Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] 2.0 bierze litr oleju na 2000km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie każdy silnik bierze olej nie ma takiego wozu na naszej planecie.

Każde auto jakie miałem brało olej i wydaje mi się ze tak już jest i silnik wytrzyma wiele kilometrów bez remontu a tu kolega robi prawie kapitalę przy 130 paranoja chyba ma za dużo kasy. To jego auto możne ma przebieg 230 lub 330 tyś kilometrów.

Posiadam różne marki aut w domu i do każdego trzeba coś dolać nic nowego.

Ktoś poniża markę Audi bez przesady ale zawsze można wybrać inną.

Ja jestem z auta bardzo zadowolony i bierze na 4000 tyś 0,5 l

Pozdro

Opublikowano

Witam kolegow!

Moja B6 przejechala dopiero 96500km i bierze ok.1L na 4000km, co myslicie? Czy to duzo?

Dzieki :)

Opublikowano

To że diesel bierze olej to prawda stara jak świat, ale benzynka pobiera oliwe raczej przy duzych przebiegach a w takich ilościach jak w postach wyzej to juz masakra. Przebieg ma tu znaczenie drugorzędne, duzo zależy jak autko jest użytkowane. Moja matka kupiła peugeota i silniczek w śwetnym stanie cyka jak zegareczek, ale po 3 latach uzytkowania czyli odpalenie raz w tyg w sezonie zimowym (bo mama boi sie śmiegu jak prowadzi) i częsciej latem jakieś 8-8kkm na rok. Uszcelniacze popychaczy zaworowych padły na maxa i silniczek pożera 0,7 l na 1000 km, jak sie odpala po postoju to czuć słodkawy zapaszek spalanej oliwy.

Acha jeszcze jedno garaż jest nie ogrzewany.

Jeszcze jedno pytanie czy w audi da sie wymienić uszczelniacze bez zwalania głowicy?Wiem, że w oplu niektórzy podpierają w jakiś sposób zawory i robią to bez zdejmowania głowicy lub wpuszczajać ciśnienie w komprę spanania i wtedy nastepuje podmianka.

Opublikowano

Co do sosobu uzytkowania auta, to tak sie zastanawiam, gdyz glownie podrozuje na krotkie dystanse, jazda miejska, stanie w korkach, czeste gaszenie i zapalanie silnika.

Czy to moze miec wplyw na pobor oleju?

Mnie sie wydaje, ze tak. :)

Opublikowano

Co do sosobu uzytkowania auta, to tak sie zastanawiam, gdyz glownie podrozuje na krotkie dystanse, jazda miejska, stanie w korkach, czeste gaszenie i zapalanie silnika.

Czy to moze miec wplyw na pobor oleju?

Mnie sie wydaje, ze tak. :)

Jazda na zimnym silniku na 100% zwiększa zuzycie oleju. Ogólmnie jazda na zimnym silniku i częste odpalanie strasznie niszczą silnik i je podzespoły. Np. słuzbowe samochody, które rocznie robią 100kkm nie maja problemów z twardniejacymi uszczeniaczami i pierdzącymi wydechami bo w krótkim czasie robia duże ilości km i silnik nawet nie stygnie. A przeciętny kowalski jak jeździ do pracy 5km i czasem na działkę w weekend to ma problemy typu niedoładowany akumulator i padnięte uszczelniacze bo użytkuje statystycznie starszy samochód i warunki są trudniejsze (przeloty na niedogrzanym silniku)

Gdzieś kiedyś wyczytałem/słyszałem, że odpalenie silnika niszczy go w tym samym stopniu co przejechanie 20km w trasie.

Opublikowano

panowie każdy silnik bierze olej nie ma takiego wozu na naszej planecie.

Każde auto jakie miałem brało olej i wydaje mi się ze tak już jest i silnik wytrzyma wiele kilometrów bez remontu a tu kolega robi prawie kapitalę przy 130 paranoja chyba ma za dużo kasy. To jego auto możne ma przebieg 230 lub 330 tyś kilometrów.

Posiadam różne marki aut w domu i do każdego trzeba coś dolać nic nowego.

Ktoś poniża markę Audi bez przesady ale zawsze można wybrać inną.

Ja jestem z auta bardzo zadowolony i bierze na 4000 tyś 0,5 l

Pozdro

Nie zgodzę się z Tobą. Mialem Nissana 200sx 2.0 T dostawał nonstop baty w drifcie, a oleju nie brał.

Opublikowano

Moja B6 przejechala dopiero 96500km i bierze ok.1L na 4000km, co myslicie? Czy to duzo?

Takie spalanie oleju w ALT jest normalne. Nie masz powodów do obaw, nie zmieniaj oleju na gorszy (to nic nie poprawi).[br]Dopisany: 13 Grudzień 2009, 12:45_________________________________________________

ale benzynka pobiera oliwe raczej przy duzych przebiegach a w takich ilościach jak w postach wyzej to juz masakra.

Nie używaj tej miary do 2.0 ALT :)
Opublikowano

A jak to sie ma do zuzycia paliwa (szczegolnie w zimowym okresie) ?

Rzucice okiem na te liczby (wskazania komputera Audi):

14.12L/100km - zimny silnik,(zima)

9.41L/100km - po 15min jazdy, cykl miejski

7.06L/100km - 6.27L/100km - rozgrzany silnik, autostrada

Jakies sugesite?

Dzieki!

Opublikowano

Jakies sugesite?

no... zima za oknem.... :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

14.12L/100km - zimny silnik,(zima)

9.41L/100km - po 15min jazdy, cykl miejski

7.06L/100km - 6.27L/100km - rozgrzany silnik, autostrada

Bardzo dobre, niskie spalanie :good:
Opublikowano

Więc,

Wymieniłem pierścienie jakiś rok temu (uszczelniacze itd.. - patrz wcześniejsze posty). Jeżdżę na syntetyku, przejechałem około 30000km.

Wymieniam olej co 15000km. Obecnie jeden litr spokojnie wystarcza na dolewki. Średnia spalania oleju to 0,5-0,75l\10000km. Jestem zadowolony.

Przed remontem nowy olej stawał się czarny już po maksymalnie 1000km (czarny jak w diesel'u ), obecnie olej nawet po prawie 10000 km nie jest tak przepalony jak wcześniej.

Ciekawostka:

po wymianie pierścieni (na Gates - chyba), wziąłem oryginalne i chciałem je wygiąć. Otóż pierścień w jednym miejscu skruszył się na proszek (był twardy) a w drugim się giął jak miękki drucik - wniosek mój jest taki że te oryginalne miały jakąś wadę materiałową ponieważ nie były jednolicie zahartowane - ale zastrzegam - znawcą nie jestem

pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT życzę :)

Opublikowano

pierścien który pękł był pierscieniem uszczelniającym

a ten który sie wygiął był zgaraniajacym, konstrukcja jego składa sie z 3 elementów

dwóch cienkich pierscieni i spręzyny rozpierajacej

Opublikowano

Owszem tak, było kilka jakiś podwójnych. Ale ja piszę o tym samym pierścieniu i różnych jego miejscach - dlatego taki szok :) że nie jest jednolity.