Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Jak podłączyć domykanie szyb z alarmu (schemat) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: serdecznie forumowiczów. Orientuje się ktoś gdzie w tym wykresie mam się podłączyć pod domykanie szyb?? Aby w chwili włączenia alarmu gdy zamyka się centralny zamek aby także zamykały się szybki i szyber??

1040e07da39eb32b.jpg

P.S. Mam nadzieję że widać schemat mimo wcześniejszych problemów.

Opublikowano

nie widze tego schematu

Opublikowano

pokaż schemat może ktoś prędzej pomoże :>

Opublikowano
  • Autor

Solarek4 wczesniej tez znalazlem obe te tematy ale dalej nic z tego nie kumam :wallbash:

Opublikowano

Do sterowania wykorzystujesz dwa przewody: pomarańczowy i fioletowy.

W zależności czy zamykasz czy otwierasz auto na tych przewodach pojawia się napięcie (minus).

Jest to niskoprądowe wyjście sterujące.

Nie wiem jak obecnie u Ciebie działa centralny i czy masz już te przewody podłączone, ale jeżeli nie, to musisz w instalacji auta znaleźć dokładnie takie same dwa przewody jeżeli chodzi o funkcję zamykania i otwierania zamka centralnego (bierzesz probówkę z żaróweczką, podłączasz do masy i w progu od strony kierowcy dotykasz każdego przewodu - trafiony powinien otworzyć/zamknąć centralny).

Dodatkowo jest przewód, który steruje zamykaniem drzwi oraz szyberdachu i jeżeli chcesz mieć dodatkowo jego zamykanego to pod ten przewód musisz podpiąć pomarańczowy przewód z centralki. Fioletowy pod otwieranie.

Nie wiem też jak jest zaprogramowana centralka - czy podaje masę na te przewody krótki czy długi czas - u Ciebie musi być ten dłuższy po to, żeby oprócz zamykania centralnego zamknęły się też szyby i szyberdach.

To wszystko.

Opublikowano

sory ze sie wtrące, a czy moze wiecie jak zrobic domykanie szyb, ale na orginalnym alarmie w b5

Opublikowano
  • Autor

lukaszr pewnie w progu kierowcy nie tylko są kable od centralnego. Tam idzie nie mała wiązka kabli i szukać tego właściwego kabla. Ten alarm który ja posiadam nie ma "funkcji komfort" dlatego trzeba by było rozwiązać to w inny sposób. Owszem w swoim alarmie mam kable koloru pomarańczowego (zamknij) oraz filetowego (otwórz) i sądze że owe kable są podlączone gdzieś do centralnego zamka. Wiec wg. mnie żeby zamykały się szybki musiał bym dodatkowo podpiąć się w filetowy kabel który idzie od alarmu gdzieś tam dalej (pewnie do centralki c.z.) do kabelka który zamyka szybki i dach po przytrzymaniu kluczyka. I jest też kolejna zagadka. Impuls z alarmu który jest podany na centralny zamek też pewnie nie jest za długi i trwa może z 3 sekundy. Tyle czasu wystarczy na maknięcie samochodu przez centralny zamek. Jednak na zamknięcie szyb i dachu potrzeba minimum tych 10 sekund. Wieć te 3 sekundy starczy na zamknięcie szyb i dachu w ok 33,3%. No i dalej nic nie wiem :wallbash:

Opublikowano

Wieć te 3 sekundy starczy na zamknięcie szyb i dachu w ok 33,3%. No i dalej nic nie wiem :wallbash:

Centralki są programowalne ze względu na dwa rodzaje zamków centralnych: pneumatyczne i elektryczne.

Przy tych pierwszych potrzebny jest długi impuls, przy tych drugich krótki.

Nie wiem jak jest w tym alarmie, ale może po przytrzymaniu przycisku włączenia alarmu na przewód zamykania puszczany jest sygnał do momentu zwolnienia przycisku co pozwala na domknięcie szyb.

Co to za alarm ? Masz jakąś instrukcję do tego lub jest gdzieś w internecie ?

Opublikowano
  • Autor

"Powiem" Ci tak, po przytrzymaniu przycisku w pilocie alarmu załancza się alarm oraz zamyka się centralny. Nazwy alarmu nie podam z wiadomych względów. Co do długości impulsu nawet na centralke pneuamatyczną impuls nie jest na tyle wystarczający by zamknąć całkowicie szyby i dach.

Opublikowano

"Powiem" Ci tak, po przytrzymaniu przycisku w pilocie alarmu załancza się alarm oraz zamyka się centralny. Nazwy alarmu nie podam z wiadomych względów. Co do długości impulsu nawet na centralke pneuamatyczną impuls nie jest na tyle wystarczający by zamknąć całkowicie szyby i dach.

To napisz mi na PW tą nazwę.

Co do impulsu to nie wiem - musisz zapytać producenta.

Podejrzewam, że jeżeli nie ma funkcji domykania szyb to będziesz musiał dokupić moduł:

http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=modu%C5%82+domykania+szyb

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, pod który przewód i w której kostce mam podpiąć się, żeby mi się domykały szyby. Mam alarm z funkcją komfort wyjście -200mA 25s. Pomocy samochód rozgrzebany

Opublikowano

Do sterowania wykorzystujesz dwa przewody: pomarańczowy i fioletowy.

W zależności czy zamykasz czy otwierasz auto na tych przewodach pojawia się napięcie (minus).

Jest to niskoprądowe wyjście sterujące.

Nie wiem jak obecnie u Ciebie działa centralny i czy masz już te przewody podłączone, ale jeżeli nie, to musisz w instalacji auta znaleźć dokładnie takie same dwa przewody jeżeli chodzi o funkcję zamykania i otwierania zamka centralnego (bierzesz probówkę z żaróweczką, podłączasz do masy i w progu od strony kierowcy dotykasz każdego przewodu - trafiony powinien otworzyć/zamknąć centralny).

Dodatkowo jest przewód, który steruje zamykaniem drzwi oraz szyberdachu i jeżeli chcesz mieć dodatkowo jego zamykanego to pod ten przewód musisz podpiąć pomarańczowy przewód z centralki. Fioletowy pod otwieranie.

Nie wiem też jak jest zaprogramowana centralka - czy podaje masę na te przewody krótki czy długi czas - u Ciebie musi być ten dłuższy po to, żeby oprócz zamykania centralnego zamknęły się też szyby i szyberdach.

To wszystko.

masz opisane-działaj :wink4: