Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Przód 1be a tył seria ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka...

Z uwagi że przód auta jest wyżej niż tył a mam niby zawieszenie 1be to zastanawiam się czy jest opcja wymiany tylnych sprężyn na zwykłe i zostawieniu tych amorków co mam na tyle(1be).

Przerabiał już ktoś coś takiego? Czy auto wtedy wyrówna się mniej więcej?

Bo przód mi stoi tak jakby silnika nie było a tył siedzi tak że opona jest równo z nadkolem....

Opublikowano

Wystarczy poszukać masz kilka tematów odnośnie 1be i przodu wyżej. Tak na szybko kup talerzyki z b5 sline przełoz na swoje amorki i auto siądzie 1,5 cm i będzie stało idealnie rowno. Co do twojego pomysłu nie przejdzie z jednego powodu skok amortyzatora jest krótszy w 1be. Albo przełoz cały komplet na 1ba przód i tył amory i sprężyny albo kup talerzyki i je przełoz. Jak pojdziesz w 1ba będziesz potem żałował. Koszt talerzyków używek z b5 to jakieś 100zl + robocizna. Koszt wymiany amorkow i sprężyn jest dużo wiekszy.

Opublikowano

hmmmm.....

Tak zacząłem się zastanawiać i przód mi poszedł do góry po wymianie gornych wahaczy ... nie mam pojecia dlaczego ...

Opublikowano

Skręciłes zawieszenie na podniesionym aucie w bardzo krótkim czasie zerwą się tuleje gumowe. Popusc śruby auto ma stać na kołach i dopiero dokrec.

U mnie przod tez stał wyżej niż tył taki urok zawiasu 1be. Talerzyki załatwiają sprawę i auto ładnie rowno stoi.

Opublikowano

Przed mocnym skreceniem wahaczy podłożyłem drewniany klocek i auto opusciłem na piaste, pobujałem nim i skreciłem na maxa potem podniosłem założyłem tarczę, kolo i opusciłem....

Opublikowano

Jeśli przed wymiana wahaczay było dobrze a po wymianie stoi wyżej nie ma opcji coś zrobiłeś źle. Może sprężyne źle ustawiłes i nie siedzi na swoim miejscu albo tuleje wahaczy skręcone na za mało opuszczonym aucie albo dopiero siądzie po przejechaniu kilkunastu km. Najlepiej zrób zdjęcie jak to wygląda.

Opublikowano

Bylem teraz zmierzyłem wys z przodu to wychodzi mi od ziemi do rantu blotnika ok 65cm. Auto stoi na podjezdzie na skosie w dol.. ale to chyba nie ma nic do tego...

r8l8g6wv.jpg

Opublikowano

Auto powinno stać na równym. 65 CM tyle właśnie powinno być na zawiasie 1be. U mnie przod i tył dokładnie 65cm +- 3mm :-)

Zrób zdjęcie z boku całego auta bo nie ma porównania z tyłem.

Opublikowano (edytowane)

Co do pierwszego postu...

Tak, ja mam tak u siebie, z tyłu póki co zostawiłem uklepane 1BA , a na przód dałem 1BE (amory plus sprezyny) o dwie kat wagowe mniejsze w stosunku do kat 1BA. I auto siedzi równiutko :D

Edytowane przez soul87
Opublikowano

Dla mnie jest to dziwne ze auto tak wysoko stoi zwlaczcza ze 1BE ma je obnizyc o 20mm, na tyl wymyslilem sobie jednak podfkladki na "nierowne drogi" jak zaloze to zobaczymy co bedzie ...

P.S. jezeli auto na 1be tak wysoko stoi to ciekawe jakby stalo z zwyklym zawieszeniu :o

Opublikowano

Wszystko zależy od opony jeśli masz np 215/45 to będzie średnio wyglądało. Ja mam 1be z przodu talerzyki z B5 i do tego opony 215/50 i u mnie między opony a błotnik wchodzi tylko 2 palce B-)

Opublikowano (edytowane)

Opony mam r16, 205/55 także powinno byc ok ...

Masz może nr tych talerzyków na przód od b5 ?

Edytowane przez zaba84
Opublikowano

Dzieki. Pełen profesjonalizm z Twojej strony....