Damjan Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Hej czy może ktoś już spotkał się z takim dźwiękiem po odpaleniu silnika? Odgłos wydobywa się tylko na zimnym silniku (jak się nagrzeje do 90 stopni to po zgaszeniu i ponownym odpaleniu nic nie słychać). Umieszczam filmiki. Przeglądając forum trafiłem na pojęcie zepsutego sprzęgła alternatora ale po zgaszeniu silnika łopatki w altku się jeszcze chwilę kręcą. Może to pompa wspomagania? Tutaj dźwięk zaraz po odpaleniu Tutaj widok na alternator A tutaj ten sam dźwięk przy skręcaniu kół do oporu Edytowane 15 Marca 2018 przez Damjan
piotrsob1 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 E tam, sprzęgiełko altka do wymiany, jeszcze całkiem dęba nie stoi, ale już hałasuje jak grzechotnik
Damjan Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Aha. Czyli jednak sprzęgiełko altka. A wiecie może jakie podchodzi do 1.9 TDI AVF. Takie będzie dobre? http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3020131817140-535_0012_10-O16049-kolo-pasowe-alternatora.html ?
piotrsob1 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Typ sprzęgiełka zależy od typu alternatora, a ten zależy od wyposażenia elektrycznego zainstalowanego w danym egzemplarzu auta Trzeba by pewnie w ASO po VIN-ie posprawdzać jaki był altek i z jakim sprzęgłem i z tego przełożyć dopiero na zamiennik, albo po prostu wziąć stare w kieszeń i iść do sklepu, w którym mają duży wybór i dobrać organoleptycznie
Damjan Opublikowano 18 Września 2016 Autor Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) Dzięki za info. Trzeba będzie napisać do serwisu. Może odpiszą. A jeśli nie to tak jak mówisz. Wziąć w łapy sprzęgło i kierunek sklep. Edit: 18.09.2046 Problem rozwiązany. Okazało się, że to nie sprzęgiełko tylko pompa wspomagania się odzywała. A powodem był przepracowany płyn wspomagania i jego mała ilość w zbiorniczku. Po kupnie nie sprawdziłem i taki był tego efekt. Dzięki Pany za pomoc i sugestie Ps można edytować tytuł tematu bo nie mogę nigdzie znaleźć takiej opcji? Chciałbym dodać adnotację "rozwiązany" Edytowane 18 Września 2016 przez Damjan
Rekomendowane odpowiedzi