Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki zamiennik dla 06C109803P ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie... jeżeli dana część jest w nawiasie to co to oznacza?

ZdjÄcie - 18.01.2016 | Fotosik.pl

I na potwierdzenie fotka z vagfans gdzie też jest ona w nawiasie ale dodatkowo występują inne wersje danej części... jak to rozumieć??

ZdjÄcie - 18.01.2016 | Fotosik.pl

Z góry dzięki za podpowiedz lub odpowiedz.

Opublikowano

W nawiasie masz podawane różne wersje danej części... z prawej strony lub w info dodatkowym jest wyszczególnione do jakiego silnika lub kodu wyposażenia PR dana część pasuje.

Na drugim zdjęciu masz też pod nr części rozgraniczone do którego rocznika (ściślej - do którego roku modelowego) i numeru seryjnego (w granicznym roku modelowym) stosowano daną część. I takiej musisz szukać, chyba, że jego nowszy odpowiednik jest w pełni kompatybilny ze starą wersją.

Opublikowano

Właśnie spędziłem kilka dobrych "chwil" na rozkodowaniu tego wariatora i systemu oznaczeń w Etnie... ogólnie wiem, że wałki wariatory na wałki ssące mają taki sam nr jednak wydechowe mają już inne i jeżeli od czasu rozpoczęcia produkcji tego motoru wariatory ssące i wydechowy lewy się w ogóle nie zmieniły to wariator na wałek prawy wydechowy już jest po trzeciej zmianie i obecnie ma w kodzie literkę P a wcześniej było J i L więc albo producent znalazł sposób na zarobek na części zamiennej (wygaszając stary model części a wprowadzając nowy) albo ten wariator ma wady konstrukcyjne i często ulega uszkodzeniu... ale do czego zmierzam, mianowicie na dniach (max do tygodnia) czeka mnie wymiana oliwy w motorze i czy płukanka jest wstanie coś pomóc na wariator?? mam na myśli że może być zabrudzony (nie mnie jednak motor jest po remoncie, zrobione jakieś 16k ale głowice były robione i może jakieś resztki, mikro zabrudzenia po procesie obróbki zasyfiły wariator??)

Opublikowano (edytowane)

Tamtędy płynie olej, więc płukanka może czasem pomóc :)

Generalnie raczej nie oczekiwałbym cudu... co nie zmienia faktu, że płukanka jest zalecana przy wymianach oleju.

Części zamieniane na przestrzeni lat najczęściej mają tę samą cenę, zdarza się też, że te najnowsze są wręcz tańsze. Dlatego nawet kupując używkę warto się zorientować czy nie ma jej nowszego odpowiednika na rynku wtórnym :)

Teorię spiskową, że te nowsze mogą być/są gorsze jakościowo można włożyć między bajki.. jest dokładnie na odwrót.

Nie po to mają tam ISO... :whistling:

Edytowane przez BeyerBrown
Opublikowano

Tamtędy płynie olej, więc płukanka może czasem pomóc :)

Generalnie raczej nie oczekiwałbym cudu... co nie zmienia faktu, że płukanka jest zalecana przy wymianach oleju.

Części zamieniane na przestrzeni lat najczęściej mają tę samą cenę, zdarza się też, że te najnowsze są wręcz tańsze. Dlatego nawet kupując używkę warto się zorientować czy nie ma jej nowszego odpowiednika na rynku wtórnym :)

Teorię spiskową, że te nowsze mogą być/są gorsze jakościowo można włożyć między bajki.. jest dokładnie na odwrót.

Nie po to mają tam ISO... :whistling:

Więc tak... płukanka nie pomogła ;) Czeka mnie jeszcze spr instalacji, która steruje elektrozaworami przy puszczaniu oleju do wariatora jak to nie pomoże to albo wymiana wariatora albo delikatne opóźnienie wałka... zobaczymy co mechanik wyczaruje :)

Z tego co postudiowałem ETNE i po rozmowach z serwisantem w grupie vw to audi od początku wprowadzenia 3.0 do A4 wprowadzało trzy różne wariatory (w 100% zamienne względem siebie) i te trzy modele zawsze szły na wałek wydechowy na prawą stronę, ssące oba i wydechowy lewy w każdej A4 3.0 mają ten sam kod... albo ta jedna sztuka miała jakaś wadę i przy wprowadzeniu drugiej wersji nie udało się jej wyeliminować i dlatego powstała trzecia albo ... ALBO :)