Esefen Opublikowano 20 Grudnia 2016 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam. Silnik 1.9 tdi awx po rozgrzaniu wydobywa się rezonans spod maski, tylko na biegu jałowym. Z początku myślałem, że to niedokręcona obudowa ale jednak nie, dźwięk dobiega Z okolic obudowy silnika i okolic alternatora. Znika po przegazowaniu lub podniesieniu obrotów. Co to może być? Zero błędów w komputerze, silnik pracuje równo, pd w normie. Czy może być to np. Sprzęgło altka? Po zgaszeniu silnika ten wiatraczek w alternatorze zatrzymuje się od razu a chyba powinien się jeszcze któtką chwilę kręcić.
Fido Opublikowano 20 Grudnia 2016 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Sprzęgło łatwo można sprawdzić, jak stoi to do wymiany.
Esefen Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2016 No ok, a w jaki sposób mogę to sprawdzić na parkingu pod domem?
Fido Opublikowano 20 Grudnia 2016 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ściągnąć pasek i pokręcić za sprzęgiełko.
Horneth Opublikowano 20 Grudnia 2016 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Na zgaszonym silniku wsadzić palec w obudowe alternatora i próbować obrócić za wentylator wirnika - jedną strone musi sie dać obrócić.
Marecki1 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Mozna i bez sciagania paska.... wystarczy płaski srubokręt i miedzy zeberkami alternatora widac te łopatki do chłodzenia.... wystarczy srubokretem sprobowac ruszyc w lewo (powinno sie przekrecic) wtedy ok, a jezeli bedzie sztywne w obydwu kierunkach do wymiany sprzegiełko
Esefen Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2016 Jutro sprawdzę, dzięki wielke Ok, sprawdzone, włożyłem śrubokręt między żeberka alternatora, i tego wentylatora nie dało rady przekręcić, ani w lewo, ani w prawo. Auto idzie na wymianę oleju i filtrów to przy okazji wleci nowe sprzęgło altka.
Rekomendowane odpowiedzi