Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z kontrolą otwartych drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.

Posiadam Audi A4 B5 Lift '99r. 1.9 tdi (AFN, 110 KM).

Moje auto nie posiadało FIS'a, zegarek analogowy i czerwone podświetlenie.

Zmieniłem zegary na z A6 C5 z '01r. 2.5 tdi (AKE 180 KM) na białe podświetlenie, Full FIS i zegarek cyfrowy(radiowy)

Pozmieniałem piny w kostkach, przelutowałem potencjometr, dorobiłem szarą kostkę i zamontowałem manetkę. Zakodowałem immo i licznik, wszystko śmiga oprócz temp. oleju(wyskakuje żółta konewka z napisem SENSOR), odwrotne wskazanie paliwa( pływak już zamówiłem od A6 czekam na przesyłkę), i dziwne spalanie na poziomie 51,9 l/100km.

Otóż już naprawiłem prawie wszystkie usterki tj:

1. konewka z napisem sensor (zakupiłem czyjnik tem./poziomu)

2. odwrotne wskazanie paliwa (zamontowałem pływak od A6)

3. dziwne spalanie ( mój błąd pomyliłem piny w niebieskiej kostce).

I mam problem nie mogę zrobić wskazania otwartych drzwi, wiem że A6 posieda moduł komf. który komunikuje się przez CAN.

W rozpisce pinów A6 dla tych zegarów są piny dla każdych drzwi, maski i klapy bagażnika wszystko podłączone ale nie działa.

Mam takie pytanie, czy nie da się jakoś przekodować zegarów żeby brały sygnał otwartych drzwi tak jak A4 lub wyłączyć CAN dla modułu komfortu?

Może ktoś już taki patent robił, nie mogę w necie znaleźć takiej informacji.

Z góry dziękuje za pomocne odpowiedzi.

Opublikowano

Co do odwrotnego wskazania paliwa to wystarczy przerobić wsad, nie ma potrzeby zmieniać pływaka.

Kiedyś próbowałem ogarnąć wsad tak, żeby pokazywalo otwarte drzwi, niestety bezskutecznie.

Opublikowano

Nie wiedziałem jak zmienić wsad dla paliwa.

A da się wyłączyć CAN dla modułu komfortu?

Bo w kanałach adaptacji tego nie widzę, dla obrotomierza musiałem wyłączyć ale to w adaptacji znalazłem.

I może ktoś wie jakie komórki zmienić we wsadzie dla podświetlenia, bo kanał 19 w adaptacji mam niedostępny?

A i jeszcze czy da się zwiększyć jasność zegarów bo jakoś nie za jasno świecą mimo wlutowania potencjometru?

Opublikowano

A ori potencjometr wlutowales? Ja jak dałem potencjomert od przedlifta to pokrętło działało odwrotnie, czyli kręcąc w lewo zwiekszalem podświetlenie.

Chcesz mieć podświetlenie po zapłonie czy dopiero po wlączeniu swiateł?

Opublikowano

Dałem potencjometr od zegarów z 99r. czyli zegarek analogowy z cyframi.

Mam tak samo w lewo zwiększam podświetlenie

I myślałem o samych wskazówkach po zapłonie, a tarcze ze światłami.

A da się aktywować test wskazówek po włączeniu zapłonu tak jak w nowszych Audi?

A nie wiesz jak z tym CAN do modułu komfortu?

A i jeszcze jedno ważne pytanie czy nie da się zmienić wsadu żeby temp. oleju czytał tak jak te starcze czyli przez czujnik przy filtrze oleju bez poziomu oleju?

Bo mi przyszedł ten czujnik ale nie mam otworu w misce olejowej na ten czujnik.

Znajomy mechanik wprowadził mnie w błąd mówiąc że te silniki miały zawsze otwór w misce. :(, pewnie mu chodziło o ten przy filtrze oleju.

Mam taki czujnik temp. oleju wkręcany w chłodniczkę oleju przy filtrze, który ma 1 pin a nie 3 jak ten w misce.

Opublikowano

Podświetlenie samych wskazówek -->Komórka 1DE zmieniasz na F5 (zauważyłem że nie wszystkie zegary reagują na tą opcję).

Test wskazówek z tego co wiem nie da rady zrobić przy zapłonie.

Co do Can z modułu komfortu to tematu jeszcze nie rozgryzłem. Napisz do użytkownika sasza coś mi się kojarzy ze sprzedawał zegary a6 z zrobionym wsadem na a4 łacznie że wskazaniem otwartych drzwi.

Nie da się dostosować wsadu pod czujnik w podstawie filtra.

Musisz kupić miskę od polifta.

Opublikowano

Dziękuje za pomoc.

Sasza mi napisał że trzeba zmienić płytkę licznika z A4 inaczej nie pokaże otwartych drzwi.