Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyjazd do Niemiec czy warto?!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie tak mnie na myślenie się zebrało czy warto jechać do de żeby poprawić swój byt.mam 34lata,żonę,córkę 4lata kupilem mieszkanie za kasę,dwa auta,pracuje jako kurier.mieszkalem 11lat w UK i 3 lata temu wrocilem,kupilem mieszkanie i tak sobie z rodzina żyjemy.biedy nie ma ale też wielkiego szaleństwa brak(standardową polska rodzinka).

Czy dla polepszenia bytu warto jeszcze jechać do de zarobkowo,wiem że to już nie jest to co kiedyś ale czy warto próbować

Edytowane przez magicman
Opublikowano

Ja bym się teraz zastanawiał, wszędzie firmy posredniczace. Czasem zdarzy się ze zatrudnienie jest prosto przez pracodawce, albo i oni maja jakąś swoją firmę żeby nie zatrudniać pracownika do siebie. Jeśli znasz dobrze język i masz jakiś zawód będzie łatwiej ze znalezieniem roboty za lepszą kasę. Teraz podstawa to 8.80 za godzinę wiec kokosów nie ma. Jednak pracując we dwojke da się żyć na dość dobrym poziomie. Niestety opłaty zabijają, koszt wynajmu mieszkania się zwiększył, prąd, gaz tak samo.

Opublikowano

Nie ukrywam że z językiem to u mnie na bakier,angielski znam super w mowie pisaniu i czytaniu,ale niemiecki to lipa.wszystkiego da się chyba nauczyć nawet w moim wieku,tak mi się wydaje.wiele ogłoszeń do magazynów widziałem gdzie nie jest wymagana znajomosc języka.ile za wynajęcie pokoju sobie liczą i w jakich landach szukać czegoś

Opublikowano (edytowane)

Idzie się nauczyć , a jak wyjechałem nic nie umiałem a teraz w miarę mówię ☺ tak na magazyn nie potrzebuja języka. Co do pokoi to średnio to wygląda. Warunki tam nie są ciekawe z tego co słyszę. Wiadomo też ze nikt Ci mieszkania bez umowy o pracę nie da

Edytowane przez TOM3K
Opublikowano

A może podpowiedzi mi jak to wszystko wygląda na początku w de,trzeba po jakiś urzędach chodzić,jakieś dokumenty są potrzebne,ogólnie jak na taki wyjazd się przygotować.

W jakich rejonach szukać pracy i jak szukać pokoju skoro mówisz że jest z tym ciezko

Opublikowano

Firmy potrzebują przeważnie zaświadczenie o niekaralności wybierzesz to w burgeramt (biuro meldunkowe) płacisz 13€ ale wcześniej musisz mieć meldunek wiec potrzebny Ci pokój. Przeważnie takie firmy które zatrudniają ludzi z Polski mają takie pokoje i kasuja kolo 300€. No i musisz też konto w banku mieć, na początku możesz mieć polskie ( o ile Ci się to opłaca).

Opublikowano

Na takim magazynie ile można MC dostać,1200euro?

Da się za to żyć?

Opublikowano

Ja zaczynałem to miałem około 1400€ tyle ze miałem takie bonusy , coś jakbym na akord pracował. Zależy od klasy podatkowej ale przeważnie to około 1100 €.

Opublikowano

Ok,czyli konto w banku trzeba mieć na dziendobry w de ale chyba to nie problem żeby otworzyć jakieś podstawowe konto?potem zaświadczenie o nie karalności,meldunek od którego trzeba zacząć bo bez tego to nic innego nie załatwienia.dobrze rozumiem?znasz jakieś może agencję pracy?czy mogę wziasc swoje auto na początek i czy trzeba to zgłosić i coś płacić za auto(podatek)?

Opublikowano

konto to żaden problem znajdziesz wielu Polaków pracujących w banku. Znam kilka agencji odezwij się na pw to dam Ci namiary. Tak biorąc auto z polski powinieneś zapłacić podatek. Ja osobiście nie płaciłem a jeździłem 9 miesięcy na polskich tablicach. Jedni mówią ze można tylko raz zapłacić inni mówią ze płacą któryś raz z kolei a jak z tym jest naprawdę nie wiem

Opublikowano

Patrzac na to z drugiej strony siedziales w angli 11 lat, teraz 3 w polsce, pojedziesz do niemcowni i znowu zaczynasz od 0.

Majac 34lata nie chcial bym zaczynac od pracy w magazynie. Pojedziesz tam to niestety ale o powiekszeniu rodziny bedziesz mogl zapomniec bo z czego zyc.

1200 euro to powiedzmy 5000zl w polsce bez wiekszych problemow zarobisz 4000zl zona 2500 dostanie rowniez bez wiekszych problemow a za 6500zl mozna godnie zyc bez pogoni za praca i emigrantami.

Opublikowano

Kolegi ja jako kurier w Kielcach zarabiaj 1,700 na rękę a żoną zarabia 1,800 na rękę.

Wiem że od zera i tylko to jest problem dla mnie bo wiem jak to wyglądało w UK.i tylko to mnie martwi

Opublikowano

No to bieda z nedzą. Kurier to malo rozwojowy fach. W kielcach jest sporo kopaln i gdybym tam mieszkal szedl bym w tym kierunku. Kiedys dostalem nawet bardzo dobra oferte pracy z kielc ale balem sie zmiany otoczenia ☺

Opublikowano

w polsce bez wiekszych problemow zarobisz 4000zl

Gdzie ? W Polsce większość ludzi tyle nie zarabia.

Opublikowano

Łukasz troszke przesadziłes z tym zarobkiem w pl ja jako spawacz nie mam takiej kasy na czysto a jak pewnie sam wiesz znaleźć umowe o prace to graniczy z cudem a jak już się znajdzie to za psie pieniądze ale nie odbiegajmy od tematu

Opublikowano

Łukasz troszke przesadziłes z tym zarobkiem w pl ja jako spawacz nie mam takiej kasy na czysto a jak pewnie sam wiesz znaleźć umowe o prace to graniczy z cudem a jak już się znajdzie to za psie pieniądze ale nie odbiegajmy od tematu

Wlasnie, tylko siedze u tego gościa bo mam umowę o prace

Opublikowano

Jak slysze ze w polsce nie da sie zarobic to troche chce mi sie smiac no ale nie chcialo sie uczyc a teraz nie chce sie zapier... to co sie dziwic, na szczescie ja w swoim zyciu nigdy nie narzekalem na zarobki a uczonym nie jestem.

W warszawie szukaja ludzi do pracy na kolei po szkoleniu pewne 3000zl do reki w panstwowej firmie a nie ma chetnych.

Opublikowano

Brakuje jeszcze tysiąca do tych 4000zł netto o których pisałeś.

Gdyby autor tematu zarabiał 4000zł netto, a żona 2500zł to podejrzewam, że nie byłoby tego tematu.

Dziwisz się, że w Warszawie nie ma chętnych do pracy za 3000zł ?

Opublikowano

Niestety jesli 3/4 ludzi szuka pracy na stanowisku drektora bo jest po studjach w radomiu to tak sie dzieje.

Powiedz ciesli lub brukazowi ze ma pracowac za 1700zl to cie wysmieje.

Opublikowano

oki,panowie temat juz za bardzo odbiega od tego o co w nim chodzilo wiec jesli rozmowa bedzie dalej szla tym torem to temat do zamkniecia poleci.

ale dzieki za wszystkie odp

moja opinia na ten temat jest taka ze jesli sie chce to mozna podjac wyzwanie i zaryzykowac dla polepszenia bytu rodzinie,wiele do stracenia to nie mam :)