Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Umowa Zlecenie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich :)

Panowie i Panie, czy ktoś wie jakie prawa w pracy ma człowiek na umowie zlecenie?

Chodzi mi głównie o Soboty, czy osoba na umowie zlecenie musi pracować każdą sobotę, za która dostaje normalne wynagrodzenie i do tego nie ma dnia wolnego w tygodniu?

Jak ktoś wie o innych ciekawych rzeczach to zapraszam do rozmowy :)

Opublikowano

Umowę zlecenia reguluje Kodeks Cywilny, a nie Kodeks Pracy. Jest więc umową cywilnoprawną. W przypadku umów cywilnoprawnych strony mają swobodę w kształtowaniu treści umowy. Prawa w pracy człowiek na umowie zlecenia ma znikome z tego tytułu, że nie wykonuje on sensu stricto pracy, tylko wykonuje zlecenie(teoretycznie, bo wszyscy wiemy jak jest i jest to po prostu obchodzenie przepisów i taka umowa to łamanie praw pracowniczych).

Chodzi mi głównie o Soboty, czy osoba na umowie zlecenie musi pracować każdą sobotę, za która dostaje normalne wynagrodzenie i do tego nie ma dnia wolnego w tygodniu?

Kwestia umowy, ale osoba która wykonuje "zlecenie" nie ma żadnych limitów kiedy te zlecenie wykonuje, a więc nie przysługują jej żadne dni wolne, ani żadne dodatki za pracę w niedziele, święta, nadgodziny, pracę w nocy. Tak jak pisałem wcześniej, zawieranie umowy zlecenia gdy wykonuję się pracę jest niedopuszczalne i służy łamaniu praw pracowniczych.

Dodam jeszcze, że w umowie zlecenia nie ma płacy minimalnej, która obowiązuje w umowie o pracę, nie ma urlopów, ale podlega się obowiązkowi ubezpieczenia w ZUS.

PS. Aha jeszcze jedno, w umowie zlecenia nie ma wypowiedzenia, może zostać wywalonym z dnia na dzień.

Edytowane przez donalex

Opublikowano
  • Autor

Krótko wnioskując, trzeba jeb*ć i tyle..

Opublikowano

albo udać się do pip-u po poradę i pomoc w ustaleniu stosunku pracy.

Opublikowano
  • Autor

Też dobre :)

Opublikowano

albo udać się do pip-u po poradę i pomoc w ustaleniu stosunku pracy.

Niby tak, ale niestety w praktyce to raczej strata czasu bo nawet jeśli Okręgowy Inspektor Pracy stwierdzi, że wykonywane zlecenie jest faktycznie pracą to jedyne co może to nałożyć karę na pracodawce i my de facto nic z tego nie mamy, dlatego najsensowniejszym i według mnie jedynym słusznym krokiem w takiej sytuacji jest wytoczenie powództwa do Sądu Pracy o ustalenie istnienia stosunku pracy. Teoretycznie Inspektor Pracy też ma prawo wytoczyć powództwo na naszą rzecz, ale nie słyszałem osobiście o takim przypadku.

Opublikowano

Nie prościej się zwolnić i przyjąć w jakiejś w miarę normalnej firmie? Mój znajomy walczył w sadzie wygrał ale co z tego jak teraz ma ciężko prace znaleźć. Bo nikt nie chce pracownika co oddaje pracodawce do sądu.

Opublikowano
  • Autor

Nie prościej się zwolnić i przyjąć w jakiejś w miarę normalnej firmie?

Na moje myślenie to gdyby to było takie hop siup to bym nie zakładał tak nędznego tematu..

Opublikowano

"Normalnych" firm jest coraz mniej i faktycznych normalnych godzin pracy.Większość kombinuje jak orżnąć na opłacaniu pracownika.Zarówno jego jak i odprowadzanych opłatach za niego.Dlatego te wszystkie zlecenia i inne śmieciówki a prezesi tych firm się pławią w luksusach i nie widzą poza czubek własnego nosa.Plusem zlecenia jest jednak to,że teoretycznie chodzę sobie do roboty kiedy chcę itp. :decayed: .Czasem sam się zastanawiam czy na to nie przejść.Bo na etacie wymagają,czepiają się itp.a zleceniowcy u nas totalny odbój :) .Im się nic nie gada,nie wymaga byle w robocie byli ;)