Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Skuteczne czyszczenie felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a moze farecla? masz lakierowane felgi czy polerowane? moze drobny papier na wode i polerka

mam lakierowane :kwasny: także z polerką to sobie chyba dam spokój :tongue4:

ja przywiozłem z niemcowni jakis płyn na bazie octu i powiem wam ,że fele błyszcza sie super. :hi:

kolego co to za płyn był? ja probowałem octem, nawet tego nie ruszyło :kwasny:

jesli masz lekierowane felgi a nie polerowane to sprawe ratuje kwas do aluminium. Felg ci nie zniszczy a zejsc musi. Podjedz na jakas myjnie tir w twojej okolicy. Tam maja kwas

Opublikowano

co do tematu woda plus plyn do naczyn nie daje rady z wzerami po pyle z klockow,ja od wewnatrz mam sporo tych kropek i nijak z usunieciem jeszcze nie znalzlem skutecznego sposobu

Ja ostatnio takie wżery czyściłem CIFem. Trochę puściły ale nie do końca :confused4:

Opublikowano

a co zrobic jezeli ma delikatne rysy na lakierowanych felach jak to usunac,ewentualnie jaka paste do rys byscie polecili?

Opublikowano

probowalem wielu srodkow i powiem ze narazie nie znalazlem nic lepszego od plaka spryskac na ostygniete felgi (zegy nie narobic wrzerow) poczekac chwile wyczyscic szczoteczka i git

ja po czyszczeniu wypolerowalem sobie felgi pasta tempo i musze powiedziec ze efekt powalajacy troche pracy ale naprawde warto i do tego brud tak sie nie czepia bo przy ostatnim myciu wystarczylo felgi tylko spryskac karcherem bez zadnej chemii

Opublikowano

jesli masz lekierowane felgi a nie polerowane to sprawe ratuje kwas do aluminium. Felg ci nie zniszczy a zejsc musi. Podjedz na jakas myjnie tir w twojej okolicy. Tam maja kwas

juz bylem na myjni i oni mi brali jakimś kwasem, to troszeczke sciarał sie lakier z felg :kwasny: w jednym miejscu potarł toszke szmatką z tym kwasem i taka biała plama się zrobiła :kwasny: a problem mam z tym wyczyszczeniem naprawde duzy, bo wczesniej rozwaliło mi się łożysko w lewym tylnym kole, no i coś tam sie poprzesuwało, poprzestawiało i klocek zaczął mi ocierać nie o tarcze, tylko o coś takiego zardzewiałego-nie wiem co to jest :tongue4: no i straszny nalot mam na tej feldze, taki rdzawy :kwasny: i to paskudnie wygląda :kwasny: jutro moze zrobie foto to dołącze

Opublikowano

ja felgi lakierowane czyszcze płynem w rozpylaczyu firmy NIGRAM, psikam, zostawiam i syf z hamulców, czy też smar z przegubu ładnie spływa z felgi, kosztuje 20 zł, sam się zdziwiłem efektem więc mogę polecić :wink4:

Opublikowano

ja tam z kwasem nie mam zadnego problemu :cool1:

Opublikowano

ja polecam również paste bhp, czysci elegancko, trzeba troche poczyscic ale fele błysk:D wczoraj wypróbowałem i byłem pod wrażeniem, a były zapuszzczone na maksa..

Opublikowano

Szczeze polecam srodek do mycia felg firmy WESCO"preparat do mycia felg" w litrowej przezroczystej butelce ze spryskiwaczem :tongue4: ma on etykiete z zielonymi napisami.Srodek uzywam od roku czasu i jest rewelacyjny.Popsikam po felgach odczekam 5 minut max i zmywam wszystko karcherem -w ogole nie trzeba dotykac felg scierkami czy szczotkami.Srodek jest na tyle mocny ze brud splywa po feldze.Trzeba bardzo uwazac na skore,oczy i gardlo bo naprawde ten preparat jest bardzo ostry.Raz do proby psiklem zaschnietego owada na zderzaku- zaczal sie rozpuszczac i splywac po nim :naughty: wiecej tego nie zrobie szkoa lakieru ale na felgi nie ma chyba nic lepszego.Cena-10 zl

Opublikowano

ja polecam również paste bhp, czysci elegancko, trzeba troche poczyscic ale fele błysk:D wczoraj wypróbowałem i byłem pod wrażeniem, a były zapuszzczone na maksa..

pasta bhp na moje nie działa :disgust: probowałem nawet taką lekkoscierną, duuzo lepsza od bhp i nic :wallbash: probowałem TEMPO i tez nic :wallbash: musze poświęcic pare godzin nakupić róznych srodków i testować :wink4:

Opublikowano

pastą tez czyściłem ale tylko od środka. Ale czy to nie jest czyszczenie jak bym użył piasku ?? Hmm ...

