Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum Audi A4 Klub Polska

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dymi jak stara lokomotywa

Featured Replies

Witam

kopcenie jak na filmiku przebieg 230,000 , kopci tylko na rozgrzanym jak dłużej postoi na luzie na zapalonym silniku, wystarczy go przegazować i chmura...,uszczelniacze wymieniane i turbo tez na nowe replikę K04, wcześniej przed wymiana turbo ten sam objaw, w dolocie przy przepustnicy niema oleju, na dole przy wężu tez niema oleju, czy to pierścienie czy może nowe turbo do d*py, i puszcza w wydech??

Jakiego płynu ubywa? To nie uszczelka pod głowicą? Nie wywala błędów?

Generalnie nie kopci jakoś strasznie.

• Author

Plynu nie ubywa,i smierdzi olejem jak pusci dym,jak by to byla uszczelka to chyba by dymil caly czas

Oleju nie ubywa płynu nie ubywa ? Spalanie masz w normie czy może za wysokie?

• Author

Ok może zle zrozumialem, ze plynu chłodniczego nie ubywa ale olej tak- z litre mi zjadł na 3 tys, jazda mieszana spalanie w normie trasa 7-8 miasto 10-12

Edited by radi

Zrób próbę olejową.

• Author

Tz,mam mu wlac oleju w cylindry i sprawdzic cisnienie? Mierzylem cisnienie ze 2mc temu i mial po 12,5 do 13 bar,zmienie mu moze olej na chwile na 10w 40 i zobacze co sie bedzie dziac, bo teraz zalewalem mu 5w 30 liqui moly,

Nie wlewaj mu 10W, te silniki nie są pod to robione. Ma być 5W30/5W40.

Zrób próbę olejową i sprawdź czy masz górę czy dół silnika do roboty.

• 3 weeks later...
  • Author

Mierzyłem ciśnienie i jest po 12-13 bar bez zalewania oleju w cylindry, wiec chyba ok,ale rozebrałem kolektory,na ssącym zawory syche ,a na wydechowym na 3 cylindrach olej na zaworach,ale tylko tak jak by po jednym zaworze było mokro

wbhztkac.jpg

zc6putyu.jpg

uszczelniacze wymieniane 3mc temu,moze jakies wadliwe

Problem rozwiazan, dziwne to ale pospadały uszczelniacze zaworowe które zakladalem 3 mc temu, uszczelniacze reinza które miałem zalozone wygladaly jakos dziwnie, w porównaniu do tych co teraz kupiłem erlinga, tz. były bardzo rozciagniete

Edited by radi

Z moich doświadczeń wynika, że jak uszczelniacze to puszcza dymka na zimnym po odpale, a jak kopci ciągle na rozgrzanym to pierścienie.
W tym drugim przypadku olej szybko znika. To było inne audi z innym silnikiem, ale podejrzewam, że zasada będzie ta sama.

W tamtym ciśnienie przy wyrąbanych pierścieniach było w normie.

@lol nie doczytałem, że rozwiązane :decayed:

Edited by Pablo_s-c

Masz strasznie brudno w dolocie i na zaworach, może przez ten nagar padają uszczelniacze. Ostatnio jak zdejmowałem kolektor to zawory i dolot błyszczały. Jeździsz na lpg?

• 3 weeks later...
  • Author

w dolocie jest czysto to jest strona wydechowa,jak spadly uszczelniacze to olej leciał do wydechu ,i stad taki nagar,teraz zrobiłem już ze 2000km i nawet dymka nie pusci

Edited by radi