Opublikowano 7 Lutego 201610 l Drodzy forumowicze, Ręczny od lat nie odbija jak trzeba i szykuję się do wymiany tylnych zacisków, a po konsultacji z mechanikiem nie jestem przekonany do regeneracji. Jakiech producentów polecacie? Czy alu będzie OK, czy szukać czegoś żeliwnego? Z tańszych opcji znalazlem TRW BHN304 (alu) za ~300 PLN http://google.plczesc/zacisk-hamulcowy-trw-bhn304,audi,a4-avant-8e5-b6-2001-04-2004-12,1-9-tdi-130km,5-4797-16049-100807-0-161-bhn304.html Z góry dzięki.
Opublikowano 8 Lutego 201610 l Wyslij do mnie to Ci je profi ogarne. A mechanika to zmien bo to jakis dyletant w tej materii.
Opublikowano 30 Marca 201610 l Autor Wyslij do mnie to Ci je profi ogarne. A mechanika to zmien bo to jakis dyletant w tej materii. Jeśli zacisk mogę mieć w cenie ~300 to nie wiem czy mi się opłaca regenerować. Kojarzycie czy jak kupie zacisk TRW BHN303 to podejdzie mi pod jarzmo ORI?
Opublikowano 5 Czerwca 201610 l Autor Ogarnąłeś temat? Tak, wymieniłem na te TRW 303e/304e (wersja regenerowana przez producenta, czyli jak nowa). W kwestii siły ręcznego wymiana linek, tarcz klocków, zacisków i przejechanie 1000km nic nie zmieniło, ehhh Jadę pogadać z jednym mechanikiem i dam znać czy coś nowego odkrył. Każdy jeden twierdził, że to wina zacisków...
Opublikowano 5 Czerwca 201610 l Autor A jarzma ? Przy nożnym hamulcu różnica jest niewielka: (kN) * tył: L=2,3 P=2,4 * ręczny: L=0,7 P=2,1 więc obstawiam, że to nie jarzmo.
Opublikowano 5 Czerwca 201610 l Autor Jasnowidz kolejny widzę. .. Fakt, nie znam się, żeby takie stwierdzenia wygłaszać. Myślisz, że dało by radę zdiagnozować wadę jarzma bez podmiany? Idę zaglądnąć do jeszcze do tunelu.
Opublikowano 5 Czerwca 201610 l Autor Dzięki za poradę, zbadam to. W międzyczasię wyciągnąłem popielniczkę w tunelu od strony tylnej kanapy i zaglądnąłem na to kółko, które samoreguluje rozkład siły ręcznego na obie strony. W miarę zaciągania dźwigni ręcznego, przekręca się ono w prawo o kąt od 0 do ~10 st. U was też się tak widocznie przekręca?
Opublikowano 21 Czerwca21 Cze W dniu 8.02.2016 o 18:47, Dev napisał(a):Wyslij do mnie to Ci je profi ogarne.A mechanika to zmien bo to jakis dyletant w tej materii.Cześć,Minęło trochę czasu ale spytam, gdyż takie auta jeszcze jeżdżą ;) - regenerujesz takie zaciski jeszcze? Pacjent rocznik 2004, 3.0 asn i z tego co dostrzegłem to przód i tył jeszcze oryginały (możliwe że tarcze również). No chyba że przy takim roczniku lepiej iść już w wymianę na nowe..🤔 Edytowane 21 Czerwca21 Cze przez don_pepe
Opublikowano 22 Czerwca22 Cze Są ludzie zadowoleni z jarzm od SKV, sam nie miałem ich w rękach. Co jakiś czas dostępne są nowe z TRW, co do zacisków to Lucas lub TRW, zlecanie komuś regeneracji jest już nie opłacalne. Regeneracja samemu tak, ale jak ktoś ma to już zrobić - bez sensu, koszta porównywalne z nowym zaciskiem. Edytowane 22 Czerwca22 Cze przez Langista
Opublikowano 23 Czerwca23 Cze 20 godzin temu, Langista napisał(a):Są ludzie zadowoleni z jarzm od SKV, sam nie miałem ich w rękach. Co jakiś czas dostępne są nowe z TRW, co do zacisków to Lucas lub TRW, zlecanie komuś regeneracji jest już nie opłacalne. Regeneracja samemu tak, ale jak ktoś ma to już zrobić - bez sensu, koszta porównywalne z nowym zaciskiem.Dzięki za info/sugestię 👍 Edytowane 23 Czerwca23 Cze przez don_pepe