Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Końcówka drążka kierowniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mojego stukania w audi, ciąg dalszy. Ale nawiązując do tytułu tematu. Po podniesieniu koła, jedna osoba szarpie kołem, i czuje na drążku kierowniczym luz na gwincie. Drążek chodzi w gwincie, po prostu. Tak ma być? Drążki wymienione, nie wiem - 7 tysięcy temu? Firma TRW. Czy ten luz taki ma byc?

Edytowane przez karaluch8

Opublikowano

Kolego, nie wiem czy sam to rozbierasz czy obserwujesz mechanika, ale wygląda to tak:

Drążek kierowniczy jest przykręcony do listwy przekładni do oporu, tam nie ma żadnej regulacji ani miejsca na luz. Z jednej strony kluczem łapiesz listwę przekładni, a z drugiej dokręcasz do niej sam drążek odpowiednim momentem.

Regulacja jest na końcówce drążka, ale tam masz z kolei przeciwnakrętkę która powinna być zakontrowana - końcówka drążka nie może swobodnie obracać się w gwincie, po regulacji się ją po prostu kontruje na sztywno. Przecież gdyby tak nie było - to moment by ci się cała zbieżność kół rozregulowała.

Edytowane przez lutas

Opublikowano
  • Autor

Kolego, nie wiem czy sam to rozbierasz czy obserwujesz mechanika, ale wygląda to tak:

Drążek kierowniczy jest przykręcony do listwy przekładni do oporu, tam nie ma żadnej regulacji ani miejsca na luz. Z jednej strony kluczem łapiesz listwę przekładni, a z drugiej dokręcasz do niej sam drążek odpowiednim momentem.

Regulacja jest na końcówce drążka, ale tam masz z kolei przeciwnakrętkę która powinna być zakontrowana - końcówka drążka nie może swobodnie obracać się w gwincie, po regulacji się ją po prostu kontruje na sztywno. Przecież gdyby tak nie było - to moment by ci się cała zbieżność kół rozregulowała.

Ta? Co ty nie powiesz :facepalm:

http://motofocus.pl/media/_old/artdodatki/12597487934b163db962f4b.jpgChodzi mi o to. 4 chodzi w 3. Jasne? I czuć luz na tym.

Opublikowano

http://motofocus.pl/media/_old/artdodatki/12597487934b163db962f4b.jpgChodzi mi o to. 4 chodzi w 3. Jasne? I czuć luz na tym.

Wg mnie coś jest nie tak, luzu tam nie powinno być.

Opublikowano
  • Autor

Tylko jakim cudem, nowe drążki. Oba, nie mające 10 tysięcy km i taki luz. Jeśli to drążki, to byłbym w domu. Bo już bym wiedział co tak stuka na kostce. Sworzeń luzu nie ma.

Opublikowano

Tylko jakim cudem, nowe drążki. Oba, nie mające 10 tysięcy km i taki luz. Jeśli to drążki, to byłbym w domu. Bo już bym wiedział co tak stuka na kostce. Sworzeń luzu nie ma.

Na obu tak jest? W jednym to bym jeszcze powiedział ze jakaś wada fabryczna, ale na obu to dziwne.

Niestety cuda najtrudniej znaleźć :(

Opublikowano

Jeśli na gwincie to może nie jest zakontrowana końcówka. Końcówki LM mają element z gwintem zalany gumą i czasem ta guma puszcza i robi się luz między gwintem a końcówką drążka.

Edytowane przez Tobike

Opublikowano

http://motofocus.pl/...163db962f4b.jpgChodzimi o to. 4 chodzi w 3. Jasne? I czuć luz na tym.

Kolego, najpierw to się zacznij wyrażać precyzyjnie, bo to co pokazujesz na foto to się nazywa końcówka drążka, a nie drążek. Drążek kierowniczy i końcówka drążka to dwa osobne elementy skręcone ze sobą.

Opublikowano
  • Autor

Jesteś pewny że to na gwincie a nie na przegubie kulowym końcówki drążka? Jeśli na gwincie to może nie jest zakontrowana końcówka.

Na gwincie. Dam sobie rękę uciąć, że to ten pręt gwintowany z końcówki drążka tak chodzi. Kurde, gdybym miał końcówkę inną do porównania to bym wiedział. Chyba do mechanika zajadę, i zobaczę co powie.

http://motofocus.pl/...163db962f4b.jpgChodzimi o to. 4 chodzi w 3. Jasne? I czuć luz na tym.

Kolego, najpierw to się zacznij wyrażać precyzyjnie, bo to co pokazujesz na foto to się nazywa końcówka drążka, a nie drążek. Drążek kierowniczy i końcówka drążka to dwa osobne elementy skręcone ze sobą.

Dobra. Przyznaje. Z rozpędu w opisie tak napisałem. No ale raczej tytuł prawidłowo napisałem?

Opublikowano

Jeśli jest tak jak mówisz - że element 3 i 4 z foto końcówki drążka ruszają się względem siebie to końcówkę drążka masz do wymiany. Tam nie ma prawa być żadnego luzu absolutnie. Sam to wszystko kilkukrotnie rozbierałem i wymieniałem. Prawdę mówiąc to w takich już nawet ostro przeoranych końcówkach, które miały luz na sworzniu - nie miałem takiego luzu jak u Ciebie.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli jest tak jak mówisz - że element 3 i 4 z foto końcówki drążka ruszają się względem siebie to końcówkę drążka masz do wymiany. Tam nie ma prawa być żadnego luzu absolutnie. Sam to wszystko kilkukrotnie rozbierałem i wymieniałem. Prawdę mówiąc to w takich już nawet ostro przeoranych końcówkach, które miały luz na sworzniu - nie miałem takiego luzu jak u Ciebie.

Po za tym, mam też coś takiego na kostce, jak jadę, robię ostry skręt i szybko puszczam kiere. Czasem poczuje jak coś stuknie. Więc wychodzi na to że drążki. Ciekawe czy mój mechanik mnie w c**ja grzecznie mówiąc nie zrobił, i założył drążki nowe..

Opublikowano

Z zasady lepiej wymienić i drążki i końcówki drążków - za jedną robotą. Tym bardziej że trzeba potem zbieżność ustawić. Tak poza tym to nie jest to trudna robota, jak ktoś nie ma 2 lewych rąk to sobie w zaciszu garażu spokojnie z tym poradzi (oczywiście poza ustawieniem zbieżności).

Opublikowano
  • Autor

Z zasady lepiej wymienić i drążki i końcówki drążków - za jedną robotą. Tym bardziej że trzeba potem zbieżność ustawić. Tak poza tym to nie jest to trudna robota, jak ktoś nie ma 2 lewych rąk to sobie w zaciszu garażu spokojnie z tym poradzi (oczywiście poza ustawieniem zbieżności).

Ja wiem. Już bym to dawno zrobił, ale już trochę upchałem hajsu w niepotrzebne rzeczy, a jak stukało tak stuka.

65027696075454743688_thumb.jpga>

Tutaj dokładnie zaznaczyłem gdzie jest luz. To jest niby ta ala guma, tłumik drgań. Podnosze koło, i ktoś szarpie za koło, ja przykładając palca do zaznaczonego miejsca, czuje luz. Normalnie aż takie stukanie.

Opublikowano

Wyrobiły się gumy w końcówkach, miałeś jakieś prace w zawieszeniu przed wystąpieniem tej usterki?

Opublikowano
  • Autor

Wyrobiły się gumy w końcówkach, miałeś jakieś prace w zawieszeniu przed wystąpieniem tej usterki?

No górny prawy wachacz był wymieniany. No i drążek kierowniczy w tym samym czasie. No i przegub wewnętrzny. No i z tyłu amortyzatory :F Ale to chyba nic nie ma do rzeczy.

Opublikowano

Jeżeli był wymieniany drążek kierowniczy to trzeba go odkręcić od końcówki i w tym czasie najczęściej ulega uszkodzeniu to połączenie gumowe w końcówce.

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli był wymieniany drążek kierowniczy to trzeba go odkręcić od końcówki i w tym czasie najczęściej ulega uszkodzeniu to połączenie gumowe w końcówce.

Tfu, co ja pierdziele. Sory, drążek był nie ruszany, o końcówkę mi chodziło -.-...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale z was jełopy :D

Gwint końcówki drążka jest zatopiony w główce drążka w takiej gumie. Jak złapiesz ręką to zawsze jest tam trochę luzu przy kręceniu.

Są dwa typy tych końcówek, jedna z wypełnieniem gumowym gdzie jest ten luz, a druga ze sztywnym gdzie luzu by nie było.

Po co tak to wyprodukowali nie jestem pewien. Może dla ochrony sworznia przy maksymalnych skrętach.

Opublikowano
  • Autor

Ale z was jełopy :D

Gwint końcówki drążka jest zatopiony w główce drążka w takiej gumie. Jak złapiesz ręką to zawsze jest tam trochę luzu przy kręceniu.

Są dwa typy tych końcówek, jedna z wypełnieniem gumowym gdzie jest ten luz, a druga ze sztywnym gdzie luzu by nie było.

Po co tak to wyprodukowali nie jestem pewien. Może dla ochrony sworznia przy maksymalnych skrętach.

Sam do tego doszedłem sprawdzając w innych audi w których nie stukalo. I taki sam luz jak u mnie. A u mnie już wiem co stuka, listwa maglownicy.