Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

silnik BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wita. Może mi ktoś powiedzieć z której strony silnika jest 1wszy cylinder bo na vcds jak patrze w grupach pomiarowych wtryski to w drugim okienku mam walniety wtrysk. I teraz pytanko z ktorej strony zaczynać liczyć?

Opublikowano

od rozrzadu

Opublikowano
  • Autor

Dzieki. Czyli jak mam na vcds w bloka pomiarowych w drugim okenku wartosci prawie +3 korekcje, to mam rozumiec ze drugi wtrysk od rozrzadu jest uwalony.

Opublikowano

Dzieki. Czyli jak mam na vcds w bloka pomiarowych w drugim okenku wartosci prawie +3 korekcje, to mam rozumiec ze drugi wtrysk od rozrzadu jest uwalony.

Niekoniecznie sprawdź wiązkę i docisnij konektory w kostce pompki. Jeśli nie pomoże zamień pompkę miejscami z inną sprawna.
Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał.. lecz pamiętaj że po zamianie wtrysków trzeba mu zrobić korekcje dawki recznie... ustawienie go.

Opublikowano
  • Autor

No ok ale na moje jest walniety pompowtrysk. On ma dużą wartość dodatnia dokładnie +2.99 i wogóle nie drgnie ani mniej ani wiecej stoji jak zaklety. Tylko tu jest dziwne jak daje mu ostro po garach to moc ma elegancko przyśpiesza i jeździ. Tylko nieraz przy hamowaniu potrafią obroty spaść do ok 500 ale po puszczeniu hamulca wracaja na miejsce swoje. Ale to wina podejżewam że czujnika G40 bo mam walniety. W poniedziałek zakładać bede nowy. I zobacze wtedy co i jak.

Opublikowano

sprawdz wtyczke bezpiosrednio w pompce

Opublikowano
  • Autor

Ale jak sprawdzic czy nie jest luzna czy jak. Czy blaszki podegiac?

A sluchajcie. Na co zwrocic uwage szczegolnie przy sprawdzaniu tej wtyczki przy pompce?

Opublikowano

Kamil , jak dobrze pamiętam to walczysz z autem już chyba od roku , doszliśmy kiedyś do wniosku że masz zużyte gniazda pompek, zrobiłeś coś z nimi ? :decayed:

Jak nie wali błędem wypadania zapłonu na drugim i w miarę normalnie jeździ pod obciążeniem , to pompka jest najprawdopodobniej sprawna :whistling:

A tylko przedostające się do szyny paliwowej spaliny powodują zakłócanie napełniania pompki paliwem , a to najbardziej jest odczuwalne właśnie na biegu jałowym :naughty:

Zamień pompki miejscami jak piszą koledzy wyżej i dopiero wszystko się wyjaśni :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

I wlasnie chyba tak zrobie. Gniazda nie sa zbyt wyrobione nie wiadomo jak. Kombinacje zeobilem tez z uszczelniaczami vo dalem ciut grubsze niz orginal. I takze nie ma mozliwosci ze cos sie dostaje nie w swoje miejsce. Narazie zobacze ta wtyczke. A pozniej zamienie je miejscami.

Opublikowano

I takze nie ma mozliwosci ze cos sie dostaje nie w swoje miejsce.

Żebyś się nie zdziwił, w tych motorach pompki się cały czas kiwają podczas pracy i stwierdzenie powyższe nie jest prawdziwe w większości tych silników :P . Spaliny przedostają się w większości z nich przez dolne uszczelnienie pompki , tylko że przy niewielkiej ilości objawia się to jako delikatne bujnięcia silnikiem co jakiś czas, a jak problem narasta i zaczyna brakować mechanizmu korekcji , to zaczyna telepać silnikiem na jałowym :whistling:

Pod obciążeniem wtryskiwana dawka wzrasta na tyle że zjawisko jest niezauważalne , ale w poprawie pracy silnika ma też swój udział wzrost ciśnienia paliwa wraz ze wzrostem obrotów silnika, które zmniejsza objętość pęcherzyków gazu w paliwie , poza tym czas wtrysku jest dużo dłuższy i pompka jest dużo dłużej bardzo silnie dociskana do powierzchni oporowej w głowicy , co sprzyja lepszemu uszczelnieniu :hi:

Jak chcesz się przekonać na własne oczy , to załóż przeźroczyste wężyki na dojściu i odpływie paliwa z tandempompy i organoleptycznie porównaj ilość gazów w jednym i drugim podczas pracy silnika :)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Narazie dzieki ale musze jeszcze wymienic czujnik walka rozrzadu G40 bo wywala bledy czujnik ma jutro przyjsc takze z zapalaniem bedzie lepiej. A pozniej wezme sie za wtryski. I tak jak kolega pisal wyzej 1cylinder jest od strony rozrzadu. I tak jak na vcds 12.12 pokazuje w drugim okienku ze korekcje ma +2.99 to jest 2cylinder tak od strony rozrzadu?

Opublikowano

Tak, jak to jest drugie okienko od lewej , to dotyczy drugiego cylindra licząc od strony rozrządu :whistling:

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie jest drugie okienko. Dobra dzieki juz wiem kturemu trzeba dupe skopac hhehe