Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowe sprzęgło AFN ile zniesie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O to ze z a4 i 80 b4 silniki sa wzdlużnie czyli wieniec jest po stronie silnika a w passatach b4 golfach 3 i roznych tam seatach silnik jest poprzecznie i wieniec kola zamachoweho jest po stronie skrzyni i nie pasuje rozrusznik. Moj problem sie rozwiazal bo odezwal sie kolega z forum ktory ma takie kolo z AHU.

Dziękuję, o taką odpowiedź mi chodziło ;)

Ps. Czas rozglądać się za sprzęgłem, półosiami i pedałami bo tego mi brakuje jeszcze do przekładki :]

Dokładnie musisz szukać z silnika jaki jest w a4 z innego nie podejdzie.

Ja mam półośki z afn.

Ja dawałem sprzegło używke na sprawdzenie.

W cenie obicia kewlarem mam poprawione sprężynki,sprawdzenie docisku plus szlif.

Ważne by mocowania na sprężynki nie były pordzewiałe.

Opublikowano

Szlif czego? docisku czy zamachu? bo dzisiaj przyszło do mnie koło i oczywiscie jest troche pordzewiałe i przed założeniem chciałbym je delikanie "zabielic" tzn splanować pare setnych zeby powierzchnia była idealnie gładka, ale z tym chyba nie mozna przesadzać bo jak za bardzo sie zdejmie to chyba osłabia sprzęgło?

Opublikowano (edytowane)

Nawiązując do #38

Wg. sprzedawcy zestaw jest od audi 80 1.9TDI

Zamach będzie pasował? http://6.allegroimg.pl/original/18/62/33/47/43/6233474310

Czy może takie koło jest odpowiednie? http://olx.pl/oferta/kolo-zamachowe-1-9-tdi-1z-90-km-audi-a4-b5-80-b4-golf-3-4-afn-wysylka-CID5-ID8vEVJ.html#946bea502b

Nie miałem doczynienia z układem sprzęgłowym w naszych a4 b5 dlatego muszę prosić o pomoc, który zamach będzie odpowiedni - przekładka mnie czeka a nowego DM nie będę wkładał :>

Edytowane przez Hezen
Opublikowano

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/51400-b5-afn-zamiana-kola-dwumasowgo-na-kolo-jednomasowe-afn-1z/

tutaj masz w temacie ładnie zdjecia jak powinno wyglądać.

Sprzedawcy moga krecic, wiec musisz sie dopytac zeby miec pewnosc ze jest to zesatw od a4 lub 80 bo silniki z golfow i seatow moga byc takie same ale sprzegło juz nie podejdzie bo musi byc od wzdłużnie montowanego silnika.

Ponadto w ahu np sztywne sprzęgła były montowane tylko jakis czas, chyba gdzies do polowy 1997r a powniej byly dwumasy.

Proponuje założyć temat w dziale KUPIE, ja tam napisałem i kolega sie odezwał i nabyłem ten zamach. (niestety jeszcze nie założony)

Docisk i tarcze mozesz kupic uzywane za grosze jak nie beda jakies fatalne. W warszawie na ul. Skoczylasa 10 za chyba 150zl moga obic tarcze kevlarem dodatkowo jak wyslesz cały komplet to w cenie masz szlif zamachu i docisku i wtedy dobieraja idealnie grubosc okładzin do tego w jakim jest stanie. w zaleznosci jaka wybierasz mieszanke okładzin moze byc taniej. Robia tez takie usługi wysyłkowo

Opublikowano

Szlif czego? docisku czy zamachu? bo dzisiaj przyszło do mnie koło i oczywiscie jest troche pordzewiałe i przed założeniem chciałbym je delikanie "zabielic" tzn splanować pare setnych zeby powierzchnia była idealnie gładka, ale z tym chyba nie mozna przesadzać bo jak za bardzo sie zdejmie to chyba osłabia sprzęgło?

Szlif docisku.

Sam szlif sztywnego nie oslabi sprzegla ba sa ludki co nawet zbieraja wiecej ze sztywnego a zeby zdjac z jego wagi.

Pamietac nalezy ze dobrze nalezy dobrac grubosc tarczy.

Ostatnio dobry kolega robil taka impreske i musial wydluzac ramie wysprzeglika do tego sprzeglo lapie pod sam koniec.

Ja zrobilem tak jak radzil mi kolega dalem uzywke do obicia i sprawdzenia nie tykalem sztywnego i wsio jest ok tj po ok 2tys km drgania ustaly i prawie nie czuje roznicy w porownaniu do dm.

Opublikowano

Jak wyglada sprawa dopasowania tarczy i docisku? Jeśli mam zamach od a4 ahu to czy podejdzie docisk od 1z ? i czy tarcze lepiej kupic z 4 czy 6 sprężyn (nie chodzi tu o takie cienkie jak sa w afn czylko o takie grube jak np w a6 c4) ? Szukajac używek ciagle sie zastanawiam czy pasuje od poprzecznie montowanych silników do koła zamachowego z wzdłużnie montowanego silnika? Docisk raczej wpadnie nowy, tylko nie chce zamowic złego.

Opublikowano

Docisk z 1z podejdzie do tego zamachu.

Tak samo podejdzie docisk z b4 1,9tdi.

Szukaj pelnego docisku nie tego poprzecinanego.

Co do tarczy to najllepsza ponoc ta z wiekszymi sprezynkami robiona wlasnie pod zamach.

Ja dalem uzywke i jest ok.

Musisz pamietac ze nowy docisk moze sie roznic od starego.i mozesz miec problem z wysprzeglikiem tj lapa bedzie drzala.

Tutaj znowu to loteria bo koles wstawial nowke docisk i wudluzal ramie wysprzeglika zas wodz tez dawal noweke docisk i nic nie robil.wszystko zalezy od zakladu ktory to.robi tak mi sie wydaje.

Pamietaj tez ze tarcza obsmarkana kewlarem bedzie sie slizgac przez jakis czas wtedy odpusc noge z gazu.

Ja zrobilem juz z 10tys na tym zestawie i sptzeglo przestalo sie slizgac po ok tyg jazdy tj 1tys km.