Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Subwoofer zaczął trzeszczeć.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem w moim Audi ,że ostatnio zaczął mi trzeszczeć subwoofer na półce w bagażniku. Co może być tego przyczyną, i jak to naprawić ? Czy może być to spowodowane tym że był on w menu zawsze przy górnej granicy podkręcenia basu ?, ponieważ nie powiem, często słucham głośno muzyki z dużym basem. Piszcie jak coś wiecie.

Edit: Zauważyłem również że po dociśnięciu membrany przestaje charczeć. Co może być problemem ?

Edytowane przez hitman_daniel

Opublikowano

Możliwe że pękła membrana.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Mam problem w moim Audi ,że ostatnio zaczął mi trzeszczeć subwoofer na półce w bagażniku. Co może być tego przyczyną, i jak to naprawić ? Czy może być to spowodowane tym że był on w menu zawsze przy górnej granicy podkręcenia basu ?, ponieważ nie powiem, często słucham głośno muzyki z dużym basem. Piszcie jak coś wiecie.

Edit: Zauważyłem również że po dociśnięciu membrany przestaje charczeć. Co może być problemem ?

Sądzę, że miszaq92 ma słuszność.

Zobacz w jakim stanie jest elastyczne zawieszenie membrany. Zwykle po wielu latach staje się ono zmurszałe, kruszy się powodując nierówne prowadzenie cewki w magnesie. Przy większych wychyleniach ( skokach) cewki, dochodzi do ocierania cewki o rdzeń magnesu, co powoduje tzw. charczenie.

Pozostaje, niestety, wymiana głośnika lub oddanie go do naprawy przez wymianę resora. Możesz sam to zrobić, jeżeli masz smykałkę.

U mnie był podobny problem, lecz miałem na membranie paproch, który niemiłosiernie, przez drgania membrany, " charczał" .

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

Mam również problem z trzeszczących sobwooferem, jak się do niego dostać? Trzeba zdejmować tylną półkę? Jeśli tak to jak? No i najważniejsze pytanie czy kupić używany ori i go wymienić czy wsadzić coś lepszego?

A4 B8 2008 sedan 2.0 TDI radio mmi chyba 2g z nawigacja i przyciskami w tunelu lecz bez USB.

Pozdrawiam

Opublikowano

jeśli chcesz suba wymienić to musisz zdjąć półkę : zdejmij kratkę nad subem, odkręć go (4 śruby), potem zdejmij osłony słupków i wyjmij półkę (do gory i do siebie)

Opublikowano

Ta kratka trzyma się tylko na zatrzaskach? Masz może jakiś schemat? Nie chcę nic tam urwać

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Dnia 15.12.2016 o 10:28, bobomarek napisał:

Sądzę, że miszaq92 ma słuszność.

Zobacz w jakim stanie jest elastyczne zawieszenie membrany. Zwykle po wielu latach staje się ono zmurszałe, kruszy się powodując nierówne prowadzenie cewki w magnesie. Przy większych wychyleniach ( skokach) cewki, dochodzi do ocierania cewki o rdzeń magnesu, co powoduje tzw. charczenie.

Pozostaje, niestety, wymiana głośnika lub oddanie go do naprawy przez wymianę resora. Możesz sam to zrobić, jeżeli masz smykałkę.

U mnie był podobny problem, lecz miałem na membranie paproch, który niemiłosiernie, przez drgania membrany, " charczał" .

Rozumiem, pozostaje chyba wymiana. I tu się rodzi kolejne pytanie czy mogę ten Subwoofer wymienić na ten od Bang&Olufsen ?
Tu mam zdjęcia, pierwsze to jaki mam sub, a drugi to ten od Bang&&Olufsen.

oryginał.jpg

bang.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

chciałem przyłączyć się to tematu. Też zaczął mi strasznie charczeć i pomyślałem żeby go wymienić ale mógłby mi ktoś powiedzieć jaki wymiar ma ten subwoofer? gdybym chciał zastąpić go innym.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

250mm

Opublikowano

Ja u siebie od A5 założyłem, ale chyba od b6/b7 jest taki sam