Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Popiskiwanie dochodzące z tylnej części auta a4 b5 sedan - rozwiązanie problemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jako, że udało mi się rozwiązać problem denerwującego popiskiwania dochodzącego z tylnej części auta - postanowiłem podzielić się spostrzeżeniami i rozwiązaniem problemu. Wiem, że Ameryki nie odkryłem, ale może komuś mój opis się przyda.

Samochód A4 b5 sedan 1995r.

Opis problemu:

W tylnej części samochodu słychać było popiskiwanie, które nie ukrywam było denerwujące. Odnosiło się wrażenie, że piszczenie pochodzi z tylnych sprężyn lub amortyzatorów - dźwięk słyszalny podczas jazdy po nierównościach. Warto tutaj dodać, że jeżdżę na sprężynach MTS -40 i myślałem początkowo, że to może górne zwoje sprężyn leżą jedna na drugiej, trą o siebie i to one tak piszczą.

Ponieważ jeżdżę bez tylnej półki i boczków oparcia tylnej kanapy (przygotowanie do zmiany podsufitki) zauważyłem, że piszczenie nasiliło się po usunięciu wymienionych elementów.

Rozwiązanie problemu:

Za dziwne dźwięki dochodzące z auta odpowiedzialne były uszy zamka tylnej kanapy. Fabrycznie pokryte były one farbą, która po kilkunastu latach po prostu się starła. Metal tarł o metal i stad to popiskiwanie. Po usunięci z auta boczków oparcia kanapy oparcie miało większą swobodę ruchu (boczki niejako ją "klinowały") i stąd też piski nasiliły się. Rozwiązaniem problemu okazało się oklejenie uszów taśmą izolacyjną. Pisków nie ma, w aucie cisza :)

http://imageshack.com/a/img922/1591/cePVDt.jpg

Opublikowano

Może się przyda, raczej nie szukał bym tam przyczyny gdyby u mnie piszczało, a jednak.