Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Avant by Nowak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Audi A4 B6 1.9 TDI PD 131km AWX z 02.2002r. Auto kupione w lipcu 2015 z przebiegiem 222tys. Km. Po śladach użytkowania widać że auto służyło rodzinnie, dzieci dały o sobie znać. Aktualnie zrobiłem nim 12tyś. Km i nie było problemów z eksploatacją. Po zakupie był wymieniony olej na Motula i filtry Boscha oraz termostat z czujnikiem temperatury. Rozrządu nie miałem potrzeby wymieniać gdyż był robiony w ASO. Na sezon letni posiadam oponki Dunlop Sport BluResponse a na zimę Goodyear UltraGrip8.

Wyposażenie:

klimatyzacja dwustrefowa

podgrzewane i elektryczne lusterka

elektryczne szyby x4

Alufelgi 15'

6x poduszek powietrznych

podłokietnik x2,przód podświetlony

domykanie szyb z kluczyka

pakiet chrom

3-ramienna skórzana kierownica

pełny pakiet oświetlenia z ambiente

Plany:

Podniesienie mocy

Większe hamulce z przodu i z tyłu

Usunięcie katalizatora

Układ wydechowy od 2.5tdi

Oklejenie dekorów folią 3M

Podświetlenie dekorów z osobnym włącznikiem

Regeneracja przycisków

Pranie tapicerki [Zrobione]

Usunięcie skrzypienia plastików klapy

Naprawa zamka klapy (nie zawsze zamknie się za pierwszym razem)

Wycieraczki aero + wycieraczka z tyłu + spryskiwacze mgiełkowe

Czujniki cofania Valeo lub ori

Nagłośnienie bose + wyciszenie drzwi

Dorobienie kompletu kluczyków

Składanie lusterek

Naprawa kompresora klimatyzacji

Pełny FIS

49648e85fddf.jpg

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Nowak50

Opublikowano

Koniecznie w dół i jakies koło..:) od tego bym zaczął :) ogólnie ładna a4 ;)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Ze wzgledu na polskie drogi wolałbym zostać przy serii :-)

Jeszcze mam pytanie dotyczące modułu komfortu a mianowicie czy można określić na podstawie mojego wyposażenia bo nie mam jak podłączyć do Vag'a

Wczoraj wpadł oto taki zestaw

02f112110fdb.jpg

Jakiś czas temu wyprałem całe wnętrze a oto efekty pracy

f9b43ac7fe57.jpg

595228779252.jpg

ee2860832bc3.jpg

b1633dac075a.jpg

2e04caf21629.jpg

Opublikowano

Przydałoby się odnowić/wymienić plastiki w środku.

Opublikowano
  • Autor

Miałem zamiar zrobić pełną regeneracje przycisków razem z tunelem ale pogoda nie dopisała już podczas prania tapicerki i musze odłożyć to na wiosnę. Niestety nie mam garazu żeby zrobić to jeszcze w tym roku

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Czas na małą aktualizacje tematu

W tym roku wpadł zestaw świec żarowych BERU od kolegi @dzik 

6fbc1508bc82.jpg

dodatkowo wpadły oryginalne ramiona pod aero przód + tył z q5 i tu znowu kolega @dzik spisał się na medal 

bdd03490ebd9.jpg

367a40e4b2ef.jpg

370d9c66bfe5.jpg

Długo nie nacieszyłem się tylnią wycieraczką bo los tak chciał ze silniczek padł ale szybka akcja i od kolegi z forum trafiła się dobra sztuka :)

No i po ostatniej trasie niedaleko domu pękła rurka bagnetu i cały silnik zasyfiony od oleju, na szczęście wożę olej ze sobą i jakoś dojechałem. Poszedłem za ciosem i postanowiłem wymienić wszystkie wężyki podciśnienia, wyczyścić cały układ dolotowy oraz wymienić egr trafiła mi się używka w dobrym stanie, wszystkie uszczelnienia zamówiłem w aso. 

