Skocz do zawartości
IGNOROWANY

AVJ "majonez" na bagnecie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

na bagnecie oleju mam bialy nalot, najwięcej na czubku, z centrymetr, na grubo.

druga sprawa że sam bagnet nie wciska się na takie "klik" tylko luźno wyłazi - coś mi go zepsuło

trzecia sprawa - ubywa oleju - na 10,5k km ubyło od max do min - poprzednie dwie wymiany nie ubywało nawet 1mm na miarce. możliwe że wywala przez luźny bagnet? bo zdaje mi się że kiedyś poczułem smażonym parę razy ale byłem święcie przekonany że to rumpel przede mną jadący :P

co może być przyczyną? jak temu zaradzić? jak doraźnie działać? nie chcę kupować nowego gniazda bagnetu, jeżeli ma go z powrotem rozwalić. tak samo nie chcę wymienić oleju, żeby za 2tyg zrzucać miskę czy coś i znowu lać nowy.

silnik AVJ 1.8T 150km stock + LPG, przebieg 217kkm

olej Motul 8100 x-cess 5w40

proszę o pomoc.

Opublikowano

Biały nalot może być winą niedogrzanego motoru. Krótkie dystanse. Może także wilgoć włazić właśnie przez nieszczelny bagnet. Nowa rurka i bagnet koszt niewielki więc polecam zmianę. A co do oliwki to pewnie jakiś wyciek stąd smród spalenizny. Ja tak miałem przez uszczelkę pokrywy zaworów. Ściekało na katalizator i przez to czuć było spaleniznę. No i pewnie od tego ubytek oleju.

Opublikowano

miałem to samo - przegoniłem 200 km na trasie i zniknal ten nalot.
a takie pytanie - czy jak cieknie olej na katalizator to czymś to grozi oprócz smrodu?

Opublikowano

dziś dokładnie spojrzałem, obudowa bagnetu jest lekko osmarowana - to tamtędy pewnie sobie ucieka olej. Codziennie dojeżdżam do pracy 55km w jedną stronę więc niedogrzanie wykluczam.

Spróbuję wymienić obudowę razem z bagnetem w takim razie, mam nadzieję że stamtąd wilgoć wchodzi i powoduje osad.

Opublikowano

miałem to samo - przegoniłem 200 km na trasie i zniknal ten nalot.

a takie pytanie - czy jak cieknie olej na katalizator to czymś to grozi oprócz smrodu?

W extremalnych warunkach oliwka może się nawet zajarać. No i wtedy gaśnica 1 kg będzie za mało :-)