KOval81 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Witam wszystkich. Mam problem-niedawno zakładałem temat o tym, że nie grzeją mi lusterka, dziś zjechałem od elektryka i okazało się, że nie mam prądu na przewodach wpinanych do wkładu. Poinformował mnie również o tym, że muszę udać się do ASO Audi i tam zakodują mi grzanie (pierwotnie w kodach wyposażenia nie mam nic o grzanych lusterkach). Orientuje się ktoś z Was może, czy można o zrobić z pominięciem ASO (za pomocą VAg'a, czy czegoś podobnego) i czego mam się spodziewać, żeby mnie nie nacięli na koszty. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
boberek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 nie koduje sie lusterek ;P moze bezpiecznika nie ma a działa ci tylna szyba ??
KOval81 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2008 Boberek - ja się nie znam na tym, dlatego dzięki za podpowiedzi. Tylna szyba grzeje aż miło, ale na przewodach nie ma prądu. Co może być przyczyną ?? Co do tego kodowania to pseudo spec z tarnowskich Gór się wypowiadał, a jak wiadomo ASO musi żyć ze zdzierania z laików kasy W którym gnieździe ma być bezpiecznik od ogrzewania luster, jeśli fabrycznie nie miałem takiej funkcji??
boberek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 no wiesz to dziwne bo jak grzeje szyba to powinny grzać lusterka to jest razem spięte
KOval81 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2008 No właśnie coś nie bangla i to mnie martwi. Kłaniać się ASO i bulić to mi się nie uśmiecha . HILFE, HELP CO może być przyczyną ?
boberek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 jedynie co jeszcze to wyczyszczenie dobrze końcówek w tych kabelkach to jedynie co mozna zobaczyc na szybko a inaczej kurde nie mam pojęcia ja u siebie podłaczyłem i działają razem z szyba ale w obu nie ma prądu a ni w prawym ani w lewym ??
KOval81 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2008 Sprawdzał mechanior tylko lewe, więc nie powiem nic na temat drugiego. Cholera wie - może i jest w prawym. Mam pytanko - czy po wlączeniu ogrzewania tylnej szyby, niezależnie od temp. zewnętrznej grzeją lusterka, czy jest to jakoś uzależnione od aury??
hafas Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 czesc:) w moim b7 niedawno zakladalem podgrzewane wklady; mialem juz instalacje - sprawdzalem prad - tez nie bylo - po wlozeniu wkladow i wlaczeniu grzania szyby wszystko bylo ok! takze wkladaj wklada;) i powinno byc ok pozdrawiam ps. czy sprawdzales czy masz podgrzewane wklady (musza byc metalowe piny)? ja mialem wlozone zwykle......niepodgrzewane
jacekm Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 W B6 grzeją tylko po właczeniu ogrzewania szyby czy tez np uruchamiane są za pomoca czujnika w lusterku ?
Cuber Opublikowano 10 Stycznia 2009 Opublikowano 10 Stycznia 2009 W B6 grzeją tylko po właczeniu ogrzewania szyby czy tez np uruchamiane są za pomoca czujnika w lusterku ? przy grzaniu tylnej szyby KOval81 a Ty napewno masz wkłady grzane?
KOval81 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2009 Cuberku - sorki, że odgrzewam temat, ale dawno mnie tu nie było z powodów osobistych niestety i nadmiaru obowiązków. W tej chwili nie mam grzanych wkładów - są piny z tworzywa, ale w szufladzie leżą ogrzewane Chodzi mi o to, że instalacja jest pociągnięta, ale na końcówkach nie ma prądu: czesc:) w moim b7 niedawno zakladalem podgrzewane wklady; mialem juz instalacje - sprawdzalem prad - tez nie bylo - po wlozeniu wkladow i wlaczeniu grzania szyby wszystko bylo ok! takze wkladaj wklada;) i powinno byc ok pozdrawiam ps. czy sprawdzales czy masz podgrzewane wklady (musza byc metalowe piny)? ja mialem wlozone zwykle......niepodgrzewane Identyczna sytuacja, tylko z tą różnicą, że ja nadal nie podpiąłem ogrzewanych. Może to się zmieni jak u kolegi Sprawdzę dziś z ciekawości, to odpowiem - może to jakieś Audi'owe czary-mary
carlos666 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Prąd się pokaże jak będzie obciążenie czyli mata w lusterku zamknie obwód. Poza tym moduł w drzwiach bada rezystancję i "wie" kiedy wyłączyć podgrzewanie lusterka. Informację o włączeniu grzania dostaje po szynie danych CAN od klimatronika(w którym jest włącznik grzania tylnej szyby) Jak masz interfejs vaga to wejdź w centralny zamek lub układ komfortu i sprawdź sobie w blokach pomiarowych czy grzanie lusterek jest on czy off.
KOval81 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2009 Dzięki carlos za podpowiedź. Wczoraj podpiąłem grzane wkłady i muszę jeszcze sprawdzić pod VAG'iem, czy coś sie zmieni. Podpinane autko było, ale jeszcze bez wkładów podgrzewanych, więc nie pokazywało wogole funkcji podgrzewania (nie miałem zresztą w ori tej funkcji). Sprawdzę i dam znać.
Rogalboss Opublikowano 20 Stycznia 2009 Opublikowano 20 Stycznia 2009 ja mam taki sam problem kabelki są ale po sprawdzeniu próbnikiem tzn włączyłem ogrzewanie tylnej szyby i sprawdzeniu czy jest prąd w kablach okazało sie ze nie ma. Czyli jak zamontuje wkłady to powinny działać tak?
Cuber Opublikowano 20 Stycznia 2009 Opublikowano 20 Stycznia 2009 ja mam taki sam problem kabelki są ale po sprawdzeniu próbnikiem tzn włączyłem ogrzewanie tylnej szyby i sprawdzeniu czy jest prąd w kablach okazało sie ze nie ma. Czyli jak zamontuje wkłady to powinny działać tak? TAK będą działać :gwizdanie:
KOval81 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2009 Panowie - rzeczywiście lustereczka grzeją, jak koledzy wyżej podpowiadali. Nie podłączone=brak prądu, podłączone=prąd:D Dziękuję bardzo za wspomożenie dobrą radą Kolejny dowód na naciągactwo ASO Audi - chcieli mi wymieniać przełączniki w drzwiach,kodować lusterka itp......no comment....
Rekomendowane odpowiedzi