c43aec0994c2.jpg

Przewody o średnicach 3,2mm oraz 4mm 

8292cb799984.jpg

Po rozkręceniu wszystkiego ukazał się nagar grubości około 3mm więc chyba tak źle nie było. Rury dolotu były pokryte mgiełką z oleju a z IC wyleciało z 30 ml oleju. Tutaj fotki z pracy

c16a3c07a9c9.jpg

8399c3ad4861.jpg

cd57f40cfc71.jpg

d148fa3ab126.jpg

45b29b8de72e.jpg

def87da57986.jpg

14963d8f0695.jpg

376fdb2717d8.jpg

78aec0f7e850.jpg

201261057883.jpg

Przy okazji sprawdziłem turbinke i nie ma żadnego luzu wzdłużnego i minimalny, ledwo wyczuwalny luz poprzeczny 

aa225eec6049.jpg

Następnie silnik od góry i dołu został wymyty 

483dc541d4ac.jpg

d72187a614f0.jpg

0dedd991b736.jpg

Na koniec wpadła wymiana oleju wraz ze wszystkimi filtrami od kolegi @dzik

51aa61b401c0.jpg

Dodatkowo kilka dni temu kupiłem dwa komplety żarówek Tungsram megalight ultra 120 i wziąłem się za wyczyszczenie lamp od środka i soczewek przy pomocy IPA i wody demineralizowanej ale niestety chrom wokół soczewki miejscami zszedł a odbłyśniki posiadają pierwsze oznaki wypalenia tzn takie male punkty się na nich porobiły i teraz nie wiem czy regenerować czy pójść jeszcze dalej i przerobić lampy na bihalogen na soczewce hella 3. Może pomożecie podjąć decyzje i może ktoś wie jak to świeci. Tak to na dzień dzisiejszy świeci 

980448df4999.jpg

Moim zdaniem warto było poświecić czas i nerwy na cały ten zabieg bo silnik ma teraz lepsza kulturę pracy i chętniej wkręca się na obroty:D:D

Panowie macie może pomysł jak dorobić te trzpienie mocujące pokrywę silnika ? 

Opublikowano

Odbłyśniki  do wymiany. Skontaktuj się z QWERTY na forum , on zajmuje się profesjonalnie regeneracją lamp. Zapoda bihalogen i będzie o wiele lepiej :wink:

Opublikowano
  • Autor

Już się z nim kontaktowałem ale nie wiem czy różnica w świetle jest warta inwestowania w lampy 

Opublikowano

:hi:polecamy się i niech graty służą :)

Wieśka Tico nie ma szans :P

Opublikowano

Prace idą w dobrym kierunku :thumbup1:, stan techniczny to dla mnie podstawa - najpierw ma jeździć, potem wyglądać ;) 

Trochę masz czarny ten wirnik po stronie zimnej, możliwe, że lekko popuszcza... luz poprzeczny i tak kasuje się samoczynnie po odpowiednim ciśnieniu oleju w turbo... Wtedy ośka pracuje na tzw. poduszce olejowej ;) Ważne ze wzdłużnego nie ma... 

Te węże z tymi zielonymi uszczelniaczami, to im nie wyszły niestety... z czasem się robią luzy i przez to puszczają olej, ja zrobiłem teraz u siebie mały patent i będę testował czy się sprawdzi z usztywnieniem tych połączeń... 

Opublikowano
2 godziny temu, kamil-vag napisał:

Prace idą w dobrym kierunku :thumbup1:, stan techniczny to dla mnie podstawa - najpierw ma jeździć, potem wyglądać ;) 

Trochę masz czarny ten wirnik po stronie zimnej, możliwe, że lekko popuszcza... luz poprzeczny i tak kasuje się samoczynnie po odpowiednim ciśnieniu oleju w turbo... Wtedy ośka pracuje na tzw. poduszce olejowej ;) Ważne ze wzdłużnego nie ma... 

Te węże z tymi zielonymi uszczelniaczami, to im nie wyszły niestety... z czasem się robią luzy i przez to puszczają olej, ja zrobiłem teraz u siebie mały patent i będę testował czy się sprawdzi z usztywnieniem tych połączeń... 

Daj znać czy się to sprawdziło :-)

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, kamil-vag napisał:

No trochę im nie wyszło pomimo ze uszczelniacze wymienione na nowe z aso to i tak jedno połączenie podczas jazdy się rozsuwa na jakieś 2mm