Skocz do zawartości
IGNOROWANY

stukanie na rozgrzanym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pół roku posiadam audi a4b6 1.9 tdi 101 km. Wczoraj podczas jazdy usłyszałem stukanie w silniku. Najbardziej słyszalne jest na 2 i 3 biegu przy obrotach około 2000-3000. Przed kupnem poprzedni właściciel wymieniał korbowod. Samochód wcześniej nie palił oleju ale teteraz niestety już tak ( po 2tys po wymianie musiałem dolać około 300 ml). Bylem wczoraj u mechanika i wstępnie powiedział mi ze korbowod został źle zamontowany i ma luz, vacum do wymiany lub problem z wtryskiwaczem.

Samochód czasami ma problem z odpaleniem nawet na ciepłym silniku, aku dobre, rozrusznik tez kręci.

Mieliście tez takie problemy u siebie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Teraz pytanie dlaczego poprzednik wymieniał korbowód?

Jeśli korba, jest źle założona, źle skręcona stopka korbowodu, to może się wyrobić, panewki mogą się pozacierać, albo jak stuka to robi się coraz większy luz, tłok może walić w głowicę i korba może wyjść bokiem. Ja bym dalej nie jeździł tylko czym prędzej ściągałbym miskę i sprawdzał korbowody, panewki.

Opublikowano

Samochód był sprowadzony z Belgii z uszkodzonym motorem. Pękł pasek rozrzadu i uszkodzilo korbowod. Silnik po kapitalnym remoncie, wymieniony został korbowod, cały rozrząd, głowica i szklanki

Opublikowano

rozumiem ,że jak kupiłeś auto to było po kapitalnym,bo jeśli tak możliwe ,że został zrobiony na handel i teraz kwiatki wychodzą

Opublikowano (edytowane)

Samochód był sprowadzony z Belgii z uszkodzonym motorem. Pękł pasek rozrzadu i uszkodzilo korbowod. Silnik po kapitalnym remoncie, wymieniony został korbowod, cały rozrząd, głowica i szklanki

Rozrząd, głowica, szklanki i jeden korbowód to nie jest remont kapitalny. Spuść olej, zobacz jaki ma kolor i ściągaj michę.

Edytowane przez lukasz51237
Opublikowano

Okazało się iż jeden z tlokow się odksztalcił i jest w kształcie jaja, dlatego stuka. Ponadto uszkodzony jest drugi wtrysk i drugi cylinder. Także czeka mnie wymiana silnika. Silnik o mocy 131 km będzie do mnie pasował?

Opublikowano

Do ramy wejdzie, ale jak to będzie pracowało to nie wiadomo, musiałbyś też wymienić sterownik silnika i nie wiem jak ze sprzęgłem.

Opublikowano

Czyli dwumase przy okazji też?