meidzer Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam, dziś zauważyłem w mojej A4 2001 rok 2,0 benzyna , że pod dolotem powietrza od strony szyby przedniej w komorze silnika wystają dwa przewody zakończone metalową złączką. Wychodzą one z większej wiązki przewodów i są w kolorze brązowo-żółtym. Nie są one długie, nie można ich wyciągnąć wiec myśle ze powinny być przymocowane do miejsca w swoim zasięgu. Wytypowałem takie miejsce i jest to blok silnika - masa. Zastanawiam się do czego one powinny być podłączone i czy napewno do masy. Na zdjęciach podaję miejsce - otwór nagwintowany, do którego wydaje mi się, podłączone powinny być te przewody. Dodam iż auto sprowadziłem jakieś 3 m-ce temu i te przewody od początku były niepodłączone. Na jednym z tych przwodów jest masa - sprawdzałem miernikiem, ale na drugim pokazuje około 0,13V. Sam nie wiem co z tym zrobić. Dziś postanowiłem zaryzykować i przykręciłem je do wskazanej na fotkach masy bloku silnika - narazie nie zauważyłem jakiś zmian. Proszę o podpowiedź.
michur79 Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 Moim zdaniem jak masz tak zakończone kable to przeważnie służą do masy.Więc moim zdaniem podłączyć do bloku silnika.
meidzer Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Opublikowano 23 Listopada 2008 Dzięki za pomoc michur79. Czy jeszcze ktoś z silnikiem ALT 2.0 benz może mi potwierdzić gdzie te przweody powinny być podłączone?
Rekomendowane odpowiedzi