Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

problem ze wskaźnikiem paliwa pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam problem ze wskaźnikiem paliwa a mianowicie gdy już wskaźnik zbliża się do czerwonego pola pojawia się żyd i od razu wskaźnik spada na sam dół tak jak by już nie było paliwa co jest dziwne. dziś zatankowałem 30L wskaźnik pokazywał ponad pół zbiornika po zrobieniu 20km wskaźnik spadł całkiem i nic nie pomogło odpalanie ponowne i rozłączanie aku.

Jaka może być tego przyczyna ??

Opublikowano

Spróbuj patent z bezpiecznikiem, nie wiem czy dobrze pamiętam nr 15.

Po prostu - off on

Nie odpinaj aku, nie bedzie sie zmieniał odczyt.

Może rozwiąże to problem ...

Opublikowano
  • Autor

dzięki jutro spróbuje wyciągnąć ;)

oby coś pomogło bo nie da się jeździć na ślepo..

nie grzebiąc nic dziś po odpaleniu nadal wskaźnik paliwa na sam duł po przejechani paru km podniósł się troszkę powyżej 1/2.

w jaki sposób można zmierzyć poziom paliwa faktyczny ?

Opublikowano

Moim zdaniem masz uszkodzony lub nie podłączony jeden z czujników poziomu paliwa. Podłącz VAG i sprawdź błędy w liczniku. W kanałach pomiarowych można też odczytać aktualną rezystancję czujnika oraz przeliczenie na litry.

Zmieniałeś coś ostatnio, czy problem pojawił się sam z siebie?

Edytowane przez bobikos

Opublikowano
  • Autor

nie za bardzo się na tym znam ;/

problem pojawił się sam. Na początku było wszystko ok nawet gdy żyd się zaświecił i wskazówka weszła na czerwoną linie pierwszą to zrobiłem ok 50km i dopiero wtedy wchodziła na drugą czerwoną. Ostatnio gdy żyd nagle się zaświecał wskazówka od razu spadałą na sam dół tak jak by woglę nie było rezerwy więc od razu tankowałem a teraz to już całkiem po zalaniu 30L wskazówka pokazywała ponad 1/2 i po przejechaniu paru km nagle dosłownie 0. Dopiero na drugi dzień i to nie od razu podniosła się do 1/2

Opublikowano

Fixu, ja miałem podobną historię ze znikającym paliwem w moim B6. Po zatankowaniu auto na podnośnik, miałem parę rzeczy do zrobienia. Rano wchodzę i stwierdzam że paliwka to ja już nie mam ... heh

ok 30l poszło sie j....ć.

Baaaardzo mnie to sfrustrowało, odpalam neta i znalazłem to o czym pisałem wyżej - wypinam 15 - stkę, wsuwam ją i wskaznik wraca do normy (nie odłączasz akumulatora)

Okazało sie że mam padnięty aku, nie trzymał napięcia, taka to przyczyna.

Masz tu i sprawdź:

bezpieczniki_mk4.gif

Dla informacji bezpieczniki masz z boku deski rozdzielczej po stronie kierowcy - pod plastikowym dekielkiem ;)

Opublikowano
  • Autor

dzięki wielkie kolego. Bezpiecznik wyciągnięty, teraz pokazuje 1/2 baku zobaczymy jak będzie dalej będe obserwował i dam znać. Mam nadzieje ze to pomoże i teraz juz gdy rezerwa się włączy nie będzie pokazywało że nie ma już nic paliwa od razu :hi:

Opublikowano

gplaza, co sie stało z tym paliwem, wyciekło Ci czy co?

fixu, i pomógł patent z bezpiecznikiem??? Dziś jadac do roboty zauważyłem podobną rzecz, co u Ciebie:/ ten bezpiecznik nr 15 to od czego jest? bo u mnie on może byc w innym gnieździe... jego trzeba wyciągnąć i wsadzic spowrotem?

Opublikowano
  • Autor

na razie pomogło a bezpiecznik jest od całych zegarów. Zrobiłem jeszcze test zegarów i jak na razie pomogło wchodzi na rezerwę i trzyma a wcześniej od razu spadał w dół do zera... zobaczę jeszcze przy następnym tankowaniu czy problem nie powrócił ale prawdo podobnie pomogło ;)

Opublikowano

W opisie bezpieczników to gniazdo nazywa sie "przyrzad uniwersalny, system nawigacji". A nie masz czasem słabego akumulatora? ktos wczesniej pisal, ze ma to jakis zwiazek. Jak tylko bede mial chwile w robocie to sprawdze to z tym bezpiecznikiem, mam nadzieje, ze to pomoże bo fakendramat gdzie dalej szukac rozwiązania. Dzieki za info!

