Makos_9507 Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Witam, mam takie pytanie do was, może ktoś ogarnia takie tematy Potrzebuję silnika elektrycznego/spalinowego do rikszy jak na foto niżej Waży to 300-400 kg, więc ma swoją wagę. Mam 1 silnik elektryczny rowerowy o dużej mocy, z tej serii ponoć już najsilniejszy, z tej serii lub firmy, nie pamiętam, lecz mimo tego jest trochę za słaby... Po 15 minutach potrafi się nieźle zgotować, włącza się czujnik temperatury i trzeba czekać by się ochłodził... Tak więc pytanie, jest tutaj ktoś, kto wie w jaki sposób można byłoby ułatwić jazdę takim sprzętem? Większa zębatka pomogła by w jakiś znaczny sposób? Byłbym wdzięczny za wszelkie propozycje!
swiezak84 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Opublikowano 3 Czerwca 2016 raczej niezawiele pomoze wieksza zebatka... zwiekszy sie sila na kolach ale kosztem v-max. silnik spalinowy i to conajmniej 250-300ccm, moze od jakiego skutera rozbitka....
.Pablo. Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Silnik spalinowy do rikszy i cały urok znika jak coś pyrka. Rikszy to napęd nozny ewentualnie elektryczny.
Makos_9507 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2016 Wierzcie mi, że tym praktycznie się nie da pedałować, z górki lub ze sporym oporem po prostej tak, ale pod górkę pozostaje tylko pchanie i to dziewczyna sama nie da rady, zawsze musi być jakiś facet co w moim przypadku jest sporym utrudnieniem. Spalinowy niestety jest głośny to fakt... Tak więc pozostaje tylko elektryczny... Zna ktoś się na tym? Jaka moc byłaby odpowiednia? Może jakiś konkretny silnik? raczej niezawiele pomoze wieksza zebatka... zwiekszy sie sila na kolach ale kosztem v-max. silnik spalinowy i to conajmniej 250-300ccm, moze od jakiego skutera rozbitka.... Vmax tutaj nie ma znaczenia na prawdę, tym się poruszamy po chodnikach, więc prędkość jest rzędu szybszego chodu. Pozostaje tylko kwestia na ile lżej byłoby. Lecz przy tej wadzę sądzę, że zębatka nawet wielkości koła za wiele by nie pomogła. Więc chyba nadal trzeba wrócić do poszukiwania silnika elektrycznego
griga-st Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Ile to wazy? Na oko to pewnie 600W potrzebujesz... Rozumiem ze po taniości ma być i aku to co się napatoczy? Śmierdziela do takiej rikszy to obciach
Makos_9507 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2016 Waga jak pisałem wcześniej - 300-400 kg. Na 1 napęd poszło 3500 około, więc ciężko stwierdzić czy to jest po taniości czy nie
griga-st Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Faktycznie, waga napisana była 3,5 koła świadczy ze problem jest traktowany poważnie Napisz co masz zamontowane aktualnie. Mam kolegę który handluje wszystkim co ma dwa kola i napęd elektryczny Może znajdzie jakieś rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi