Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gryzące spaliny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki może być powód, siwego dymu z rury wydechowej, a przede wszystkim gryzących spalin? Na wolnych nie widać żeby coś kopcił, po dodaniu gazu zakopci na szaro. No i wystarczy chwile postać za autem i czuć, aż drapią w oczy te spaliny. Tak samo na zimnym jak i ciepłym. Błędów nie ma żadnych, ciągnie jak ma ciągnąć więc w czym problem?

A kąt wtrysku 50-54, dawka na 90 stopniach 3,4-3,6.

Edytowane przez karaluch8

Opublikowano

Masz kata ???? zapewne wtryski juz podlewają.

Opublikowano
  • Autor

Masz kata ???? zapewne wtryski juz podlewają.

Niby turbina sobie śwista, więc niby nie ma. A teoretycznie puszka jest. Więc nie jestem pewny. No własnie wtryski były 2 razy robione.. hah, przez mechanika. To jest na pewno objaw lania wtryskiwaczy? Bo się waham przed wyciągnięciem ich po raz 4 i sprawdzanie... Podkładki pod wtryskami zmieniałem.

edit; A no i dodam że odkąd zaczeła kopcic, a ten stan trwa nie wiem już z 2 lata, wliczając chyba nieudolne naprawy wtryskiwaczy. Kompresja była mierzona w między czasie i była okey.

edit2;

A i przy odpalaniu, nie pamiętam na którym cylindrze, ale korekcje wychodzą poza skalę i jest -2,99. Oczywiście objawem tego jest nierówna praca silnika, podszarpywanie, skakanie obrotów. Tylko na zimnym. Jak już przejdzie z rana ten stan, cały dzień jest okey.

Ktoś się wypowie jeszcze?

Opublikowano

Wtryski do sprawdzenia albo zakup wtrysków 216 np. od bigu888 (urzęduje tutaj na forum w dziale sprzedaży częsci b5) i ustawienie dawki na 5-5.5mg a najlepiej wtedy zrobić chipa :D

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Wtryski do sprawdzenia albo zakup wtrysków 216 np. od bigu888 (urzęduje tutaj na forum w dziale sprzedaży częsci b5) i ustawienie dawki na 5-5.5mg a najlepiej wtedy zrobić chipa :D

W piździe. Przed chwilą byłem sprawdzić te wtryski i wszystkie git. pier**le, z trupem j**anym. Dawka, z tego co wyczytałem najlepsza jest własnie jak jest między 3-4mg.

Opublikowano

Jak nie masz kata a tym bardziej zaślepiony egr to będzie jebać starym dieslem, to samo jest u mnie.

Wtryski sprawdzone to po gwizdek zawracasz użytkownikom dupe?

Dla wtrysków 205 dawka 3-4mg jest dobra ale nie dla 216 o których pisałem bo za dużo wachy będą podlewać.

Ps. Następnym razem bez spiny, bo wszyscy się na ciebie wypną d*pą i będziesz szukał pomocy u "janusza" mechanika.

Edytowane przez Hezen

Opublikowano
  • Autor

Jak nie masz kata a tym bardziej zaślepiony egr to będzie jebać starym dieslem, to samo jest u mnie.

Wtryski sprawdzone to po gwizdek zawracasz użytkownikom dupe?

Dla wtrysków 205 dawka 3-4mg jest dobra ale nie dla 216 o których pisałem bo za dużo wachy będą podlewać.

Ps. Następnym razem bez spiny, bo wszyscy się na ciebie wypną d*pą i będziesz szukał pomocy u "janusza" mechanika.

Przecież nie obrażam was, Tylko mojego klekota. W czym problem?

Po za tym nie jest to normalne, żeby podczas odpalania, przy 30 stopniach, chodził nie równo, kopcił bardziej, i korekcje poza skale. Mam zawór zwrotny założony, więc cofanie paliwa można wykluczyć.

Opublikowano

Jak kompresje i wtryski w porządku to innego wyjścia nie ma - pompa wtryskowa.

Możesz jeszcze sprawdzić czujniki G2 i G62 (stosowny poradnik znajdziesz u wujka google), oraz czujniki temp. powietrza i paliwa

Wszystkie te czujniki mają wpływ na odpalanie oraz na dawkę jaką wylicza ecu.

Opublikowano
  • Autor

Na czujniki patrzyłem, ale tak tylko okiem rzucilem. Muszę się ich wskazania dokładniej przyjrzeć. Ile jest czujników z których ecu korzysta? Od cieczy chlodzacej, paliwa i temperatury powietrza dolotu. Jest jeszcze jakiś?

Edit

A powiedzcie mi. G2 i g62 to dwa czujniki w jednym. Ale jak to jest? Jeden wysyła sygnał do ecu A drugi do licznika? Dobrze mówię?

Opublikowano

Są tylko te o których napisałeś.

Tak, G2 i G62 są w jednej obudowie, jeden podaje temperature dla ecu a drugi na licznik.

Opublikowano
  • Autor

Dobra, zrobię parę pomiarów, rozpisze sobie to w tabeli i ocenie. Na zimnym, pomiędzy nagrzewaniem się, i jak gorący będzie.

Opublikowano

mam takie same dymienie jak u ciebie . na biegu jałowym gdy gazuje i trzymam gaz na wyższych obrotach to dymi na niebieskawoszaro i smród spalin gryzie. Sam właśnie zastanawiam się co to jest,na kompie zero błędów , będę sledził ten temat bo objaw masz identyczny jak ja.

p.s zauważyłęm jak dam silnikowi w d*pę podczas upału to dymu nie ma nic.

Edytowane przez marquentes

Opublikowano
  • Autor

mam takie same dymienie jak u ciebie . na biegu jałowym gdy gazuje i trzymam gaz na wyższych obrotach to dymi na niebieskawoszaro i smród spalin gryzie. Sam właśnie zastanawiam się co to jest,na kompie zero błędów , będę sledził ten temat bo objaw masz identyczny jak ja.

p.s zauważyłęm jak dam silnikowi w d*pę podczas upału to dymu nie ma nic.

W upały też u mnie w miarę. Ja sprawdziłem wtryski. Byłem pewny że to one. I jestem w punkcie wyjścia. Już za dużo kasy utopiłem na bezsensowne wymiany/sprawdzanie. Jeźdze dopóki nie stanie.

Opublikowano

Macie wywalone katy i zaślepione egr-y?

Opublikowano

Tak,mam zaślepiony EGR i wycięty katalizator.

Opublikowano
  • Autor

Ja akurat egr mam i działa. Co do katalizatora nie jestem pewny czy jest. Auto od handlarza. Wydaje mi się że wkład wybity. Ale to tylko moje przypuszczenia muszę ściągnąć tą puche i zobaczyć.

Edit

Da się zobaczyć w logach ile komp daje paliwa w danej chwili ? Czy nie daje za dużo.

Opublikowano

Ja akurat egr mam i działa. Co do katalizatora nie jestem pewny czy jest. Auto od handlarza. Wydaje mi się że wkład wybity. Ale to tylko moje przypuszczenia muszę ściągnąć tą puche i zobaczyć.

Edit

Da się zobaczyć w logach ile komp daje paliwa w danej chwili ? Czy nie daje za dużo.

czy komp daje paliwo nie sprawdzisz ,ale w vagu możesz zobaczyc jaką masz dawkę.

Opublikowano
  • Autor

Edit

czy komp daje paliwo nie sprawdzisz ,ale w vagu możesz zobaczyc jaką masz dawkę.
Tyle to ja też wiem.