Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[TDI PD] Świece żarowe - zasada działania, diagnoza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi jak telepało buda to i na cieplym i na zimnym.Miałem pompki strzelone.

Opublikowano

Dziś było -14 C ( Kielce). Oczywiście moje A4 B6 1.9tdi AVF 2003.03 nie chciało odpalić ,ale po kilku próbach się udało. Już gdy temp. kreowała się około zera zauważyłem że gorzej odpala i zaczałem mysleć nad zmianą świec. Dzisiejszy dzień potwierdził teze o słabych świecach. Po odpaleniu telepało autem i falowały obroty. W Kielcach w IC kupiłem swiece BERU 0100 226 482 11V. Za 1 szt 63,59 zł x 4 = 254,36 zł. Po zmianie napisze czy sa efekty i jakie były stare świece.

Szkoda ze troche przepłaciłes za te swiece :kwasny: dzis kupowalem po 44 zł za sztuke te same mogles zagadac do chlopakow z forum by ci ogarneli w dobrej cenie :wink:

Opublikowano

Panowie a mam jeszcze takie pyt...

Teoretycznie u mnie są świece te 97mm(dłuższe) Ale w garażu znalazłem nowy komplet ale tych krótszych 92mm czy mogę je założyć czy muszę te dłuższe?

Opublikowano

Panowie a mam jeszcze takie pyt...

Teoretycznie u mnie są świece te 97mm(dłuższe) Ale w garażu znalazłem nowy komplet ale tych krótszych 92mm czy mogę je założyć czy muszę te dłuższe?

Ja do swojego AVF miałem dobrane te 97 mm i takie zakładaj :wink:

Opublikowano

Witam, czy byłby ktoś tak miły i mi pomógł rozszyfrować,jakie świece powinny pasować do mojego awx ? Mój vin 8E32A1409588E5 ,

Z góry dzięki

Opublikowano

Dla [AWX] , [AVB] , [AVF]

Do nr. VIN WAUZZZ8E_2_148697 mamy świece M10x1x25 [ N 101 401 05 ]

Powyżej nr. VIN WAUZZZ8E_2_148698 mamy świece M10x1x27 ( BOSCH ) [ N 105 792 01 ] lub ( można je zamieniać ) M10x1x30 ( BERU ) [ N 105 792 02 ]

Witam, czy byłby ktoś tak miły i mi pomógł rozszyfrować,jakie świece powinny pasować do mojego awx ? Mój vin 8E32A1409588E5 ,

Z góry dzięki

Gdzie jest VIN?

Mniej więcej na skróty, po lipcu te drugie.

Opublikowano

Uważajcie na podróbki Bosch/Beru bo jest tego mnóstwo, na allegro 95% to fake a reszta to ori

Tutaj przykład podróbek

http://allegro.pl/swiece-zarowe-beru-audi-vw-skoda-1-9-tdi-97mm-org-i5733521930.html

A tutaj oryginał

http://allegro.pl/swiece-zarowe-beru-seat-cordoba-ibiza-leon-arosa-i5896223000.html

Opublikowano

A jak rozróżnić podróbkę od oryginału?

Może ktoś kupował świece beru na aukcji http://allegro.pl/swiece-zarowe-vw-audi-seat-skoda-1-9-tdi-beru-97mm-i5067350279.html i może coś więcej powiedzieć, firma ma bardzo dużo pozytywnych komentarzy, jednak cena świecy dwa razy niższa niż na podanej w poście wyżej oryginalnej świecy.

Opublikowano

A jak rozróżnić podróbkę od oryginału?

Może ktoś kupował świece beru na aukcji http://allegro.pl/swiece-zarowe-vw-audi-seat-skoda-1-9-tdi-beru-97mm-i5067350279.html i może coś więcej powiedzieć, firma ma bardzo dużo pozytywnych komentarzy, jednak cena świecy dwa razy niższa niż na podanej w poście wyżej oryginalnej świecy.

Podróbki na 200%. Te świece na znanym chińskim portalu kosztują 2dolce za komplet z przesylka do PL.

Opublikowano

A u mnie do takiego vinu WAUZZZ8E63A242014 jak długość świec? Przy okazji da rade z vinu odczytać czy to na pewno avf jest?

Ktoś pomoże? na 10 miejscu jest 3 a wy tu piszecie o 2, nie wiem jak to rozszyfrować ;)

Opublikowano

Jak 2 to znaczy że 2002 rok produkcji. Po czyli z 3 2003 to długie czyli opcja 2

Opublikowano

Ok teraz zrozumiałem o co chodzi, dzięki :)

Opublikowano

No ok... Ale w jaki sposób można odróżnić podróbkę od oryginału poza ceną ?

Bo w sumie jakby tylko sugerować się ceną to i te tanie podróbki ktoś może sprzedawać i po 60zł/szt i tak naprawdę i mieć większą przybitkę.

Opublikowano

W sumie najpewniej wziąść w aso lub IC i nie ryzykować g...

Ewentualnie forumowi pewniacy typu dzik, Wandej itp.

Opublikowano

W sumie najpewniej wziąść w aso lub IC i nie ryzykować g...

Ewentualnie forumowi pewniacy typu dzik, Wandej itp.

Dokładnie kolego :wink::thumbup1:

Opublikowano

No ok... Ale w jaki sposób można odróżnić podróbkę od oryginału poza ceną ?

Bo w sumie jakby tylko sugerować się ceną to i te tanie podróbki ktoś może sprzedawać i po 60zł/szt i tak naprawdę i mieć większą przybitkę.

Najprostszy sposób na sprawdzenie - Podróbki świec BERU mają napisy na świecy w pionie i jest to nadruk, natomiast oryginał ma napis w poziomie i jest to grawer.

Te gorsze podróbki mają jeszcze inny kolor uszczelnienia, w oryginale jest zawsze zielony. Poza tym w oryginale każda pojedyńcza świeca Beru zawsze ma osobne pudełko.

Edytowane przez turzol

Opublikowano

Uszczelnienie z tego co zauważyłem zależy od długości 92(czarne) a 97(zielone)

Ja kupiłem po 45zł i napisy są w pionie ale nie jakieś namalowane tylko nabite. Teraz tak z ciekawości patrze i jeszcze nie spotkałem żeby napisy były w poziomie?? w boschu to tak ale w beru ani jednej a całe alledrogo , intercars itp przejrzałem. Ja swoje mam od tygodnia i elegancko wszystko śmiga, podłączałem je na krótko to każda w tym samym czasie i do samego końca się nagrzewa nie tak jak miałem poprzednio iskry i tylko końcówki się nagrzewały :)

Opublikowano

b10659d694360c048452d0e9d0807ba9.jpgffa81a95b8b25bd001094d6285f324aa.jpg

Ja widzę nawet 3 wersję ale....

Opublikowano

Potwierdzam, że te z tego pierwszego zdjęcia to oryginał. Takie właśnie kupiłem na forum. Po co ryzykować na allegro jak taka sama kasa wychodzi.

Opublikowano

Uszczelnienie z tego co zauważyłem zależy od długości 92(czarne) a 97(zielone)

Ja kupiłem po 45zł i napisy są w pionie ale nie jakieś namalowane tylko nabite. Teraz tak z ciekawości patrze i jeszcze nie spotkałem żeby napisy były w poziomie?? w boschu to tak ale w beru ani jednej a całe alledrogo , intercars itp przejrzałem. Ja swoje mam od tygodnia i elegancko wszystko śmiga, podłączałem je na krótko to każda w tym samym czasie i do samego końca się nagrzewa nie tak jak miałem poprzednio iskry i tylko końcówki się nagrzewały :)

Do AWX/AVF lecą takie oznaczenia BERU:

GN855 do nr nadwozia 8E-2-148 697. Długość świecy 92mm. Napisy lecą w poziomie i jest grawer, uszczelnienie czarne lub zielone z tego co zauważyłem. Ale przy oryginałach zawsze jest napis w poziomie

424_3_3081f8c3.jpg

GN046 od nr nadwozia 8E-2-148 698. Długość świecy 97mm. Napisy poziom.

s-l1000.jpg

Znajomy który siedzi w branży automotive miał szkolenie z przedstawicielem BERU i podobno 80% świec na rynku to podróbki . Dokładnie wyjaśniał im różnice między oryginalnymi produktami a podróbkami. Na bank zawsze oryginał BERU ma wygrawerowny napis poziomy to pamiętam z rozmowy.

Zwróćcie też uwagę na tą część gdzie nakłada się fajki na świece. W podróbkach są jakby matowe, słabo wykonane , oryginał ma tą część praktycznie wypolerowaną na połysk