Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.6 AHL Naprawa Główna ? Poważny Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie !

Silnik 1.6 AHL 101KM a4 b5 w Avancie 98 rok , jeśli wierzyć w przebieg to 313 000 km , olej w silniku 15W40
PROBLEM : duże dymienie , generalnie czym wyższe obroty tym większy dym niebieski i ogromne ubytki Oleju . Tylko jedna z 4 świec ( ta od ściany grodziowej ) jest mocno zaolejona reszta w normie ( kolor kawa z mlekiem ) Świeca na uszkodzonym cylindrze starcza na przejechanie około 100 km, następnie trzeba ją wymyć w nafcie , wyczyścić z nagaru i służy dalej przez około 100 km .Nadmienię że oryginalna dedykowana świeca z 3 elektrodami masowymi nie przeżywała dłużej jak 30 km ... po prostu się szybko pokrywała nagarem . Problem występował już jak kupiłem auto i o nim wiedziałem . Jeździłem tak 5 miesięcy około krótkie dystanse na uczelnie i do pracy, dolewałem i czyściłem , wiem że brzmi to co najmniej śmiesznie ale mam jeszcze 2 auta na głowie . Po 12 września będę się zabierał za zdjęcie głowicy i sprawdzenie czy to czasem nie trafiona uszczelka pod głowicą relacji kanał olejowy-cylinder ( taki przypadek spotkałem opisany w internecie ) . W sumie by to pasowało oczywiście zakładając że to nie pierścienie .
FAKTY :
Pomiar kompresji na sucho licząc od rozrządu 1cyl-12,2 / 2cyl- 12,4 / 3cyl-12,3 / 4cyl-12,4
Pomiar kompresji próba olejowa (5ml na cyl ) 1cyl-15,2/ 2cyl-15,2/3cyl- 15,3/4cyl-15,3
Olej jest spalany na 1 cylindrze od strony grodzi ( ogromne zaolejenie ) reszta świec czyściutka .
Płynu chłodniczego nie ubywa, temp w normie. Innych nie prawidłowości nie stwierdziłem
Jeśli świeca jest wyczyszczona , samochód nie jest zamulony, fajnie jeździ, odpala prawie od strzału, nie trzęsie, zachowuje się normalnie,zbiera się jak na 1.6 ;P gdyby nie dymienie i konieczność czyszczenia świec nie zauważył bym problemu.
PYTANIA :
1) Moi drodzy czy waszym zdaniem jest możliwe , żeby uszczelka przepaliła się/pękła na kanale olejowym i zalewała cylinder ?
2) Pomóżcie mi skonfrontować wyniki kompresji , co sądzicie o takich wynikach ?
3) Jakie jest wasze zdanie na temat problemu ?
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny ! Serdecznie pozdrawiam ! ;-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem podobne problem.Pomógł mały remont silnika . Wymieniłem pierścienie , uszczelniacze . panewki .Obecnie jestem na etapie docierania silnika . Decyzję podjąłem po analizie spalin na stacji diagnostycznej

Opublikowano

Poszukaj kogoś kto wymieni Ci uszczelniacze na 4 cylindrze, groszowa sprawa, a może pomoże. Po co zwalać głowicę od razu, jak to nie pomoże to ściągaj głowicę.

Opublikowano

jw.

Wymień najpierw uszczelniacze

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam , moi drodzy silnik już po remoncie , rozebrałem silnik w drobny mak i zawiozłem do szlifierni z prostej przyczyny , pomiar kompresji i próba olejowa nie pozostawiły złudzeń a jako że robię auto dla siebie i nie jestem fanem ostrej jazdy , to zleciłem : 
- Wymiana panewek na nominał 
- Wał korbowy po przemierzeniu nie wymagał obróbki 
- Honowane tuleje cylindrów 
- Nowe pierścienie 
- Tłoki pozostały stare , wg zakładu luzy na zamkach w normie , tłoki całe ładne 
- Głowica zrobiona cala , nowe zawory , gniazda , uszczelniacze prowadnice , hydro-popychacze
Koszt 1417 zł samej obróbki , resztę poskładałem , do tego doszły oczywiście nowe szpilki głowicy , uszczelka , 5w40 , filtr oleju , nowa pompa oleju niestety Febiego była dla mnie za droga włożyłem firmy FAI , nowy łańcuszek pompy , napinacz tego łańcuszka , uszczelniacze przedni, tylni wału korb ,  , nowe śruby dwumasy , nowa śruba centralna wału korbowego , nowa tarcza sprzęgłowa LUK, dwumas został bo był ładny , przed wymiana nie szarpał nie walił , nie był wytarty . Cała operacja pochłonęła około 2500 zł , bez robocizny którą sam zrobiłem . Efekt ? silnik już ma przejechane 3.200 km , po 1.500 km zmieniłem olej filtr i teraz jeżdze , nie ma sladu zużycia oleju , piękna dynamika , cichutka praca , uważam pełen sukces ! 

Opublikowano

graty. remont i nieśmiertelność na XXXXXXX KM i audi zostaje w rodzinie, a nie na cmentarzu :)

Edytowane przez TomOskroba

Opublikowano

Sporo Cię to wszystko kosztowało jak na 1.6 ;D

Ale bezawaryjności życzę :)