Gość Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Witam. Z racji że zaczął u mnie cieknąć uszczelniacz pompy oleju to znowu muszę zrzucac rozrząd i pomyślałem że podzielę się z wami pewną wątpliwością. Rozrząd wymieniałem 2 miesiące temu na dedykowany zestaw INA. Drażniło mnie u mnie to że wcześniej rolka napinająca "ściągała mi " pasek z koła rozrządu o jakieś trzy milimetry w stronę zderzaka. Założyłem nowy rozrząd i niestety efekt taki sam, na dodatek znaki nie pokrywały się idealnie (różnica 0.5 ząbka). Znalazłem takie info na stronie firmy Gates odnośnie rolek napinających i dwoedziałem się że występują różnice w rolkachj napinających i stary typ ma podkładkę o włąsnie te 3mm mniejsza co oznacza że rolka jest o 3 mm mniej wysunięta od silnika, jednoczesnie nie zsuwa paska z koła zębatego paska rozrządu. Tu wklejam link do PDF http://www.cartel.biz.pl/pliki/TB_015_E13_VAG_1_8.pdf ja mam końcówka VINu 8dzta202241 i według etki i innych katalogów to powinienem miec napoinacz z podkładką 6mm o numerze 058109243E jednak po zastosowaniu tej rolki, pasek zsuwa mi się dokładnie o te 3 milimetry. Zastosowanie u mnie rolki numer 058109243D która jest dedykowana do VIN do numerów 8dzta15500 zakończyło by się tym że pasek nie zsuwał by się te 3 mm bo o tyle jest mniejsza podkładka odsuwająca rolkę od silnika. Co wy o tym sądzicie? Dzięki za pomoc Witam. Z racji że zaczął u mnie cieknąć uszczelniacz pompy oleju to znowu muszę zrzucac rozrząd i pomyślałem że podzielę się z wami pewną wątpliwością. Rozrząd wymieniałem 2 miesiące temu na dedykowany zestaw INA. Drażniło mnie u mnie to że wcześniej rolka napinająca "ściągała mi " pasek z koła rozrządu o jakieś trzy milimetry w stronę zderzaka. Założyłem nowy rozrząd i niestety efekt taki sam, na dodatek znaki nie pokrywały się idealnie (różnica 0.5 ząbka). Znalazłem takie info na stronie firmy Gates odnośnie rolek napinających i dwoedziałem się że występują różnice w rolkachj napinających i stary typ ma podkładkę o włąsnie te 3mm mniejsza co oznacza że rolka jest o 3 mm mniej wysunięta od silnika, jednoczesnie nie zsuwa paska z koła zębatego paska rozrządu. Tu wklejam link do PDF http://www.cartel.biz.pl/pliki/TB_015_E13_VAG_1_8.pdf ja mam końcówka VINu 8dzta202241 i według etki i innych katalogów to powinienem miec napoinacz z podkładką 6mm o numerze 058109243E jednak po zastosowaniu tej rolki, pasek zsuwa mi się dokładnie o te 3 milimetry. Zastosowanie u mnie rolki numer 058109243E która jest dedykowana do VIN do numerów 8dzta15500 zakończyło by się tym że pasek nie zsuwał by się te 3 mm bo o tyle jest mniejsza podkładka odsuwająca rolkę od silnika. Co wy o tym sądzicie? Dzięki za pomoc Witam ponownie. Wie ktyoś może w tym temacie, bo w przyszłym tygodniu będę zrzucać ten rozrząd i jak co to bym wymienił ten napinacz Witam. Z racji że zaczął u mnie cieknąć uszczelniacz pompy oleju to znowu muszę zrzucac rozrząd i pomyślałem że podzielę się z wami pewną wątpliwością. Rozrząd wymieniałem 2 miesiące temu na dedykowany zestaw INA. Drażniło mnie u mnie to że wcześniej rolka napinająca "ściągała mi " pasek z koła rozrządu o jakieś trzy milimetry w stronę