie cos zapchalo...woda w ropie czy costam...nie znam sie niestety...ogolnie ze moze to byc wina mrozu i zlego paliwa...krecil wiec raczej nie akku pozatym jak juz mnie podcholowali do domu to podlaczylismy prostownik i na podlaczonym tez nic... kurde a 18 letni ford chodzi bez problemu i dal rade ja pod dom podstawic... ale jestem wsciekly...zeby nie powiedziec wq.... macie jakies pomysly co to moglo sie stac? zobacze czy jutro sie cos zmieni bo stoi w garazu a jak nie to pewnie w pon. mechanicy...ehhh rece opadaja ...

macie moze jakies wskazowki co do jazdy tdi bo przesiadlem sie z benzyny? w zimie dolewacie czegos specjalnego czy mozna tankowac to co na stacji? nie chce mi sie wierzyc, ze to wina beznyny tzn ropy bo bylo tylko -1st jak wyjezdzalem...

czytalem ponadto, ze jak sie tdi wolno jezdzi to sie zapycha turbina...rozumiem, ze jak juz jest rozgrzany to obroty miedzy 2k a 4k to jest ok? 2k obr. to zdaje sie jest wtedy max moc a przy 4k jest max moment czy jakos tam odwrotnie...w necie gdzies wyczytalem ze miedzy tymi 2 wartosciami sie powinno jezdzic gdy jest cieply?

aaa i czy to prawda, ze jak w tdi zabraknie paliwa to juz tylko warsztat i trzeba odpowietrzac? czy to mozna jakos samemu odpowietrzyc? czy moze wystarczy dolac ropy i troche pokrecic rozrusznikiem starczy?

starczy narazie tych pytan...

dziex za odp

M.

Opublikowano

Podejrzenia tradycyjnie powinny paść na układ paliwowy. Filtr paliwa trzeba odkręcić spojrzeć co w nim jest (szukamy parafiny itp.) Czy wogóle jest w nim paliwo. To możesz zrobić sam. Jeżeli ten element nie będzie wzbudzać podejrzeń - to zaczynamy od podłączenia do VAG`a, zapisane w sterowniku błędy mogą ułatwić odnalezienie usterki.

Opublikowano
Podejrzenia tradycyjnie powinny paść na układ paliwowy. Filtr paliwa trzeba odkręcić spojrzeć co w nim jest (szukamy parafiny itp.) Czy wogóle jest w nim paliwo. To możesz zrobić sam. Jeżeli ten element nie będzie wzbudzać podejrzeń - to zaczynamy od podłączenia do VAG`a, zapisane w sterowniku błędy mogą ułatwić odnalezienie usterki.

popieram razem z kolegą kalina to przerabialiśmy :biggrin: sprawdz filtr paliwa, odpowietrzyć da sie samemu tez to przerobiłem, może przepływomierz siadł.

Opublikowano
macie moze jakies wskazowki co do jazdy tdi bo przesiadlem sie z benzyny?

10 przykazań dla diesla

nie chce mi sie wierzyc, ze to wina beznyny tzn ropy bo bylo tylko -1st jak wyjezdzalem...

spr. to co pisze kalina, aczkolwiek nie przy takich mrozach, nic nie powinno się dziać no chyba że zamiast paliwa jest totalny szczoch w zbiorniku

w zimie dolewacie czegos specjalnego czy mozna tankowac to co na stacji?

"nigdy w życiu"

Opublikowano

Witam

Zalej paliwo, naładuj akumulator i kręć aż załapie. Nic nie trzeba odpowietrzać .

