Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Łożysko oporowe / wysprzęglik - dziwny szum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chyba przywitam sie raz jeszcze - bo do niedawna kierowca A4 B5 a od 2 dni zachwycony własciciel b7 1.9tdi BRB. Witam.

Pech chciał że zaraz po kupnie - (wcześniej 2 dni w ASo + pełne prześwietlenie wozu przez znajomego mechanika) - odezwało sie sprzęgło - jak ci sprzedawcy to robią ;-) Timing idelany ;-)

Objaw - przy ruszaniu na jedynce (czasem także przy niskiej prędkości delikatnie na dwójce) słychać szum (dziwny dźwięk) z okolic skrzyni biegów.

Diagnoza na warsztacie - wysprzęglik lub łożysko oporowe sprzęgła - po grubszej analizie raczej na pewno łożysko a nie wysprzęglik który jednak nie daje takich odgłosów.

Co mi zaproponowali? Wysprzęglik 270zł, łożysko 100zł - z racji tego że to jednak na pewno łożysko czyli 100 zł + 500 zł robocizna. Uprzedzili też o aluminiowych śrubach mocowania skrzyni (chyba skrzyni jeśli dobrze pamiętam) - mogą być z nimi problemy więc ew plus koszt tych śrub jeśli będzie potrzeba.

Chciałem Was prosić o opinię - czy diagnoza trafna - czy koszt robocizny na przyzwoitym poziomie? Być może objawy to coś zupełnie innego?

Dodam że dwumas i sprzęgło było wymienione 30tysięcy km temu - tu akurat muszę wierzyć na słowo - ale biorąc pod uwage ogólny stan auta i całą resztę nie mam powodu aby w to watpić.

Będę wdzięczny za wasze opinie. Pozdrawiam!