Skocz do zawartości
IGNOROWANY

gniazdo zapalniczki a rejestrator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zacznę od początku. Kupiłem niedawno rejestrator dokładnie ten -> http://allegro.pl/rejestrator-samoch-4-3-z-kamera-cof-ir-hd-lusterko-i5968334044.htmli ma czujnik ruchu. Niestety wbudowana bateria nie wystarczy na długo i chcę zostawiać wpięte do gniazda zapalniczki non stop. Mam w niej prąd cały czas ( też nie wiem czy tak powinno być,ale mam) i nie wiem czy to bezpieczne. Nie chciał bym żeby mi się np. w nocy spaliło auto. Czy ktoś już nad tym myślał i ma rozwiązanie? Ciągnąć +/- od aku nowymi przewodami żeby pominąć instalację auta, czy wlutować gdzieś dodatkowy bezpiecznik? Macie jakiś patent?

Edytowane przez zybi81
Opublikowano

A co ci to da że pociągniesz nowe przewody od aku. Będzie to samo co podłączysz do gniazda zapalniczki. Jak się boisz to wymień bezpiecznik zabezpieczający to gniazdo. Ma tam być 15A to wsadź 3A.

Opublikowano

Moja kam jest wpięta 24 h i 24 h chodzi z tym że ma detektor ruchu i wzbudza się z nagrywaniem kiedy wykryje ruch

Czasem fajnie po nocy lub po całym dniu pooglądać filmiki co się działo w okolicy samochodu :)

To normalne że masz zasilanie w gnieżdzie i tak jest a kamerę możesz spokojnie pod to gniazdo podpiąć nic się nie stanie

Opublikowano

Ok dzięki za rady. Myślałem po prostu żeby pociągnąć nowe (grubsze) przewody bezpośrednio do rejestratora żeby pominąć zapalniczkę,ale skoro piszecie że nie ma sensu to zostawię jak jest ;) Dzięki wielkie

Opublikowano (edytowane)

Na przyszłość.... Każdy milimetr przekroju kabla to 9A prądu jaki może przepływać, czyli około 100W mocy.

Mnożymy 9A przez średnicę danego przewodu i wychodzi nam maxymalna wartość prądu dla danego przekroju.

Wiedząc jaki mamy przekrój kabla będzie nam łatwo.

Teraz podłączając cokolwiek, wystarczy tylko zsumować ilość (prądu, mocy)urządzeń na danym obwodzie( kabelku)

A te dane mamy na naklejce każdego urządzenia elektrycznego.

Ciekawostka..... Dla nie wiedzących.

Zobaczcie na jakim przewodzie są podłączone światła mijania, a żarówki przecież biorą 55W prądu

Gdzie tam kamerce do takiego poboru!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez GreGoriO