Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana krzyżaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. od paru dobrych miesięcy mam problem z luzami nie kierownicy. dzisiaj postanowiłem zobaczyć czego to wina. zdjąłem osłonę pod kiera złapałem w rękę krzyżak cały i zacząłem rusza czuje delikatne luzy na całym krzyżaku. wole od tego zacząć i wydać 40zl na używany krzyżak niż odrazu zaczynać od magla. może ktoś już sam wymieniał krzyżak i dalby wskazówki jak zabrać się za to? jeśli bym wymienił krzyżak to jeszcze coś może powyżej krzyżaka od strony kierownicy mieć luzy? najbardziej czuje jak kiera lata i stuka w niej coś jak jadę po drodze kamiennej. pozdrawiam

ps czy krzyzak z b7 bedzie pasowal bo b6?

Opublikowano

Witam. od paru dobrych miesięcy mam problem z luzami nie kierownicy. dzisiaj postanowiłem zobaczyć czego to wina. zdjąłem osłonę pod kiera złapałem w rękę krzyżak cały i zacząłem rusza czuje delikatne luzy na całym krzyżaku. wole od tego zacząć i wydać 40zl na używany krzyżak niż odrazu zaczynać od magla. może ktoś już sam wymieniał krzyżak i dalby wskazówki jak zabrać się za to? jeśli bym wymienił krzyżak to jeszcze coś może powyżej krzyżaka od strony kierownicy mieć luzy? najbardziej czuje jak kiera lata i stuka w niej coś jak jadę po drodze kamiennej. pozdrawiam

ps czy krzyzak z b7 bedzie pasowal bo b6?

Sprawdź czy masz różnicę na maks wysuniętej / schowanej kierownicy. Jak nie krzyżak to jednak stawiałbym na luz na listwie przekładni co jest normą na naszych drogach (jazda po ulicy z kostki/płyt, przejazdy kolejowe - typowe do poznania).

Edytowane przez Bruuuum

Opublikowano

wysuwasz kierownicę max do siebie i blokujesz ,odkręcasz śrubę od magla ,następnie zdejmujesz z magla i wyciągasz z kolumny ,krzyżak na wierzchu ,do póki nie skręcisz z powrotem nie ruszaj ani kierą ,ani przekładnią ,krzyżak ma być zamontowany w tej samej pozycji ,inaczej zerwiesz taśmę poduchy przy skręcie,co do luzu gdzieś czytałem ,że robi się na łożyskach w kolumnie,u mnie jest tak ,że jak złapiesz za krzyżak przy kolumnie to chodzi góra-dół i na boki ok 2mm,krzyżak na przegubach luzu nie ma

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. dzisiaj dotarl do mnie krzyzak. wiec postanowilem wziasc sie za wymiane i zoabczyc czy krzyzak jest winny stukania w kierze. odkrecilem srube od krzyzaka co trzyma magiel i nie moge wyjac calego krzyzaka... moze ktos robil to i podzieli sie jak wyjac ten caly krzyzak? dodam ze kiere wysunalem calkiem do przodu.

Opublikowano

Zdejmujesz z magla i wysuwasz z kolumny,u mnie wyszedł bez problemu,kiera max wysunięta

Edytowane przez greg2505

Opublikowano
  • Autor

a pomogla ci wymiana krzyzaka? czy mailes cos inengo ze pukalo ci?

jednak udalo sie :) wyciagniety stary zalozony inny moze lekko lepiej ale jesczze nie to. jak mialem kiere wyciagnieta do siebie i poruszam cala obudowa kiery to czuje luzy boczne cos mi sie zdaje ze chyba ta kolumna ma luzy jeszcze. wymieniales juz ta kolumne? pisales cos ze tam jest jakies lozysko i cos mi sie zdaje ze tam siadlo cos w nim...

Opublikowano

Na krzyżaku luzu nie miałem ,też mi się wydaje że to kolumna ,co do łożyska gdzieś czytałem że można je wymienić,u mnie jak złapiesz za krzyżak to jest luz w połączeniu z kolumną ,nie mam czasu się za to wziąć

• 1 rok później...
Opublikowano

Chłopaki plastik na krzyżaku jest winowajca wyrabia się najczęściej dostaje w d*p* jak się końcówek drążków nie wymienia jakby padły łożyska w kolumnie to cała kiera chodziła by dół-góra i na boki . Widziałem już taki przypadek .a tu sam krzyżak ma luz na tym plastiku czuć ręką jak się przypatrzec od dołu i ruszać nim to widać ze ma luz w gnieździe. Samo gniazdo w kolumnie jest metalowe wiec nie ma szans co by się wyrobiło. To po prostu plastik . Obkleilem go zwykła kropelka i problem znikł . Co prawda nie na długo bo kropelka nie jest za bardzo wytrzymała ale już wiadomo co jest problemem. Najgorsze ze sam krzyżak w aso nie występuje a razem z kolumna to sami wiecie ile kosztuje

Opublikowano
28 minut temu, buczek136 napisał:

Chłopaki plastik na krzyżaku jest winowajca wyrabia się najczęściej dostaje w d*p* jak się końcówek drążków nie wymienia jakby padły łożyska w kolumnie to cała kiera chodziła by dół-góra i na boki . Widziałem już taki przypadek .a tu sam krzyżak ma luz na tym plastiku czuć ręką jak się przypatrzec od dołu i ruszać nim to widać ze ma luz w gnieździe. Samo gniazdo w kolumnie jest metalowe wiec nie ma szans co by się wyrobiło. To po prostu plastik . Obkleilem go zwykła kropelka i problem znikł . Co prawda nie na długo bo kropelka nie jest za bardzo wytrzymała ale już wiadomo co jest problemem. Najgorsze ze sam krzyżak w aso nie występuje a razem z kolumna to sami wiecie ile kosztuje

Gdzie ten plastik jest?

Opublikowano

Wyciągnij krzyżak to napewno go zobaczysz to biała końcówka ona jest z plastiku ( cześć która wchodzi w kolumne)

Opublikowano
38 minut temu, buczek136 napisał:

Wyciągnij krzyżak to napewno go zobaczysz to biała końcówka ona jest z plastiku ( cześć która wchodzi w kolumne)

Dokładnie ta część się wyciera i krzyżak chodzi góra dół i na boki , jedyne wyjście to szukać używki z małym przebiegiem , ale u mnie stukał magiel , po wymianie mimo luzu na tym plastiku krzyżaka ,nie ma już stukania

Opublikowano

A luz czujesz delikatny na kierownicy przez krzyzak ? U mnie magiel delikatnie tez juz ma luz ale jak obkleilem ten plastik i wszedł ciasno to jest niebo a ziemia i jeździ się super luz jest na maglu dosłownie minimalny tak ze ciężko go wyczuć kierownica fajna sztywna tylko kurcze to długo nie wytrzyma i rozglądam się za innym ale ciężko znaleźć dobry oglądałem dużo b7 na szrotach i wszystko rozje*ane. O b6 juz nawet nie wspominając

Edytowane przez buczek136

Opublikowano

Miałem luz na listwie przekładni , teraz nie ma luzu , auto pewnie się prowadzi , wcześniej musiałem cały czas kierownicą machać, teraz puszczam i auto jedzie prościurko,Jak masz luz na maglu to on jest przyczyną luzu na kole 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Od b7 Anglika do b6 bd pasował krzyżak?

Opublikowano
Godzinę temu, dydek1 napisał:

Od b7 Anglika do b6 bd pasował krzyżak?

będzie pasował