Patent z bezpiecznikiem zadziałał! :) Przynajmniej jak narazie, jak sprawdziłem szybko na parkingu, ale to raczej to będzie to.

Dla potomnych dodam, że u mnie to wystąpiło po rozładowaniu aku (ustawiałem se światła i potem juz nie zakręcił- poza tym aku na wykończeniu). Po odpaleniu na krótko zagadał, ale już bez wskaźnika paliwa i komputera pokazującego spalanie. Tak, że reset licznika bezpiecznikiem działa. gplaza :beer: za patent, kamień z serca :decayed:

Edytowane przez władysław

Opublikowano
  • Autor

a widzisz ! u mnie aku nowiusieńkie 3miech wieć wykluczyłem winę. Zrób jeszcze test zegarów, jest taka opcja w vag-u

Opublikowano

gplaza, co sie stało z tym paliwem, wyciekło Ci czy co?

ten bezpiecznik nr 15 to od czego jest? bo u mnie on może byc w innym gnieździe...

Było to samo co u Ciebie, słabe aku, wskaźnik paliwa zmienił wskazanie.

:)

Edytowane przez gplaza

Opublikowano

trzeba pamiętać też zeby nie tankowac auta na przekręconej stacyjce bo wtedy również paliwo szfankuje.

Opublikowano
  • Autor

ja zawsze tankuje na zapalonym silniku... Ponieważ takie gaszenie i zapalanie diesla to kiepsko troche....

Opublikowano

takie gaszenie i zapalanie diesla to kiepsko troche....

Oj nie przesadzaj, nic mu się nie stanie.

Myślę że przyczyną jest już zmęczony czujnik poziomu paliwa.

Opublikowano
  • Autor

będę obserwował dalej wskaźnik ale jak na razie działa jak należ :banan:

Został mi jeszcze wskaźnik temperatury ;/

nic nie pomogło a temperatura faktyczna ni jak ma się z tym co pokazuje w kabinie. Podpowiedziano mi że to czujnik jedynie szwankuje i że niby są dwa jeden przy chłodnicy a drugi gdzieś niby jak jest podszybie i to ten drugi do wymiany lecz nie widziałem nigdzie :banan: czujnika tam od str kierowcy. Wie ktoś dokładnie gdzie się znajduje ?

Opublikowano

Czujnik temp.zewnętrznej jest tylko jeden i znajduje się przez chłodnicami.

Opublikowano

będę obserwował dalej wskaźnik ale jak na razie działa jak należ :banan:

Został mi jeszcze wskaźnik temperatury ;/

nic nie pomogło a temperatura faktyczna ni jak ma się z tym co pokazuje w kabinie. Podpowiedziano mi że to czujnik jedynie szwankuje i że niby są dwa jeden przy chłodnicy a drugi gdzieś niby jak jest podszybie i to ten drugi do wymiany lecz nie widziałem nigdzie :banan: czujnika tam od str kierowcy. Wie ktoś dokładnie gdzie się znajduje ?

O jakim wskazniku temperatury mowisz ? Bo gdzie masz wskaznik o temperatury w kabinie ?

Opublikowano
  • Autor

chodzi o temp silnika nie środka kabiny. Trochę wariuje bo na komp pokazuje 90st a na wskaźniku 70 i wariuje czasem od razu spada i się podnosi a w rzeczywistości trzyma temp. Powiedziano mi że są dwa czujniki jeden przy chłodnicy a drugi gdzieś pod podszybiem...

Opublikowano

Jest on praktycznie niewidoczny, stojąc przed silnikiem idziesz wzrokiem do końca gdzie jest zawór odmy, za nim ściana grodziowa.

Pod odmą masz EGR-a a czujnik temp. tuz obok. Wystająca część z bloku silnika zazwyczaj zielony plastik, od góry złącze elektryczne.

Wymontowujesz to ustrojstwo wyciągając na poczatku wsuwkę w kształcie "U"

Będziesz musiał co nieco zdemontować żeby się do niego dobrać ... Poza tym odkręć korek w zbiorniczku uzupełniającym, upuść ciśnienie, jeśli konieczne. Poziom płynu do uzupełnienia.

Aha, jeszcze zdejmij klemę z aku :)

Co zrobić ze wskaźnikiem paliwa, po odpięciu aku już wiesz :))

Edytowane przez gplaza