GreGoriO Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Witam panowie. Mam pytanie odnośnie montażu haka oryginalnego ale używanego zakupionego na forum. Jak to wygląda w PL? Otóż byłem właśnie na przeglądzie i mój samochód nie dostał certyfikatu, gdyż hak montowałem sam. MUSZĘ przyjechać jeszcze raz z wypełnionym pismem od warsztatu (pieczątka), dokumentem homologacji oraz instrukcją Obsługi/montażu kuli haka na samochodzie. Czy u was też takich rzeczy wymagają gdy dokładacie hak? można zdobyć homologację na hak ALKO? instrukcję obsługi?
Mateuszek1001 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Polska to jest kraj złodziei i bandytów...
Norbi TDI Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Polska to jest kraj złodziei i bandytów... jakich bandytów, zmiany konstrukcyjne pojazdu i tyle. Jedz na badanie techniczne w niemcowni na większych kołach jak te które są przewidziane do danego modelu i już nie odjedziesz, i co powiesz ? u nas nikt na to nie zwraca uwagi, w ogóle nasze badania techniczne to fikcja. Jeśli hak jest oryginalny fabryczny to homologacja jest z automatu, jesli dokładasz hak musi być instrukcja i homologacja i tyle. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Norbi TDI
GreGoriO Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 No własnie HOMOLOGACJA, czy ona obowiązuje/dotyczy każdego auta z zakresu modelu? Czy tylko dostaje ją pierwszy montaż i auto w którym siedzi dany hak? a co do kól.... u mnie sprawdzają...a jakże, również koła. Mam 225/40/18 i za każdym razem szukają w tabeli czy są equivalente. oczywiście przechodzą przegląd bez żadnego problemu. dlatego tak się dziś zdziwiłem z tym hakiem, szczególnie, że montowałem go praktycznie tylko po to by wozić rowery na haku... wqrza mnie codzienny montaż na dachu czy w bagażniku.
.Pablo. Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Ja zamontowalem hak robiła to firma, hak był nowy montowany na śruby(nie automat) bo taki chciałem i na pierwszym przeglądzie nic odemnie nie chcieli. Koleś tylko wpial we wtyczkę tester wypisal dokument i tyle. Nawet nie pytał kto montowal hak.
GreGoriO Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 To jest logiczne : zrozumiałe Ja pytam o przypadek jak mój.... Używany, oryginalny hak zamontowany w aucie, które wyjechało z fabryki bez haka. I do dzisiaj nie miało żadnej zmiany w papierach...... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ŁYSY44 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 u mnie jak ktos używkę zakłada to jedynie żeby tabliczka była - jak jest (nawet jeśli używany hak ) to przegląd przechodzi i to tyle nie pytają kto zakładał ani nie chcą żadnych instrukcji
talib1990 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 tabliczka znamionowa haka, wybite ISO na czole kuli , prawidłowe oświetlenie podczas podpinania testera świateł, 35 zł i robie takie badanie bez zająknięcia..... tak jest u mnie , zgodnie z prawem
GreGoriO Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 polski przegląd jest ważny w Hiszpanii?
talib1990 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 polski przegląd jest ważny w Hiszpanii? absolutnie NIE ... chociaż kiedyś czytałem projekt aby to wszystko ujednolicić i zrobisz przegląd gdziekolwiek w UE to będzie honorowany wszędzie ale do którego kraju by trzeba się dostosować ? hehe ogólnie temat badań technicznych to temat rzeka... ja na przeglądzie stwierdzam spaloną żarówkę mijania ( usterka drobna nie zmieniająca wyniku badania ) daje wynik Pozytywny, klient wyjeżdża policja łapie, dowód zabiera ..klient wraca na badanie cząstkowe ... i już nie mogę przepuścić bo usterka dalej istnieje....
Emejcz Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 U nas nie ma problemów z hakiem przecież. Przekładałem sobie z sedana do avanta - pierwotnie kupiłem dla sedana. Po operacji założenia trzeba podjechać na stacje diagnostyczną by sprawdzili montaż i czy jest homologacja. Dostaje się kwit i z tym kwitem idzie do Wydziału Komunikacji, tam wpisują na miejscu hak w dowód i jest z głowy.
.Pablo. Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 polski przegląd jest ważny w Hiszpanii? absolutnie NIE ... chociaż kiedyś czytałem projekt aby to wszystko ujednolicić i zrobisz przegląd gdziekolwiek w UE to będzie honorowany wszędzie ale do którego kraju by trzeba się dostosować ? hehe ogólnie temat badań technicznych to temat rzeka...ja na przeglądzie stwierdzam spaloną żarówkę mijania ( usterka drobna nie zmieniająca wyniku badania ) daje wynik Pozytywny, klient wyjeżdża policja łapie, dowód zabiera ..klient wraca na badanie cząstkowe ... i już nie mogę przepuścić bo usterka dalej istnieje.... A kiedy w dzisiejszej dobie zabierają dowód za spalona żarówkę? Minęły czasy gdzie żarówkę wymienia się w 3 min teraz pół auta trzeba rozebrać wiec i policja przymyka na to oko. Ale fakt faktem może dowód zabrać. Wracając do dyskusji o jakiej instrukcji obsługi mówicie? Hak musi mieć homologację i tyle. Co kogo obchodzi czy umie założyć kule do haka czy nie. Ja jak montowalem hak żadnej instrukcji nie dostałem.
Rekomendowane odpowiedzi