Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B5 1.8T ( AEB) Quattro 1997r Michallresa !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! :D

Na forum jest od jakiegoś czasu, ale zazwyczaj nie było kiedy napisać kilka słów o sobie i moich samochodach :D

Swoją przygodę z audi zaczynałem już dawno, gdzieś w dzieciństwie wujek jeździł "audicami" i zawsze mi się te samochody podobały.

Po 18-nastce szukałem samochodu do jazdy na co dzień. Przed 18-nastką miałem dwa golfy Mk1, ale było w nich sporo do roboty.

Początkowo szukałem passata B5, obdzwoniłem masę ogłoszeń - wszystkie sprzedane.

Wchodząc na lokalną stronę z ogłoszeniami zajrzałem w dział AUDI. Rzuciła mi się w oko śliczna czerwona A4 B5 z 1995r. Była dość droga jak na ten rocznik i wyposażenie, ale za to była w stanie IDEALNYM, wiem co mówię bo po sprzedaży jej szukałem kolejnej i wszystkie to padaczki, ale o tym później.

Audiczka posiadała szalone 101KM, ale dla mnie najważniejsze było żeby mało palila i tak było. O samochód bardzo dbałem i utrzymywałem go w tym stanie do końca. Lakier woskowany, polerowany co jakiś czas, wprowadziłem też pewne rzeczy z polifta takie jak: Kierownica polift, boczki z avanta z lampeczkami, założyłem w niej elektryczne szyby, żarówki zamieniłem na ledy i inne rzeczy których dokładnie nie pamiętam. Autko miało bardzo wysokie zawieszenie, wszyscy się dziwili że tak wysoko "stoi". Za tą audiczką naprawdę ludzie się oglądali i wyróżniała się swoim kolorem wszędzie ;)

Dość pitolenia, audiczka wyglądała tak:

21R1tT2.jpg

S1aS8Ey.jpg

E3mbfbv.jpg

7wEjyS4.jpg

QDMM2Uw.jpg

aQPLNFF.jpg

l024jFr.jpg

CnHpPIq.jpg

oZdRXon.jpg

MXnWoVE.jpg

CpktkRs.jpg

QDA9l3D.jpg

Sprzedałem ją za tą samą cenę co kupiłem w grudniu 2015. Cholernie tego żałowałem, nawet w chwili podpisywania umowy, ale brakowało już mocy i klimy latem.

Po sprzedaży miałem chęć kupić Merca W124 coupe, ale nic ciekawego się nie trafiało, ale jednocześnie szukałem też jakiejś A4 B5. Szukałem, oglądałem różne i coraz bardziej żałowałem że sprzedałem swoją zdrową audiczkę.

Wkrótce pojawiło się ogłoszenie A4 B5 1.8T quattro, też czerwona i do tego dwa lata młodsza, full wyposażenie itd. Na miejscu, było widać że już taka idealna nie jest, miała dzwona w przedni lewy bok, ale powiedzmy że w miarę to wyglądało poza zderzakiem który jest z polifta i w innym odcieniu. Cena była okazyjna, zawieszenie nie tłukło, moc była więc się zdecydowałem. Jest masa rzeczy przy niej do zrobienia, ale małymi kroczkami do przodu ;)

Autko posiada oryginalne książki, autko było cały czas serwisowane, w Polsce tak samo mam książki.

Jak na razie autkiem zrobiłem nie wiele - około 400km, ale już troszkę przy nim robiłem, m.in:

-Zrobiłem halogeny żeby świeciły

-Boczki z avanta poifta z oryginalnym nagłośnieniem (taka sama kolorystyka jak w mojej starej audi którą sprzedałem)

-emblemat quattro w grill bo nie było

-radio pioneer USB

-schowek pasażera (w starym było urwane otwieranie)

-gałka zmiany biegów (stara rozwalona)

-popielniczka z tyłu (urwane uchwyty były)

-wywaliłem koszuli na siedzeniach z przodu

I jeszcze rzeczy których nie pamiętam, ale jest już trochę lepiej lepiej :D

W planach na pierwszym miejscu to zmienić te lampy, bo średnio mi się podobają i pomalowanie zderzaka oraz zamontowanie dokładki ;) A co myślicie na temat przyciemnionych szyb z tyłu ? Odrywać to czy zostawić ?

Do wiosny zawitają też alusy, myślę nad 16"-17" wszystko wyjdzie w praniu ;)

Aktualnych zdjęć audi nie mam, jedynie te z ogłoszenia :/ ale jak się trochę ociepli - na pewno wstawię ;)

325053679_2_644x461_prywatnie-audi-a4-18

325053679_6_644x461_prywatnie-audi-a4-18

325053679_1_644x461_prywatnie-audi-a4-18

325053679_3_644x461_prywatnie-audi-a4-18

325053679_5_644x461_prywatnie-audi-a4-18

325053679_8_644x461_prywatnie-audi-a4-18

Opublikowano

Fajny motor i napęd ale dużo pracy by doprowadzić do poprzednika. Najgorzej jak się porównuje auta... Powodzenia

Opublikowano

Powoli a do celu.. Ładny zadbany sedan

Na dzień dobry wywal te chińskie lampy i załóż ori z lifta i gril .

Wysłane z mojego D2403 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

africa z avatara twoja???? :jerk:

Opublikowano
  • Autor

Pracy jest wiele - wiem, ale postanowiłem podjąć się tego wyzwania, bo autkiem naprawdę bardzo fajnie mi się jeździ i zagości u mnie na dłużej ;)

Właśnie zamówiłem dokładkę przedniego zderzaka, wkrótce wrzucę jakieś aktualne zdjęcia i może jakiś filmik jak quattro zachowuje się na śniegu ? :>

africa z avatara twoja???? :jerk:

To XTZ 660 "tenere" ;) Miałem ją nie cały rok (również super sprzęt) a aktualnie bujam się TDM 850 4TX z 1999r ;)

Opublikowano

dwie lampy mnie zmylily fajny sprzet :decayed:

Opublikowano

szybu zostaw powoli doprowadzisz auto to porządku i tyle lampy przód polifta zapodaj :hi:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

szybu zostaw powoli doprowadzisz auto to porządku i tyle lampy przód polifta zapodaj :hi:

Czekam na zastrzyk gotówki i kupuję polifty :D

Poniżej wstawiam filmik jak to lata na śniegu:

https://onedrive.live.com/?authkey=%21AA0RNpWTdcIxfmc&cid=6BDEF60DEAFC7F08&id=6BDEF60DEAFC7F08%213981&parId=root&o=OneUp

(na filmie jest też A3 8L i BMW)

Poza tym po dziś ogarnąłem trochę autko, kompleksowe mycie w środku i na zewnątrz. Założyłem też dokładkę przedniego zderzaka i zmyłem lakier z kratek halogenów i od razu lepiej się to wszystko prezentuje :D Polerka lakieru będzie na wiosnę.

Do dobrego stanu jeszcze spoooro brakuje, ale powoli wszystko ogarniam. Wkrótce wezmę się za zawieszenie żeby tył i przód były na jednej wysokości, zakup lamp poliftowych, alufelg. Po tych zabiegach będzie to już jakoś wyglądało :P

Poniżej zdjęcia:

w5HkC1k.jpg
pa0EYin.jpg
YuklCSN.jpg
1dXbIqw.jpg
xHNlMsQ.jpg
QjnqRkV.jpg
vdrt8Wr.jpg
seADq6Z.jpg
3Ro59Nx.jpg
KyCPEoF.jpg
bwQkfNr.jpg
kaYVMh8.jpg
5hfrJIV.jpg
Yy9nTm7.jpg
ZiGowNa.jpg
K8ryJNw.jpg
9cSn3Il.jpg
vxmP1jA.jpg
ssRwkR6.jpg
9bkFUom.jpg
Opublikowano

fajna kolego naprawde :banan: ale przednie lampy out bo niszcza wszystko :grin:

Opublikowano

Jak już koledzy pisali - lampy out, do tego poszukaj kubełków (jak lubisz latać po śniegu to trzymanie boczne docenisz ;) ).

Do tego jakieś fajne koło (Avus - zawsze mi się podobały te felgi) no i jak już ograniesz wszytsko to programik na 200/300 i wtedy będzie jazda :banan:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam, dawno nic nie pisałem w tym temacie, ale to nie znaczy że nic się nie działo ;)

Na pierwszy rzut poszły lampy, kupiłem polifty, trochę rezania jest super efekt :D

Kolejnym krokiem było dobranie przedniego zawieszenia aby wyrównać przód z tyłem. Udało się kupić oryginalne amory i wszystko się wyrównało :P

Następnie wziąłem się za przerabianie lamp ala USA .Zamówiłem żarówki dwuwłóknowe, trochę reazania wtyczek, zamontowanie włącznika i wszystko wyszło superowo :D

Wstawiłem też ledy w podświetlanie tablicy rejestracyjnej, w postojówki, w bagażniku (+ założyłem jeszcze jedną lampkę po prawej stronie) oraz w schowku pasażera. W środku nie zakładałem bo miałem w tamtej A4 inie podobało mi się to światło a wręcz mnie wkurzało. Planuję jeszcze założyć podświetlanie nóg na po otwarciu drzwi.

Przyszedł też czas na felgi, zdecydowałem się na CMS ( wzór identyczny jak w mojej wcześniejszej audi) z tą jednak różnicą ze 17" a nie 15" jak w tamtej a4 :P

Według mnie efekt jest spoko, trochę jest koza na tym zawieszeniu 1BA, ale przynajmniej jedzie się bardzo komfortowo ;) W przyszłości może wrzucę 1BE ;)

Przy aucie jest jeszcze baaardzo dużo do zrobienia, ale bardzo polubiłem grzebać przy audi, więc byle by była kasa i będzie się cały czas coś działo :P

Ładuje masę kasy, a na przerejestrowanie ciągle brakuje haha :D

Kilka marnych fotek, ale niestety pogoda ostatnio nie sprzyja :/

Tutaj jeszcze na stalówkach:

RZ3MKgi.jpg

kdE88R5.jpg

f0fbFQy.jpg

Oraz zdjęcia z wczoraj:

CdN6fAF.jpg

7bP96yg.jpg

moFGLmH.jpg

F50Hk25.jpg

rJQAbmY.jpg

nV3Uo9u.jpg

ijKW2AR.jpg

FOtIDue.jpg

aS5eS4N.jpg

praTa5f.jpg

2w53LVO.jpg

I4O5X40.jpg

Oraz zdjęcie przerobione w photoshopie haha :D

MdRw2Sk.jpg

Opublikowano

Nie masz listew dolnych drzwiowych jak to masz ogarniete bo też chce usunąć :)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam po przerwie ! :D 

W audi od ostatniej aktualizacji się wiele zmieniło (na lepsze). Głównie ogarnąłem ją wizualnie, do założenia mam jeszcze zawieszenie H&R -40mm i powinno już wtedy być idealnie ;) Poza tym rzeczy eksploatacyjne na bieżąco robione, zrobiony rozrząd i autko odwdzięcza się bezawaryjnością ;) 
Ostatnio rozmyślałem nad sprzedażą, ile według was warta jest ta audi ? Wystawiłem ją za 9500zł, ale nie ukrywam zainteresowania nie ma, mimo iż ogłoszenie zobaczyło ponad 7000 osób :o https://sprzedajemy.pl/audi-a4-b5-1-8t-quattro-super-stan-zamiana-na-a8-d2-nr46043782
Głównym powodem chęci sprzedaży jest fakt że buda B5 mi się znudziła już ( jak widać w poście to już druga moja B5) i marzy mi się przesiąść na A8 D2, 

Myślicie że warto wystawić na OLX, allegro ? 

Poniżej zdjęcia jak aktualnie wygląda :D

PaRnAH6.jpg[/img]

DCFSCKN.jpg[/img]

4g6vRgz.jpg[/img]

zjU4VgX.jpg[/img]

VF4Qd8y.jpg[/img]

cJheYBZ.jpg[/img]

iknp4on.jpg[/img]

FsbVSUR.jpg[/img]

Edytowane przez Michallres