Kappuchu Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Witam, jestem posiadaczem B5 1.6 95 r. od roku czasu, autko jest w LPG instalacja Elpigaz założona przez poprzedniego właściciela. Od jakiegoś czasu mam problemy z silnikiem ale po kolei: głośna praca silnika - osobiście nie wiem, może się mylę ale wydaje mi się, że silnik głośno chodzi, mianowicie przy prędkości 100-110 km/h mam na zegarze te 3000-3300 obr/ min, zastanawiam się czy to dużo czy tak ma być, w każdym razie no przy takiej prędkości silnik dość głośno "ryczy" i jazda niestety staje się męcząca na dłuższą metę np. jadać autostradą. Kolejna sprawa to dziwny dźwięk na zimnym silniku - nie mogę dokładnie zlokalizować skąd dokładnie dochodzi, ale stojąc przed maską wydobywa się mniej więcej od środka do prawej lampy z przodu samochodu czyli tak jakby przy zderzaku, zastanawiam się czy to może być rozrząd albo pasek klinowy (jeszcze nie zdążyłem wymienić, w tym miesiącu będzie to zrobione) dźwięk tak jakby telepania się paska? ciężko to wytłumaczyć, taki systematyczny jednostajny stukot, jakby czymś uderzać o pasek. Kolejna sprawa to od jakiegoś czasu tak kilka razy w ciągu miesiąca po odpaleniu silnika lubi mi się za świecić kontrolka ciśnienia oleju, zaświeci się wyjdą 3 sygnały dźwiękowe i kontrolka gaśnie, jeśli zgaszę silnik i ponownie odpalę to jest już ok, zastanawiałem się czy winny może być po prostu czujnik (z tego co rozmawiałem ze znajomym mechanikiem mówił że tu by wpierw poszukał przyczyny ze względu na to że podobno w audi te czujniki lubiły padać)
Rekomendowane odpowiedzi