maniekr32 Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 Witam, mam dziwny problem z silnikiem 2.0 tfsi. Na wstępie powiem że silnik jest po kapitalnym remoncie (kompletny rozrząd, napinacz i łancuch wałków, filtry, świece,oleje itp.) i nic. Brzęczenie jak było tak jest. Nagrany dźwięk dochodzi gdzieś z okolicy katalizator/ turbo/ kolektor wydechowy i rezonans idzie dalej na wkład wydechowy. Mam wrażenie że gdy docisnę śrubokrętem sztangę od gruszki to jak by brzęczenie staje sie cichsze.. Ma ktoś może jakiś pomysł co tu można jeszcze sprawdzić bo już brakuje mi pomysłów.. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc film:
piotrekb_tt Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Zobacz czy nie brzeczy ci ciegno gruszki na laczeniu z dzwignia od WG. Wiem ze byly nawet takie stalowe spinki rozwiazujace taki problem Edit: Coś takiego Edytowane 10 Marca 2016 przez piotrekb_tt
Madox123 Opublikowano 10 Marca 2016 Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Witam Tak jak Kolega wyżej napisał, rozwiązaniem Twojego problemu będzie zakup i założenie spinki, która jest dostępna w ASO. Napisz do kolegi mastiv1990 przerabiał podobną historię. Jak uporasz się z problemem podziel się ze wszystkimi. Edytowane 10 Marca 2016 przez Madox123
maniekr32 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Opublikowano 11 Marca 2016 Dzieki za pomysly na pewno sprawdze. Mechanik u ktorego robilem auto wspomnial cos o mozliwosci uszkodzenia wariatora faz rozrzadu..mysle ze przy uszkodzeniu tego elementu byly by problemy z praca silnika na wysokich obrotach. Byl na forum opisywany temat mastiv1990? Bo szukam i nie moge nic znalesc. Myslalem jeszcze o uszkodzonym katalizatorze.. mozna go jakos bezinwazyjnie zbadac?
Madox123 Opublikowano 11 Marca 2016 Opublikowano 11 Marca 2016 Kolego nie ma co się zastanawiać tylko sprawdzić czy to brak spinki powoduje takie odgłosy. Napisałem Tobie, żebyś napisał pw do Kolegi mastiv a nie żebyś szukał tematu bo takiego po prostu nie znajdziesz.
mastiv1990 Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 dokladnie przerabialem ten sam problem, spinka zalatwiła sprawe raz ma zawsze koszt kilka złotych i masa radosci z rozwiazania pozornie groźnego problemu:)
jarek920 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 A jakiś nr tej spinki może jest czy wystarczy o spinke turbiny zapytac
Rekomendowane odpowiedzi