Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[AUDI A4 B6 1.8T] - Dziwny komunikat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum także jeśli cokolwiek źle zrobiłem np nie w tym miejscu czy zła nazwa tematu to z góry przepraszam.

Otóż przymierzam się do kupna A4 B6, ostatnio byłem obejrzeć właśnie Małysza. I pojawił się problem, gdyż świeci się check engine jednak po podpięciu pod komputer i sprawdzeniu go Polskim Vagiem, wyskoczył błąd o treści "Nieznany błąd silnika" oraz nr tylko problem teraz że nie pamiętam dokładnie tego numeru, zaczynał się na 17xxx

Silnik 1.8T z gazem wersja 150KM. Sprzedającu twierdzi że to sonda jest popsuta gdyż ma inną mieszkanę przez gaz. Auto 2001 także jeszcze bez szyny CAN , sprawdzałem wcześniej inne auta VAG i nie było żadnych problemów.

I tutaj pojawia się moje pytanie, czy normalna jest treść tego błędu czy po prostu sprzedający próbuję coś ukryć stosując jakieś urządzenie kasujące błędy bądź zablokował komputer? Miał dosyć dużą wiedzę na temat komputerów w samochodzie oraz jego diagnostyki (mówił że nie jestem handlarzem ani nic ale komputer z VCDS'em załatwi w 3 minuty i pokaże że to faktycznie sonda)

Mam obawy, że to jednak próba zamaskowania czegoś bardziej poważnego a i dodam najważniejsze że silnik był suchy nie miał wycieków chodził przez problemów tak jak należy 0 szarpania ani tracenia mocy. Miał ktoś już też taki przypadek, że komputer pokazuję błąd o treści nieznanej , bo nie chce się wpakować w koszta...

Z góry dziękuję za pomoc, i przepraszam jeśli nie ten dział.

Opublikowano

podłącz VCDS to będziesz wiedział co to za problem, z tego nic nie wynika, z błędem 17xxx może być sto różnych

Opublikowano (edytowane)

Domyślam się , że tak może być ze sto różnych powód , tylko chodzi mi o sam fakt, że nie mówi co to za problem tylko przekazuje, że jest "nieznany błąd" i tylko o to mi chodzi czy to normalne, że pokazuję coś takiego a nie konkretnie typu brak zapłonu na cylindrze 1

Edytowane przez Kocisz
Opublikowano

Domyślam się , że tak może być ze sto różnych powód , tylko chodzi mi o sam fakt, że nie mówi co to za problem tylko przekazuje, że jest "nieznany błąd" i tylko o to mi chodzi czy to normalne, że pokazuję coś takiego a nie konkretnie typu brak zapłonu na cylindrze 1

Możesz mieć zbyt słaby program diagnostyczny, który nie posiada w bazie danego błędu. Podpięcie VCDS powinno powiedzieć wszystko.

Opublikowano

Możesz mieć zbyt słaby program diagnostyczny, który nie posiada w bazie danego błędu. Podpięcie VCDS powinno powiedzieć wszystko.

No i o to mi chodziło, czyli jednak możliwe jest, że program nie ma odpowiedniej bazy, no to wielkie dzięki za pomoc.

Opublikowano

Mogłeś zapisać nr. błędu albo zainstalować vcds lite lub vag 3.11, polski vag niestety to porażka.

Opublikowano

jak koledzy wspomnieli polski vag se można w buty wsadzić, tylko vcds i wszystko bedziesz wiedział