MariuszKoz Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Witam wszystkich. Byłem 3 tygodnie poza domem i w tym czasie samochód stał w garażu. Miałem kilka dni temu podróż 1000 km i wracając już do domu zaświeciła się pomarańczowa kontrolka o niskim stanie oleju. Dolałem 600-700 ml, aby poziom był w połowie miarki bagnetu. Wcześniej nie miałem takich sytuacji. Co się mogło stać? Czy 3 tygodniowy postój samochodu bez uruchamiania mógł mieć na to wpływ? Zaczynam się trochę tym martwić.
jacek70 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Sprawdź czy nie pojawiły się jakieś wycieki? Zwróć też uwagę na płyn chłodniczy.
MariuszKoz Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2016 Dzięki. Z góry nie widzę żadnych nieprawidłowości. Po dłuższym parkowaniu nie ma też znaków oleju na ziemi. Podjadę do mechanika i nich go podniesie, to zobaczymy od dołu. a o co chodzi z tym płynem chłodniczym? Poziom jest cały czas ten sam.
czarlo Opublikowano 20 Stycznia 2016 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dzięki. Z góry nie widzę żadnych nieprawidłowości. Po dłuższym parkowaniu nie ma też znaków oleju na ziemi. Podjadę do mechanika i nich go podniesie, to zobaczymy od dołu. a o co chodzi z tym płynem chłodniczym? Poziom jest cały czas ten sam. Chodzi o to czy nie ma oleju w zbiorniku wyrównawczym bo może to świadczyć o poważnej awarii silnika.
MariuszKoz Opublikowano 7 Lipca 2016 Autor Opublikowano 7 Lipca 2016 Odświeżę temat. Jakieś 1000 km temu wymieniłem olej. Przejechałem pierwsze 500 km wyłącznie na krótkich trasach i w mieście. Żadnego ubytku oleju. Co do milimetra ten sam stan. Ale teraz przejechałem 500 km w trasie z czego połowa na autostradzie i niestety okazało się, że musiałem 200 ml dolać. I w trasie jechałem spokojnie 100-120 km/h. O co chodzi? Co w tym silniku jest nie tak, że w mieście nie bierze grama oleju a w trasie zaczyna go ubywać? Ani nie widać dymienia ani innych objawów. Wszystkie pozostałe płyty utrzymują stały poziom.
Rekomendowane odpowiedzi