Opublikowano

są pasty podobne do BHP z piaskiem w środku, ja probowałem taką czyścić i też nic, ale felg nie porysowała, także jest ok... troszke na szmatke i ogień :tongue4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czyli jak na razie to który ze środków jest najlepszy na wżery w felgach po pyle hamulcowym, w sumie to jest najtrudniej zmyć. No i czego używacie? Środek do czyszczenia, później wodą przepłuczecie i szmatka? Czy ewentualnie środek na fele i szczotką jakąś... właśnie czy ma znaczenie jaką szczotką będzie się pucowało felgi? W sumie widziałem po sklepach "Specjalne" szczotki do felg... co o tym sądzicie? I jakich sprzętów używacie do preparatów?

Opublikowano

Jaki środek najlepszy to ciężko powiedzieć. W tym temacie różne specyfiki były opisywane i nie ma idealnego środka. A co do szczotek to szukaj takich co nie porysują Ci felg.

Opublikowano

Hmmm Dibo a czy potrzebuje "profesjonalnej" szczotki? Czego Ty używasz, bądź twoi znajomi? Właśnie się przymierzam dzisiaj do pucowania samochodu :)...

Opublikowano

Hmmm Dibo a czy potrzebuje "profesjonalnej" szczotki? Czego Ty używasz, bądź twoi znajomi? Właśnie się przymierzam dzisiaj do pucowania samochodu :)...

Ja czyszczę felgi zwykłą gąbką, bo mi się tym lepiej czyści niż szczotką :wink4:

Opublikowano

No ja skończyłem czyszczenie i doszedłem do wniosku że ten preparat którym czyściłem (chociaż śmierdzi i wydaje się żrący) to nie jest wart praktycznie nic. W sumie jak ktoś chce się pozbyć lekkich osadów i zdobyć połysk to może się przydać, ale naprawdę sobie nie radzi z wżartym pyłem hamulcowym. Zaraz podam nazwę preparatu :D

Opublikowano

a ja polecam wyprobowac cilit bang :)

:good: pożniej postaram sie opisać jak wyczyścic felgę za pomocą domowego sposobu bo gdzies miałem na kompie zapisane :mysli:[br]Dopisany: 02 Maj 2009, 22:46_________________________________________________A wiec tak :

Tani i prosty domowy sposób na wyczyszczenie naszych zabrudzonych alufelg :

Lista potrzebnych składników :

• 5-6 łyżek sody rozpuścić w dozowniku z wodą (np. spryskiwacz do kwiatów ) pół butelki wystarczy (to będzie nasz „neutralizator” – srodki do czyszczenia toalet mają w sobie od 15 do 25 % kwasu )

• -Srodek do toalet

Polewamy felgę wodą ,następnie jakąś szczoteczka (może byc nawet stara do zębów :gwizdanie: ) ze srodkiem do czyszczenia toalet czyścimy felge – dokładnie każdy kawałek

Po ok. 15 - 20 sekundach neutralizujemy kwas za pomoca naszego roztworu wody z sodą ( "naszego neutralizatora " )

Powtarzamy aż będzie świecić jak nowa,najlepiej 2 -3 razy :kox:

Pamiętajmy o użyciu gumowych rękawic

Opublikowano

No i czy to na pewno wyczyści nawet ten wżarty pył hamulcowy wtopiony w felgi?

ok co do neutralizatora to spoko, a jeżeli chodzi o środek do toalet to czy możesz podać konkretny przykład? Tak żeby po prostu wyczyściło fele bez ich uszkodzenia :/...

Dzięki bardzo za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam, chcialam spytac czy te wszystke super srodki do czyszczenia felg... nie uszkadzaja opon?

No bo skoro sa az tak silne ze radza sobie z brudem na feldze ktorego normalnym sposobem nie mozna usunac. Kupilam jakis srodek do czyszczenia felg aluminiowych w butelce ze spryskiwaczem. Ale jak pstrkne z niego na felge (a robie to w garazu) to wszystko cieknie na opone. Jak narazie zostawilam to czyszczenie z obawy przed uszkodzeniem opon. Pozdrawiam Dana :)