zderzaka. Założyłem nowy rozrząd i niestety efekt taki sam, na dodatek znaki nie pokrywały się idealnie (różnica 0.5 ząbka). Znalazłem takie info na stronie firmy Gates odnośnie rolek napinających i dwoedziałem się że występują różnice w rolkachj napinających i stary typ ma podkładkę o włąsnie te 3mm mniejsza co oznacza że rolka jest o 3 mm mniej wysunięta od silnika, jednoczesnie nie zsuwa paska z koła zębatego paska rozrządu. Tu wklejam link do PDF http://www.cartel.biz.pl/pliki/TB_015_E13_VAG_1_8.pdf ja mam końcówka VINu 8dzta202241 i według etki i innych katalogów to powinienem miec napoinacz z podkładką 6mm o numerze 058109243E jednak po zastosowaniu tej rolki, pasek zsuwa mi się dokładnie o te 3 milimetry. Zastosowanie u mnie rolki numer 058109243D która jest dedykowana do VIN do numerów 8dzta15500 zakończyło by się tym że pasek nie zsuwał by się te 3 mm bo o tyle jest mniejsza podkładka odsuwająca rolkę od silnika. Co wy o tym sądzicie? Dzięki za pomoc Witam. Z racji że zaczął u mnie cieknąć uszczelniacz pompy oleju to znowu muszę zrzucac rozrząd i pomyślałem że podzielę się z wami pewną wątpliwością. Rozrząd wymieniałem 2 miesiące temu na dedykowany zestaw INA. Drażniło mnie u mnie to że wcześniej rolka napinająca "ściągała mi " pasek z koła rozrządu o jakieś trzy milimetry w stronę zderzaka. Założyłem nowy rozrząd i niestety efekt taki sam, na dodatek znaki nie pokrywały się idealnie (różnica 0.5 ząbka). Znalazłem takie info na stronie firmy Gates odnośnie rolek napinających i dwoedziałem się że występują różnice w rolkachj napinających i stary typ ma podkładkę o włąsnie te 3mm mniejsza co oznacza że rolka jest o 3 mm mniej wysunięta od silnika, jednoczesnie nie zsuwa paska z koła zębatego paska rozrządu. Tu wklejam link do PDF http://www.cartel.biz.pl/pliki/TB_015_E13_VAG_1_8.pdf ja mam końcówka VINu 8dzta202241 i według etki i innych katalogów to powinienem miec napoinacz z podkładką 6mm o numerze 058109243E jednak po zastosowaniu tej rolki, pasek zsuwa mi się dokładnie o te 3 milimetry. Zastosowanie u mnie rolki numer 058109243E która jest dedykowana do VIN do numerów 8dzta15500 zakończyło by się tym że pasek nie zsuwał by się te 3 mm bo o tyle jest mniejsza podkładka odsuwająca rolkę od silnika. Co wy o tym sądzicie? Dzięki za pomoc I jak nikt nic nie jest w stanie powiedzieć w tym temacie ? Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Gość
Unf Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 W moim ANB pasek przed wymiana byl i po wymianie znow jest wysuniety w strone zderzaka. Podobnie przed wymiana byla roznica 0,5 zabka i po wymianie tak samo zostalo ustawione. I dzialalo i dziala
Gość Opublikowano 10 Maja 2016 Opublikowano 10 Maja 2016 W moim ANB pasek przed wymiana byl i po wymianie znow jest wysuniety w strone zderzaka. Podobnie przed wymiana byla roznica 0,5 zabka i po wymianie tak samo zostalo ustawione. I dzialalo i dziala Dzięki za odpowiedź. Jednak myślę że nie powinno tak być że pasek się zsuwa o te 3 mm . Na samej rolce napinacza po 15 tys km czuć że jedna ściaga jest podszlifowana a sam pasek terż z jednej strony słabo wyglądał :/
Rekomendowane odpowiedzi