Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MONTAŻ używanego haka a przegląd.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie.

Mam pytanie odnośnie montażu haka oryginalnego ale używanego zakupionego na forum.

Jak to wygląda w PL?

Otóż byłem właśnie na przeglądzie i mój samochód nie dostał certyfikatu, gdyż hak montowałem sam.

MUSZĘ przyjechać jeszcze raz z wypełnionym pismem od warsztatu (pieczątka), dokumentem homologacji oraz instrukcją Obsługi/montażu kuli haka na samochodzie.

Czy u was też takich rzeczy wymagają gdy dokładacie hak?

można zdobyć homologację na hak ALKO? instrukcję obsługi?

Opublikowano

Polska to jest kraj złodziei i bandytów...

Opublikowano

Polska to jest kraj złodziei i bandytów...

jakich bandytów, zmiany konstrukcyjne pojazdu i tyle.

Jedz na badanie techniczne w niemcowni na większych kołach jak te które są przewidziane do danego modelu i już nie odjedziesz, i co powiesz ? u nas nikt na to nie zwraca uwagi, w ogóle nasze badania techniczne to fikcja.

Jeśli hak jest oryginalny fabryczny to homologacja jest z automatu, jesli dokładasz hak musi być instrukcja i homologacja i tyle.

Edytowane przez Norbi TDI

Opublikowano
  • Autor

No własnie HOMOLOGACJA, czy ona obowiązuje/dotyczy każdego auta z zakresu modelu?

Czy tylko dostaje ją pierwszy montaż i auto w którym siedzi dany hak?

a co do kól.... u mnie sprawdzają...a jakże, również koła. Mam 225/40/18 i za każdym razem szukają w tabeli czy są equivalente. oczywiście przechodzą przegląd bez żadnego problemu.

dlatego tak się dziś zdziwiłem z tym hakiem, szczególnie, że montowałem go praktycznie tylko po to by wozić rowery na haku...

wqrza mnie codzienny montaż na dachu czy w bagażniku.

Opublikowano

Ja zamontowalem hak robiła to firma, hak był nowy montowany na śruby(nie automat) bo taki chciałem i na pierwszym przeglądzie nic odemnie nie chcieli. Koleś tylko wpial we wtyczkę tester wypisal dokument i tyle. Nawet nie pytał kto montowal hak.

Opublikowano
  • Autor

To jest logiczne : zrozumiałe

Ja pytam o przypadek jak mój....

Używany, oryginalny hak zamontowany w aucie, które wyjechało z fabryki bez haka.

I do dzisiaj nie miało żadnej zmiany w papierach......

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

u mnie jak ktos używkę zakłada to jedynie żeby tabliczka była - jak jest (nawet jeśli używany hak ) to przegląd przechodzi i to tyle

nie pytają kto zakładał ani nie chcą żadnych instrukcji

Opublikowano

tabliczka znamionowa haka, wybite ISO na czole kuli , prawidłowe oświetlenie podczas podpinania testera świateł, 35 zł i robie takie badanie bez zająknięcia..... tak jest u mnie , zgodnie z prawem :)

Opublikowano
  • Autor

polski przegląd jest ważny w Hiszpanii? :grin:

Opublikowano

absolutnie NIE ... chociaż kiedyś czytałem projekt aby to wszystko ujednolicić i zrobisz przegląd gdziekolwiek w UE to będzie honorowany wszędzie :) ale do którego kraju by trzeba się dostosować :)? hehe ogólnie temat badań technicznych to temat rzeka...

ja na przeglądzie stwierdzam spaloną żarówkę mijania ( usterka drobna nie zmieniająca wyniku badania ) daje wynik Pozytywny, klient wyjeżdża policja łapie, dowód zabiera ..klient wraca na badanie cząstkowe ... i już nie mogę przepuścić bo usterka dalej istnieje.... :)

Opublikowano

U nas nie ma problemów z hakiem przecież.

Przekładałem sobie z sedana do avanta - pierwotnie kupiłem dla sedana.

Po operacji założenia trzeba podjechać na stacje diagnostyczną by sprawdzili montaż i czy jest homologacja. Dostaje się kwit i z tym kwitem idzie do Wydziału Komunikacji, tam wpisują na miejscu hak w dowód i jest z głowy.

Opublikowano

absolutnie NIE ... chociaż kiedyś czytałem projekt aby to wszystko ujednolicić i zrobisz przegląd gdziekolwiek w UE to będzie honorowany wszędzie :) ale do którego kraju by trzeba się dostosować :)? hehe ogólnie temat badań technicznych to temat rzeka...

ja na przeglądzie stwierdzam spaloną żarówkę mijania ( usterka drobna nie zmieniająca wyniku badania ) daje wynik Pozytywny, klient wyjeżdża policja łapie, dowód zabiera ..klient wraca na badanie cząstkowe ... i już nie mogę przepuścić bo usterka dalej istnieje.... :)

A kiedy w dzisiejszej dobie zabierają dowód za spalona żarówkę? Minęły czasy gdzie żarówkę wymienia się w 3 min teraz pół auta trzeba rozebrać wiec i policja przymyka na to oko. Ale fakt faktem może dowód zabrać. Wracając do dyskusji o jakiej instrukcji obsługi mówicie? Hak musi mieć homologację i tyle. Co kogo obchodzi czy umie założyć kule do haka czy nie. Ja jak montowalem hak żadnej instrukcji nie dostałem.