Gibons Opublikowano 23 Czerwca 2016 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Panowie mam pytanie czy jest jakiś okres czasu który trzeba odczekać aby sprzedać samochód ? bo coś mi się obiło o uszy że można dopiero po pół roku sprzedać bo inaczej płaci się jakiś podatek to jest prawda ? czy to tylko w przypadku częstego pozbywania się samochodów w krótkim terminie ?
Pij1973 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Panowie mam pytanie czy jest jakiś okres czasu który trzeba odczekać aby sprzedać samochód ? bo coś mi się obiło o uszy że można dopiero po pół roku sprzedać bo inaczej płaci się jakiś podatek to jest prawda ? czy to tylko w przypadku częstego pozbywania się samochodów w krótkim terminie ? Jeżeli sprzedjaesz auto przed upływem 6 miesięcy od jego kupna i sprzedaż je drożej niż kupiłeś od od różnicy powinienieś zapłacić podatek. http://www.rp.pl/artykul/955020-Jak-uniknac-podatku-PIT-od-sprzedazy-auta.html
Tomeks Opublikowano 23 Czerwca 2016 Opublikowano 23 Czerwca 2016 ale to chyba przy drugim lub trzecim sprzedanym w ciagu roku,jeden mozesz kupic i sprzedac od razu,przynajmniej kiedys tak bylo
pyra111 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Opublikowano 23 Czerwca 2016 To jak w końcu jest potwierdzi ktoś oficjalnie?
Axel1 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Opublikowano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Chybanie gdybanie, a na pewno to umarł Kopernik i na pewno trzeba każdą sprzedaż wykazać do US czy się komuś to podoba czy nie no chyba kupno auto na tzw Helmuta a potem też go Helmut sprzedaje a nie ty. Mało tego jeżeli zaniżysz wartość rynkową o 30 % to lepiej mieć opinie rzeczoznawcy. US ma czas 5 lat podatkowych na sprawdzenie podatnika i jak to wykryje płacisz podatek + odsetki. A jeżeli sprzedajesz sobie i kupujesz parę razy w roku auta to może podchodzić pod działalność gospodarczą czyli ciąg dalszy kłopotów.... Edytowane 23 Czerwca 2016 przez Axel1
Gibons Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2016 Czyli jak kupiłem samochód i w sumie poszedłem sprzedającemu na rękę bo na Fakturze napisał sobie 10 czy 15 tyś mniej to lepiej poczekać pół roku ze sprzedażą ?
Pij1973 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 (edytowane) Czyli jak kupiłem samochód i w sumie poszedłem sprzedającemu na rękę bo na Fakturze napisał sobie 10 czy 15 tyś mniej to lepiej poczekać pół roku ze sprzedażą ? A jak PCC płaciłeś to US uznał cenę z faktury?? Tak to jest ty idziesz komuś na rękę a potem jest jak jest Faktura, czyli z PCC byłeś pewnie zwolniony? Edytowane 24 Czerwca 2016 przez Pij1973
Gibons Opublikowano 24 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2016 Nie płaciłem PCC faktura 23% więc zwolniony byłem.
bercik2 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Dodam jeszcze że pół roku liczy się od następnego miesiąca. Czyli kupiłeś auto 10 czerwca wiec pół roku liczysz od lipca. Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
carrera369 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Znalazłeś jakiś ciekawszy samochód czy chcesz się pozbyć miny ?
Axel1 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Poza tym sam się podkładasz kupujesz auto tanio jako osoba fizyczna i sprzedajesz drogo. Auta masowe to nie lokata więc nikt w te bajki nie uwierzy gdyby przyszło co do czego albo stos faktur podkładek że auto to łupa i dziura bezdna więc idzie na sprzedaż albo opinia rzeczoznawcy
Gibons Opublikowano 24 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2016 Znalazłeś jakiś ciekawszy samochód czy chcesz się pozbyć miny ? Chce się pozbyć miny chcesz kupić ? Ty i te Twoje wywody
sssV Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Jesli sprzedasz samochod w ciagu pol roku od jego nabycia z zyskiem to placisz 18% podatku od kwot zysku. Proste i logiczne. Liczac od nastepnego miesiaca. O tym, ze jeden mozna sprzedac a placi sie dopiero przy drugim tez slyszalem. Jednak w US o tym nie slyszeli gdy poszedlem pytac. BTW kwoty poniesione na samochod mozna odliczyc od zysku. Czyli OC, rejestracja, udokumentowane naprawy itp.
Gibons Opublikowano 24 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2016 Dobra to już wszystko wiem dzięki Panowie.
skrab Opublikowano 25 Czerwca 2016 Opublikowano 25 Czerwca 2016 Mówiłem Ci żebyś bral f10 .. tąpniete z LG g3
Gibons Opublikowano 25 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2016 Mówiłem Ci żebyś bral f10 .. ale ja jestem więcej niż w 100% zadowolony z tego samochodu, ba nawet po zakupie przeglądałem allegro i do dzisiaj uważam że nic lepszego nie mogłem trafić. Po prostu za niedługo może się tak zdarzyć że będę potrzebował gotówki i będę zmuszony sprzedać. Niestety w życiu różne niespodzianki się zdarzają...
skrab Opublikowano 26 Czerwca 2016 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Będzie dobrze zobaczysz, nie sprzedawaj furmanki tąpniete z LG g3
Rekomendowane odpowiedzi