Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum Audi A4 Klub Polska

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 TFSI traci moc przy przyśpieszeniu ze stałej prędkości

Featured Replies

Witam,

przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem.

Od jakiegoś czasu silnik potrafi zamulić podczas dodawania gazu ze stałej prędkości.

Załóżmy, że poruszam się ze stałą prędkością np. 120km/h przez dłuższy czas i nagle chce dynamicznie przyśpieszyć... gaz w podłogę i co? nic.. samochód wręcz zwalnia (wrażenie takie jakby wyłączyła się turbina). Całkowite puszczenie gazu i ponowne wciśnięcie usuwa problem (tak jakby turbina wróciła znów do akcji).

Komputer nie pokazuje żadnych błędów, ani checków. Podejrzewam zawór N-75..

Czy ktoś miał podobny problem? Co to może być?

Jak najbardziej może to być wina tego zaworu lub dvki. A jak samochód się zachowuje podczas dynamicznej jazdy ? Jakieś szarpnięcia dziwne odgłosy przy bucie pod czerwone pole się zdarzają? Czy problem tylko dotyczy tego co opisałeś jazdy ze stałą prędkością i wciśnięciu gazu w podłogę brak reakcji? Może też przepustnica się zacina ;) brak reakcji na gaz i spada z obrotów jak i prędkość po ponownym wciśnięciu reaguje dopiero. Też bym to sprawdził.

• Author

Auto podczas dynamicznej jazdy zachowuje się wzorowo - bez szarpnięć czy innych niepokojących objawów. Problem występuje tylko w przypadku wymienionym powyżej. Przepustnicę wykluczyłem na wstępie, ponieważ nie powinien zwalniać przy dodaniu gazu (mógłby ewentualnie w ogóle nie zareagować).

W takim razie w piątek zabieram się za przeczyszczenie zaworku, sprawdzę go też pod jakimś ciśnieniem czy gładko się otwiera. Muszę ściągać część pasa przedniego żeby się do niego wygodnie dobrać czy jest jakiś patent na to?

Zawór przy turbo profilaktycznie bym zrobił

Muszę ściągać część pasa przedniego żeby się do niego wygodnie dobrać czy jest jakiś patent na to?

od dołu będziesz miał dostęp

• 2 weeks later...
  • Author

Zawór wymieniony. Wszystko działa ;)

były na nim jakieś widoczne uszkodzenia? np uszkodzona membrana?

były na nim jakieś widoczne uszkodzenia? np uszkodzona membrana?

A to tam się jeszcze może zepsuć coś innego? U mnie membrana wyglądała jakby ją pies pogryzł.

• 3 weeks later...
  • Author

Problem jednak nie do końca rozwiązany - lag powrócił. Idąc za radą zajrzałem także do DV-ki (po bardzo nierównej walce udało mi się go wymontować) i membrana ostro podarta.

Dziś zakładam nową z plastikowym kołnierzem - powinno pomóc.

Jak dvka była rozwalona to nic dziwnego bo przepuszczala. Pojezdzij trochu z nowa i daj znac czy pomoglo :).

• Author

Kolosalna różnica po wymianie DV - auto nigdy tak płynnie nie przyśpieszało :banan: , parę kucyków wróciło do stajni. Objawów laga też brak :wink: