adi67 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 :hi:Witam jak w temacie czy moze mi ktos pomóc mam od niedawna Audi A4 1.9 TDI z 1999r :naughty:no i nie wiem o co chodzi z tą klimą bo cały czas pracuje sprężarka nie zależnie jaka nastawie temperature i w dodatku jeszcze strasznie piszczy :wallbash:chyba ze załącze przycisk EKON wtedy sie wyłaczy czy tak powinno być czy moze cos jest nie tak z tym sterowaniem :mysli:do tej pory nie miałem stycznosci z klimatronikiem i nie mam pojecia jak go obsługiwac prosze o pomoc i z góry dziekuje.
majkel_majki Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Kolego, w trybie AUTO sprężarka pracuje cały czas do bodajże 3 stopni temp. zewnętrznej. Na ECON nie pracuje i tak jest prawidłowo.Nic nie powinno piszczeć, w pierwszej kolejności powinien być sprawdzony naciąg paska napędzającego sprężarkę.
arczi900819 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 witam z piszczeniem też miałem problem. Istnieją specjalne smary do pasków (konkretnie do likwidowania pisków) i można tego użyć powinno pomóc. Ale oczywiście najpierw sprawdzić naciąg paska. A co do sprężarki to podzielam zdanie kolegi majkel_majki Pozdrawiam
adi67 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2008 Czyli jezeli jest guzik ECON wyłączony (dioda nie świeci) to znaczy ze klima pracuje nie zaleznie czy automat jest tez wyłaczony ? a co do piszczenia to czy nie jest winna sama sprązarka? bo pasem mam nowy i jest dosyc mocno naprężony wiec wydaje mi sie ze te piski pochodzą z samej sprężarki tylko so to moze być
majkel_majki Opublikowano 6 Grudnia 2008 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Tak Kolego, jeżeli nie świeci ECON klimatyzacja pracuje. Piski z samej sprężarki to zły objaw, zaciera się. i jak totalnie siądzie to będzie drogo. Radziłbym Tobie Kolego sprawdzić najpierw naciąg paska w warsztacie i napinacz i lepiej jeździj narazie na ECON zanim zlokalizujesz źródło tego pisku.
adi67 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jakos wydaje mi sie to dziwne zeby nie było załącznika klimy oddzielnie tylko ten przycisk ECON no ale coz skora tak jest to widocznie tak musi byc wiec dziekuje bardzo za porady i postaram sie sprawdzic tą spręzarke moze rzeczywiscie jest na zatarciu jeszcze raz dzieki i pozdrawiam wszystkich.
Rekomendowane odpowiedzi