goldii_M Opublikowano 10 Grudnia 2008 Opublikowano 10 Grudnia 2008 witam, szukałem i czytałem, wiele znalazłem ale... może ktoś jeszcze podpowie. mój samochód potrafi strasznie długo się nagrzewać, czasem przejechałem 100km autostradą i temperatura nie skoczyła powyżej 60 st na blacie. w zeszłym tyg wymieniony został termostat i płyn chłodzący. Dziś sprawdzałem temperaturę na klimatroniku (kanał 49 - wczoraj znalazłem ) i przez ok 10 min jazdy przy ok 1800-2500 obr temperatura trzymała się na 30 st, przez chwilę raz w międzyczasie podskoczyła do 46 i zaraz spadła do 30. Po ok 10 min. nagle (w przeciągu ok 15sek) wzrosła do 86 - 89 stopni i tak się trzymała ładnie przez ok. 15 minut (jechałem cały czas z prędkością 110 - 140km/h), wskazania na blacie i klimatroniku sie pokrywały. Jak wjechalem z powrotem w miasto temperatura nagle (ok 10sek) spadła do 40st (???). Później wzrosła do ok 56st i tak zostało przez ok 5 min aż dojechałem do pracy. Mam pytanie - czy ponownie wymieniać termostat, bo nie jestem pewien czy mam załozony oryginał (ale po cenie wątpię) czy może być to czujnik? Wskazania klimatronika i wskażnika się pokrywały. Dodam też że wogóle nie grzeje w środku, w weekend chcę zrobić płukanie nagrzewnicy. Pomocy bo mam autko 2 tyg a zaczynam mieć go dość... pozdrawiam, Marcin
mcm Opublikowano 10 Grudnia 2008 Opublikowano 10 Grudnia 2008 nie łam się, możesz mieć nie oryginalny termostat albo skopany czujnik temperatury płynu, tu masz jak sprawdzić termostat i czujnik http://www.a4-klub.pl/smf/tdi_diagnostyka_aktualizacja_30_vii_2008-t18478.0.html
Belding Opublikowano 11 Grudnia 2008 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Proponuje zacząć od wymiany czujnika temperatury... miałem podobne objawy...po wymianie problem znikł.
goldii_M Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2008 faktycznie, wymieniłem czujnik i pomogło. dzięki pzdr
Rekomendowane odpowiedzi