Pan-Paluch Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Witam Wszystkich. Od paru dni zaczął uciekać mi płyn z układu. Silnik 1.9 AFN. Namierzyłem wyciek przynajmniej tak mi się wydaję. Woda cieknie pod autem za prawym kołem z pod osłony termicznej i ścieka po wózku na ziemie. Co za przewody wodne mogą być w tej części auta? Gdzie może być nieszczelność? Co sprawdzić? Podłoga u pasażera sucha.
maciucha512 Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Z tego opisu wynika, że masz na myśli odpływ klimatyzacji. Te wycieki zauważysz po jeździe na klimie?
GreGoriO Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Płyn chłodniczy ma charakterystyczny zapach i kolor. Plama pod autem dużo powie. Weź i połóż kawałek białej kartki to się przekonasz czy to płyn chłodniczy czy woda. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pan-Paluch Posted November 10, 2016 Author Posted November 10, 2016 Na razie lałem wodę póki mrozów nie ma. Ucieka mi zbiorniczek w dwa dni. Też na początku myślałem że skrapla się klimatyzacja. Ale tej wody jet za dużo zwłaszcza że teraz klima tak nie pracuje. A co kolega ma namyśli że pompa wody? Pompa wody jest z przodu silnika.
maciucha512 Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Mogła nagrzewnica paść, szyby parują jakoś mocniej niż powinny? dziwny zapach w wozie na ciepłym nawiewie? chociaż jak wodę lejesz to możesz nie czuć.
Langista Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Pompa wody puszcza przez uszczelniacze lub sama w sobie może być pęknięta. Zdejmij osłone z góry, zrób kilka km i zajrzyj pod maskę przy zgaszonym silniku, jak paski klinowe są mokre, to pompa wody.
Pan-Paluch Posted November 16, 2016 Author Posted November 16, 2016 Pompa na pewno nie bo jest z przodu silnika, a tu chodzi o inną część auta. Szyby nie parują bardziej. Dzisiaj zdjąłem schowek pasażera i tam też sucho. Nie mam już pomysłów.
Langista Posted November 16, 2016 Posted November 16, 2016 A sprawdzałeś te paski czy suche? Obejrzyj też łączenia przewodów, czujniki, śrubki z obudowy termostatu czy dokręcone prawidłowo, sam zbiorniczek może być pęknięty
maciucha512 Posted November 17, 2016 Posted November 17, 2016 Pompa na pewno nie bo jest z przodu silnika, a tu chodzi o inną część auta. Szyby nie parują bardziej. Dzisiaj zdjąłem schowek pasażera i tam też sucho. Nie mam już pomysłów. Jak już schowek zdjąłeś to poszukaj lejka, jest po lewej stronie - przy konsoli - jak Ci się uda go ściągnąć łatwo zobaczysz czy to tamtędy leci. Ktoś wyżej wspomniał: połóż tekturę/gazetę tam gdzie cieknie i zobacz co to za płyn. glikol od razu poznasz.
Pan-Paluch Posted November 17, 2016 Author Posted November 17, 2016 Ok sprawdzę ten lejek i dam znać. Dzięki.
maciucha512 Posted November 17, 2016 Posted November 17, 2016 Ok sprawdzę ten lejek i dam znać. Dzięki. http://a4-klub.pl/portal/a4-b5-udroznienie-odplywu-klimatyzacji/
Recommended Posts