MaciosWro Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Witam wszystkich, 2 miesiące temu zostałem właścicielem a4. Oczywiście byłem zadowolony z zakupu do czasu gdy przyszły gorące dni i okazało się że klimatyzacja nie działa... Podłączyłem samochód pod kompa i o to co pokazał VAG: Address 08: Auto HVAC Controller: 8E0 820 043 L Component: A4 Klimaautomat 1116 Coding: 00000 Shop #: WSC 63351 8 Faults Found: 00710 - Defroster Flap Positioning Motor (V107) 41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent 00727 - Potentiometer in Positioning Motor for Defrost Flap (G135) 30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent 01272 - Positioning Motor for Central Flap (V70) 41-00 - Blocked or No Voltage 01842 - Potentiometer/Actuator for Temperature Flap: Right (G221) 30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71) 41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent 00819 - High Pressure Sensor (G65) 07-10 - Signal too Low - Intermittent 01794 - Control Module Incorrect Chassis (VIN) Number 35-00 - - 01312 - Powertrain Data Bus 79-00 - Please Check Fault Codes A do tego wszystkiego dorzucę jeszcze to: Address 01: Engine 18080 - Coolant Fan Control 1: Open or Short to Ground P1672 - 35-10 - - - Intermittent 01375 - Valves for Engine Mounting: Stage 1 38-10 - Output won't Switch or Short to B+ - 01266 - Glow Plug Relay (J52) 31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent Czuję się strasznie oszukany przez poprzedniego właściciela, ale nic już z tym nie mogę zrobić. Pozostało tylko wszystko samemu naprawić Proszę o porady od czego zacząć
szakal222 Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Zacznij od czujnika g65 bo pokazuje ze walniety ,reszta bledow to klapy nawiewow a dokladnie ich silniczki i potencjometry ,u mnie tez czasami rzuci bledami od nich ale dziala wszystko ok,ostatnie to blad sterowania wiatraka,wymien czujnik ,nabij klime jezeli cos ujdzie,do tego dlawik dyszy rozpreznej i osuszacz ale to nie musowo ,skasuj bledy,zrob adaptacje silniczkow. I zobacz czy zajazy Czujnik mozesz sprawdzic vagiem jak pokazuje 33bar to smietnik ,znajduje sie w boku chlodnicy od strony kierowcy pod taka plastikowa oslonka ,wymiana 20 minut
MaciosWro Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Opublikowano 23 Maja 2016 Zacznij od czujnika g65 bo pokazuje ze walniety ,reszta bledow to klapy nawiewow a dokladnie ich silniczki i potencjometry ,u mnie tez czasami rzuci bledami od nich ale dziala wszystko ok,ostatnie to blad sterowania wiatraka,wymien czujnik ,nabij klime jezeli cos ujdzie,do tego dlawik dyszy rozpreznej i osuszacz ale to nie musowo ,skasuj bledy,zrob adaptacje silniczkow. I zobacz czy zajazy Czujnik mozesz sprawdzic vagiem jak pokazuje 33bar to smietnik ,znajduje sie w boku chlodnicy od strony kierowcy pod taka plastikowa oslonka ,wymiana 20 minut Jak zrobić adaptację silniczków i jak sprawdzić czujnik vagiem? Proszę o rozpisanie krok po kroku bo jestem zielony jeśli chodzi o coś takiego
edekxp Opublikowano 23 Maja 2016 Opublikowano 23 Maja 2016 Klima potem blok 00 i Basic seting. Po adaptacji mają być same zera we wszystkich kanałach. G62 tak jak kolega napisał wchodzić w blok chyba 7 nie pamiętam, ale jest tam podana wartość ciśnienia. Jak na odpalonym silniku jest 33bar to wymiana
Pablo_s-c Opublikowano 23 Maja 2016 Opublikowano 23 Maja 2016 Wygląda na wymieniany klimatronik. Na początek skasuj błędy, sprawdź ten czujnik jak koledzy pisali i odpal basic settings. Jak przejdzie i będą same zera to możesz dla pewności dodatkowo poczarować klimatronikiem, tak żeby przejść wszystkie opcje (Lo, Hi na obu, Auto, kierunki manualnie, Econ, obieg zamkniety...), daj mu pare sekund zawsze, żeby się ustawił. Potem odczytaj błędy. Jak dobrze pójdzie to zostaną dwa ostatnie. Przedostatni zlikwidujesz jak wbijesz swój VIN do modułu klimy, bo teraz się nie zgadza. Ostatni to błąd w kodowaniu w jakimś innym module, nie powiem Ci teraz na 100%, ale Powertrain było chyba w zegarach (kodowanie albo adaptacje), ogólnie klima się bodajże przewijała w kilku miejscach, także warto pogrzebać i posprawdzać.
MaciosWro Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Opublikowano 23 Maja 2016 Wielkie dzięki za podpowiedzi zbliża się długi weekend więc będę miał chwilę żeby troche pogrzebać
Rekomendowane odpowiedzi