Porter3 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Cześć, - od pewnego czasu na zimnym słychać chrobitanie nierownomierne na wolnych obrotach z okolic jakby alternatora; - dziś podczas jazdy zapalila się ikonka akumulatora i wskaźnik spadł do ok 12V; - skończyło się tak, że w końcu całkiem rozładowało akumulator i auto zgasło - naładowalem akumulator, odpala, ale kontrolka nadal świeci. To się stało nagle. Pytanie: 1. Czy to chrobotanie wskazuje na uszkodzenie altka? 2. Czy podpinając pod mój komputer może mi wskazać np. błąd regulatora napięcia?
tfk83 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Jeśli świeci ci ładowanie ta alternator do sprawdzenia. Chrobotanie to może być objaw zawartego łożyska w altku, padnietego sprzęgiełka lub koniec szczotek w regulatorze napięcia. Jeśli masz miernik to podłącz się do alternatora i sprawdź jakie daje napięcie. Vag powinien wyrzucić ci błąd ładowania.
mateusz098 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Miałem podobne objawy, podjechałem do specjalistycznego zakładu http://elektrostart.pl/ i okazało się, że to łożyska. Wymienili i teraz alternator jest OK. Edytowane 28 Sierpnia 2016 przez mateusz098
Porter3 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Tak - potwierdzam. Alternator zregenerowany i jest cisza Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi