Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 tdi avf - benzyna zamiast ropy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nie wiem jak i czemu, ale wlałem do 1/4 baku z ropą ok 3-4 litrów benzyny. Zorientowałem się i dolałem do pełna ropy oraz ok 1l mixolu. Auto jeździ trzeci dzień, nie dymi, ma moc i przyśpiesza ale cieżko odpala. Nie przejmować się tym i dojechać do końca bak i zmienić filtr paliwa do świeżej ropy czy jednak już to zrobić?

Opublikowano

Z taką ilością benzyny na pełny bak niepowinno być zadnych problemów, wyjeździj ile sie da zatankuj do pełna i zapodaj jakie stp albo l&m do czyszczen a potem nowy filtr przy następnym baku. Chyba ze masz jaki stary filtr to lepiej liqui molly z słoika przez dwa filterki do benzyny zeby nie rozpuściło syfu z filtra i nie władowało na pd.

Edytowane przez nik23

Opublikowano

Dla pewności po wyjeżdżeniu 10 litrów możesz znowu zatankować do pełna aby się wszystko tam lepiej mieszało i powtórzyć cały proces z 1-2 razy. A najlepiej to spuścić wszystko zalać dobrej jakości ropą zmienić filtr i palić maszynę :)

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie slyszalem, ze lepiej wyjezdzic calosc, dolac ropy i cos do wtryskow i wymienic filtr. Martwi mnie tylko to odpalanie... czy to normalne?

Opublikowano

Masz vcds? Jak tak to zloguj 013 023 018 i bedzie wszystko wiadomo.

Opublikowano
  • Autor

Nie mam... Chyba, że ktoś z wrocławia mi pomoże...

Opublikowano

To co masz teraz w zbiorniku nie jest najlepszym paliwem dla AVF-a, jakby to był AFN albo 1Z to bym nie widział problemu :naughty:

Ja bym zlał przynajmniej ze 3/4 zawartości zbiornika , używając do tego elektrycznej pompki paliwa znajdującej się w zbiorniku i dolał czystego napędu :hi:

Resztę powoli wyjeździsz dolewając w rozsądnych proporcjach przy następnych tankowaniach :P

Trochę informacji jak to zrobić masz tutaj :

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/330703-problem-z-pradem-na-pompe-paliwa-19tdi-avb/?hl=%22bezpiecznik%22pompa%22paliwa%221%2C9%22tdi%22

I jeszcze jedno zdjęcie zaczerpnięte z netu :

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/200cabf9619e0ac3

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Taka ciekawostka - odkryłem, że przy przekręceniu klucza na zapłon, odczekaniu chwile, przekręceniu na 0 i odpaleniu przy drugim razie pali normalnie

Opublikowano

Całkiem niedawno miałem taką samą sytuację tylko wlałem przez pomyłkę 7 l benzyny. Dolałem do pełna aż pod korek plus stp . Też mi kilka razy gorzej zapalał lecz po przejechaniu 150km dolałem znowu pod korek i było już dobrze z odpalaniem.

Opublikowano
  • Autor

A do tej pory jak? Nic nie nawaliło?

Opublikowano

będzie z 1,5 miesiąca i wszystko jest ok żadnych niepokojących objawów nie ma. Zrobiłem w tym czasie dwie trasy po 2tyś km i jest ok.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No proszę a mówią że pompowtryski takie nietrwałe, a tu się okazuje że nawet benzynę przepalą :)

Opublikowano

No proszę a mówią że pompowtryski takie nietrwałe, a tu się okazuje że nawet benzynę przepalą :)

Benzyna w niedużej ilości i przez niedługi czas niejest taka strasznie szkodliwa gorsze problemy robi ropa niskiej jakości używana w sposób długotrwały.
Opublikowano

Prawdę mówiąc ropa niskiej jakości używana w sposób długotrwały, nie służy nawet takim pancernym jednostkom jak 1z czy Afn