Opublikowano
  • Autor

no wiec juz sie wyjasnilo wszystko. okzazalo sie, ze... ukradlem wlasny samochod ;) tzn. pozostale kluczyki ponoc nie byly od tego auta. tak stwierdzili mechanicy no i nie mam powodow zeby mu/im nie wierzyc. dziwia mnie tylko 2 rzeczy: ze ujechalem na wadliwym kluczyku i potem nie palila mi sie kontrolka immo (brat stwierdzil a po co...mialo by to niby ostrzegac zlodzieja? hmmm no fakt, ale ja bym przynajmiej wiedzial, ze to immo a tak...sie glowilismy wszyscy) ... a 2 sprawa to to, ze po wsadzeniu potem tego dobrego kluczyka na ktorym jezdzilem juz nie dalem rady odpalic...czyli jak mi ktos bedzie pr. przywlaszczyc sobie auto i mu sie nie uda to mnie i tak czeka holowanie, bo na moich kluczach i tak nie odpale...troche to smutne jest...

kumpel mowi, ze to wcale nie musi byc tak i mogloby to znaczyc, ze te ktore nie dzialaja poprostu byly malo uzywane i komp 'zapomnial juz ich kodu'...hmmmmm no nie wiem...ale to nie jest az takie istotne - wazne ze auto chodzi...heh a juz tu ja bluzgalem i troche wierzyc w nia przestalem...ale wstyd :P

powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz...zamierzam kupic vaga tzn. kabelek do vaga i czy ten soft ma przeprogramowywanie kluczykow w sobie czy to tylko aso jest w stanie zrobic(mechanicy powiedzieli ze nastepnym razem mi juz nie beda w stanie pomoc i bedzie to wizyta w aso ktora to bedzie mnie kosztowala 600pln)?

aha ta odp. to chyba bedzie lepiej na PM bo ponoc nie tylko userzy audi czytaja forum ;)

i jeszcze mala prosba bo przegladalem watki o interface'ach vagowych i nie mam pojecia jaki dla mnie bylby dobry kabel - najlepiej jakby mi ktos na PM (zeby tutaj nie zasmiecac watku bo to OT) podrzucil jeden lub 2 linki z allegro bo nie chcialbym kupic zlego kabla a naprawde jak przegladalem to juz zglupialem ktory to jest dobry chyba cos co sie obd2 nazywa ...czy jakos tak. sprawa jak wiecie(lub nie:P) dotyczy a4 b5 110km '96 AFN.

ahhh i jeszcze do konca nie rozumiem tej sprawy z odpowietrzaniem bo widze ze wersji jest sporo...wiec mam przyjac ze gdyby sie zdarzylo ze jednak wyjade paliwo do konca to wystarczy ze zaleje i zakrece tak jak w benzyniaku czy jednak jakies dodatkowe myki trzeba robic?

pozdr i dzieki za pomoc

:)

[ Dodano: 17-02-2007, 23:46 ]

"nigdy w życiu"

to tyczy sie dodawania uszlachetniaczy?

sorki za byc moze lamerskie pytania ale w 18 l. fordzie na benzynie nie trzeba bylo za wiele cudowac ale on wielu rzeczy nie posiadal :)

Opublikowano

Fejsem i programami przypiszesz klucze od nowa.

Sterownik nie ma możliwości zapomnienia nie używanych kluczyków.

Opcja jedyna jest taka, że ktoś, kiedyś przypisał tylko 1 kluczyk, bo tylko jego miał pod ręką, a w tedy te, które nie były przypisane w danym momencie zostają wymazane.

Opublikowano
  • Autor
Fejsem i programami przypiszesz klucze od nowa.

Sterownik nie ma możliwości zapomnienia nie używanych kluczyków.

Opcja jedyna jest taka, że ktoś, kiedyś przypisał tylko 1 kluczyk, bo tylko jego miał pod ręką, a w tedy te, które nie były przypisane w danym momencie zostają wymazane.

a powiedzcie mi szanowni koledzy czy pomimo braku przywieszki jestem to wstanie zrobic zwyklym kablem czy potrzebuje jakis specjalny kabel(tak jak np. zeby przekrecic licznik potrzeba innego kabla o ile dobrze wyczytalem) zeby najpierw odczytac jakis tam kod immo zeby go najpierw wprowadzic a potem dopiero nowy kod dla wszystkich kluczy?

dodam tylko tyle ze pytam poniewaz kabla jeszcze zadnego nie posiadam ale w przyszlym mies. planuje go nabyc