Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie ekologiczne samochody?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypuscmy, ze chcialbym teraz kupic w Polsce mozliwie najbardziej ekologiczny samochod, cena zakupu i koszty utrzymania nie grają roli. Jakie to bedzie auto? Czy to beda hybrydy, czy moze jakies benzyniaki..? Czy moze wciaz instalacja LPG jest najbardziej ekologiczna - chociaz ostatnio zaczalem w to wątpic...

Jakie jest wasze zdanie, moze jakis profesjonalista jest w temacie to bardzo prosze o wypowiedz. :biggrin:

Opublikowano
najbardziej ekologiczny samochod, cena zakupu i koszty utrzymania nie grają roli

Toyota Prius albo Lexus RX400

o :audi: w tej kwestii nie wiem za wiele :wink:

Opublikowano

melex :twisted:

Opublikowano

Zdecydowanie auto o napędzie hybrydowym na dzisiejszy czas jest najbardziej ekologiczne z wymienionych.

Opublikowano

Kiedyś w tv (najpierw top gear, potem automaniaku) był test tej toyoty. Zużycie paliwa sięgnęło 7 litrów!! Ładna mi ekologia :lol::lol:

Napęd elektryczny albo wodorowy to rozumiem, ale elektryczno-spalinowy jak dla mnie słabo wypadł. VW Lupo 1,4 diesel ze spalaniem rzędu 3-3,5l/100 chyba mniej zatruje środowisko.

Opublikowano

Te silniki i akumulatory sporo waża i chyba dlatego spalanie jednak jest wysokie...

Imo Lupo 3l to ekologiczny samochód spalinowy, żadnych hybryd, albo spaliny albo prąd..

Opublikowano
VW Lupo 1,4 diesel ze spalaniem rzędu 3-3,5l/100 chyba mniej zatruje środowisko.

A widziales 1,2TDi ....ktory pali szklanke ropy na 100KM :lol:

Opublikowano
VW Lupo 1,4 diesel ze spalaniem rzędu 3-3,5l/100 chyba mniej zatruje środowisko.

A widziales 1,2TDi ....ktory pali szklanke ropy na 100KM :lol:

Czyli Lupo 3l, nie pojemności a spalania ; ]

Opublikowano

Wszystko ok ale nie tylko chodzi o ilosc spalanego paliwa ale tez o jego sklad (siarczki, CO2 etc.) i tutaj wskazanie na hybrydy albo wodor :cool:

Opublikowano

Poza tym elektyczne auta tez nie sa tak do konca ekologiczne, bo przeciez prad w elektrowniach tez musi sie skuns brac... :biggrin:

Opublikowano
Poza tym elektyczne auta tez nie sa tak do konca ekologiczne, bo przeciez prad w elektrowniach tez musi sie skuns brac... :biggrin:

Teoretycznie prąd powinien pochodzić z elektronwni wodnych/wiatrowych zeby było ekologicznie na max; ]

Gość MorgothDBMA
Opublikowano

ekologiczne (nie koniecznie ekonomiczne) to na wodór, na wylocie para wodna.....

Opublikowano
to na wodór

tylko skąd tę energię brać, żeby wyprodukować wodór :wink:

Gość MorgothDBMA
Opublikowano

zgadzam się z Tobą, zrozumiałem że chodzi o nie zanieczyszczający środowiska samochód.

Skąd energię? Reaktory jądrowe, na dużą skalę - i to byłoby rozwiązanie

Reaktory są jednym z najwydajniejszych/ekologiczniejszych źródeł energii, jako że nie można ich montować w samochodzie to jeden duży reaktor który tworzy megatony wodoru......

Opublikowano
Reaktory jądrowe
też wbrew pozorom mają odpady....

Tak można w kółko :)

Ale kierunek jaki obrałeś jest całkiem słuszny według mnie ;)

Gość MorgothDBMA
Opublikowano

reaktory termojądrowe..... [aktualnie w fazach testów - obiecujące]

Gość MorgothDBMA
Opublikowano

poczytaj co jest lepsze:

Elektrownie węglowe czy atomowe......