sebol1204 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Witam, mam problem ze swoim autkiem. Montowałem w przednich drzwiach nowe głośniki i przy okazji wytłumiałem też drzwi. Po całej tej operacji nie działa mi nic po stronie kierowcy czyli zamek, sterowanie szybami i lusterkami. Wcześniej wszystko śmigało bez problemu, wszystkie wtyczki są dobrze podpięte bo sprawdzałem to kilka razy. Nie wiem dlaczego ale czasami dioda która jest w drzwiach cały czas się świeci (do momentu przekręcenia kluczyka w stacyjce). Nie działa tez podświetlenie przycisków szyb i sterowania lusterkami. Po stronie pasażera przycisk się świeci ale nie reaguje. Jak zamykam i otwieram z pilota to wszystkie drzwi oprócz tych od strony kierowcy działają, je muszę zamykać i otwierać ręcznie kluczykiem. Wyczytałem na forum że w tej gumie między drzwiami a kabina łamia się przewody, ale to chyba nie to bo wcześniej wszystko śmigało. Dodam jeszcze ze bezpieczniki sprawdzone i jak odpinałem i podpinałem wtyczki to było słychać że zamek tak jakby reaguje na otwieranie z pilota (na zamykanie juz nie). Ma ktoś pomysł co mogło się stać? W załączniku zdjęcia
Lukasz_mk2 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 sprawdź tą przelotkę między drzwiami, podnośniki w drzwiach działają w parach (jak nie działa jeden to z drugim też jest problem). Szkoda, że tego nie sprawdziłeś jak miałeś wszystko na wierzchu, bo kable w przelotkach lubią się łamać w takich miejscach, że bez ich wyjęcia nie da rady ich dobrze naprawić.
sebol1204 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Wyszło że faktycznie wiązka ma poprzerywane przewody. Dziwne bo wszystko wcześniej śmigało a nie ruszałem tam nic. Żeby nie zakładać nowego tematu - orientuje się ktoś czy idzie dostać do tego zestaw naprawczy czy coś? Lutować potrafię, ale wolałbym wymienić wiązkę o ile nie jest strasznie droga.
Lukasz_mk2 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 z tego co się orientuje to nie ma takich zestawów. Ze swojej strony dodam, że jeżeli masz połamane kable to radził bym wyjąć wiązkę na stół i jakoś tak ją lutować, aby miejsce lutowania było gdzieś głęboko w drzwiach, a nie tam gdzie te kable się zginają w harmonijce. Ja poszedłem na szrot wytargałem parę takich wiązek i w sumie z trzech złożyłem do kupy jedną.
newman1 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Podepnę się pod temat, mam podobny problem. Nie działa elektryka dzwri zarówno tylnych i przednich z prawej strony oraz składanie lusterka. Wiązki w boczkach sprawdziłęm są okej. Jak sprawdzić te w słupkach? Kostki połączeniowe są zaraz na słupkach czy wiązki idą gdzieś dalej bo nie wiem ile plastików mam demontować. Czy w tym przypadku może to być wina raczej bezpiecznika albo przekaźnika czy tylko i wyłącznie wiązki? Moduły sterowania są tylko w dzrwiach czy jest jakiś centralny?
black_edition Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ale sprawdzałes czy dochodzi zasilanie do kostek do drzwi ?
Rekomendowane odpowiedzi